O gecelerde ibadet etmeyi kaçırmamak için özellikle özen gösterilir. Başka tüm planlar iptal edilir. O geceye özel huşu içinde ibadet edebilmek için temiz giyinilir. Camilerde, mescitlerde normal günlerden çok daha fazla olan kalabalığın asıl nedeni cemaatle ibadet etmenin öneminin de bilinmesinden kaynaklanıyor. Kandil geceleri yılın farklı farklı gecelerine tekabül etmektedir. Bu geceler;
1.Mevlid Kandili: Tüm İslam âleminin son Peygamberi olan Hz. Muhammed(s.a.s)’in doğduğu gecedir. Miladi takvime göre kutlandığında Nisan ayının 20 sine denk gelmektedir.
2.Miraç Kandili: Müslümanların en önemli ve kutsal gecelerinden biri de Miraç gecesidir. Bu gece de Hz. Muhammed(s.a.s) Miraca yükselmiştir. Tam anlamıyla açıklamak gerekirse Mekke’deki Mescid-i Haram’dan, Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürüldüğü ve oradan da gökleri aşarak Cebrail(a.s)’nin bile girmediği Sitretül Müntehna’yı geçerek Allah’ın katına ulaşmıştır. Allah’a şirk koşmayan herkesin Cennet’e girebileceği müjdesi bu gecede verilmiş ve yine 5 vakit namaz bu gece de farz kılınmıştır.
3.Berat Kandili: Berat kelime anlamı ile Beraat etmek ve bir zorluktan kurtulmak anlamına gelir. Allah’ın kullarına bağışlanma kapılarını sonuna kadar açtığı kıymetli bir gecedir. Berat gecesi yapılan ibadetlerin kıymetinin başka bir önemi ise bu ibadetlerde alınan sevap normal zamana göre kat be kat fazlasıdır.
4.Kadir gecesi: Kadir gecesi Ramazan ayının son 10 gününe denk gelen fakat son 10 günde hangi gün olduğu net olmayan fakat İslam âleminde Ramazan ayının 27.ci gecesi olarak inanılan kutsal kitap Kuran-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı gecedir.
Kandil Gecelerinin Önemi Nedir?
Gün ve gecenin tek sahibi Allah’tır. Gece veya gündüz en çok hangisinde güzel ameller yapılırsa bir mümin için en değerli odur. Her gün veya her gece yapmamız gereken amellerimizi, bazen cemaat ile yapınca daha iyi olur. Toplu yapılan iyi ameller tek yapılan iyi amellerden daha hayırlıdır. Kutsal kandil gecelerinde ise yapılan ibadetler affedilmenin, merhametin, sevginin sebebi olur. Kandil geceleri insanların normal hayatında unuttuğu iyi amelleri hatırlatır.
Kandil Geceleri Başka Ülkelerde Var Mı?
Kandiller eskiden sadece ülkemizde kutlanıyordu. Şimdi ise çoğu ülkelerde kandil kutlanmaya başladı bunlardan örnek verecek olursak; Üsküp, Almanya, Pakistan, Irak, Gürcistan, Etiyopya, Bulgaristan, Bosna Hersek gibi ülkelerde kandil akşamları kutlanmaya başlamıştır. Suudi Arabistan’da kandil geceleri kutlanmamaktadır.
Kandil Geceleri Ne Zamandan Beri Kutlanıyor?
Kutsal kandil geceleri İslam’ın başlarında kutlanmazdı. Kandil geceleri ilk olarak hicri 3.asırdan beri kutlanmaya devam ediliyor. Ülkemizde ilk olarak kandil gecelerini kutlamaya başlayan Osmanlı Devleti’nin Padişahı II. Selim’dir. Padişah II. Selim kandil gecelerin de camilerin minarelerine ve çeşitli yerlerine kandiller astırdığı için adı kandil gecesi olmuştur. Kandil gecesi Kur’an-ı Kerim’de yer almıyor.
Kandil Geceleri İçin Dua Nedir?
Kandil gecelerin de 100 rekâtlı Hayır namazı vardır. Bu 100 rekâtlı hayır namazı 2 rekâtta bir selam verilerek kılınır. Hayır namazı kılan bir Müslüman o sene içinde vefat eder ise şehit sayılır. Namazı kıldıktan sonra Allah’ın HÜ ismi şerifi hesaplara göre 11’dir. Kandil gecesi 11 kere okunacak olan dualar; İstiğfar mümkünse kandil gecesi bol bol istiğfar edilir, Fatiha, Salâvat, Ayet’ül-Kürsi çok önemli bir duadır. Peygamber efendimiz bir hadisi şerifinde, her kim ki her farz namazının arkasından Ayet’ül-Kürsi okursa onun Cennet’e gitmesine ancak ölmemesi mani olur buyurmuştur. Tövbe suresinin son 2 ayeti besmele ile okunur. İhlâs, Felak, Nas sureleri okunur.
*Sübhanallahi ve’l-Hamdü lillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber. Vela havle vela kuvvete illa billahi’l-aliyyyi’l- azim duası 14 kere okunur.
*Allahümme salli ala seyyidina muhammedin ve ala ali seyyidina muhammed 14 defa okunur.