Kat Mülkiyeti Kanununa Göre Aidat Nasıl Belirlenir?

Kat Mülkiyeti Kanununa Göre Aidat Nasıl Belirlenir?
27.12.2022 21:55
Kat mülkiyeti, bir gayrimenkule ne şekilde sahip olduğunuzu ifade eden kanuni bir durumdur. Kat mülkiyeti kanununa göre aidat nasıl belirlenir, hangi taşınmaz mallara uygulanabilir, ile kat irtifakı arasındaki fark nedir, yoksa ne olur? Hisseli tapuda kat mülkiyeti nasıl alınır? İmar barışında kat mülkiyeti nasıl alınır? İskan olmadan kat mülkiyeti alınır mı? Kat mülkiyeti ile ilgili merak edilen soruları sizle için cevapladık.

Kat mülkiyeti 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası ile bütün vatandaşlara tanınmış bir mülkiyet hakkıdır. Kat mülkiyeti, kısaca binanın yasal olduğunu, imar planında bir problem olmadığını ve projenin zamanında bitirildiğini göstermektedir. Ev alırken bu kat mülkiyetinin olup olmadığına dikkat etmeniz son derece önemlidir.

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre aidat apartmandaki daire sayısına belirlenen bütçenin bulunan daire sayısına bölünerek daire başı ücret belirlenmektedir. Yapılan hesaplamadan sonra yönetim planına bakılarak aidat kesinleştirilir. Yani kısaca kat malikinin sahip olduğu alan metrekareye ya da arsa payına bakılarak oranlanır ve aidat ücretine karar verilir.

Kat Mülkiyeti Hangi Taşınmaz Mallara Kurulabilir?

Kat mülkiyeti, satın alacağınız bir evde mutlaka olmalıdır ya da bir ev yapıyorsanız kat mülkiyeti kanunlarına uyup bu belgeyi mutlaka çıkartmanız gerekmektedir. Kat mülkiyeti kurulacak olan ana taşınmaz malların tamamının kagir yani betonarme yapıda olması gerekmektedir. Ahşap ya da kagir olmayan yapılarda kat mülkiyeti uygulamamaktadır. Kagir ve betonarme yapılara kat mülkiyeti kurulabilir ancak binanın tamamlanmış olması gerekir.

Hisseli Tapuda Kat Mülkiyeti Nasıl Alınır?

Bir yapınız bulunuyorsa o yapıya mutlaka kat mülkiyeti çıkarmanız gerekmektedir. Bir gayrimenkul almadan önce de buna çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Birçok ilde ayrı bir tarihte imar düzeni kurulmuştur. İlin imara tabi tutulduğu yıldan sonra inşa edilen yapılara kat mülkiyeti alınabilmesi için Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yer alan 12. Maddede belirtilen tüm belgeler toplanarak tapu dairesine ibraz edilmesi gerekir.

Kat Mülkiyeti İle Kat İrtifakı Arasındaki Fark Nedir?

Bir yapıya kat mülkiyeti çıkartabilmeniz için o yapının tamamlanmış olması gerekmektedir. Kat irtifakı tapusu alabilmeniz için inşaatın başlamış olması yeterlidir. Yani kısaca, kat irtifakı geçici süreli bir belgedir ve inşaat halinde olan yapıya verilir. Kat mülkiyeti ise bina tamamlanınca çıkarılır.

İmar Barışında Kat Mülkiyeti Nasıl Alınır?

Yapılan kaçak yapılara imar barışı sayesinde kat mülkiyeti çıkartmak mümkündür. Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra malikler tapuya müracaat eder. Yapı kayıt belgesi için ödenen miktar kadar ilave bir ödeme yapılarak cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilir.

İskan Olmadan Kat Mülkiyeti Alınır Mı?

Kat mülkiyeti tapusunun en temel amaçlarından birisi de mülkiyet hakkının tapuda sicil kütüğünde yer almasıdır. Kat mülkiyeti çıkartmak istiyorsanız mutlaka yapının tamamlanmış olması ve iskan belgesinin bulunması gerekmektedir. Yani kısaca iskan olmadan kat mülkiyeti alamazsınız.

Kat Mülkiyeti Yoksa Ne Olur?

Kat mülkiyeti sadece tamamlanmış ve iskan belgesi olan binalara verilmektedir. Kat mülkiyeti, kısaca binanın yasal olduğunu, imar planında bir problem olmadığını ve projenin zamanında bitirildiği gibi önemli kriterleri göstermektedir. Eğer alacağınız evde kat mülkiyeti bulunmuyorsa bunlardan bir tanesi olmayabilir ve bu durum da ileride başınızı ağrıtabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir