Kan Tahlilinde LYM Ne Demek?

Kan Tahlilinde LYM Ne Demek?
15.11.2022 18:53
Kan tahlili verdiğimizde, çıkan değerlerin ne anlama geldiğini merak ederiz. Peki kan tahlilinde LYM ne demek? Kaç olursa tehlikeli olur? Düşüklüğü neden olur? Düşüklüğü belirtileri? Yüksekliği belirtileri? LYM yüksekliği neden olur? Gelin cevaplara birlikte bakalım.

Kanımızda iki farklı türde kan çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki kanımıza rengini veren kırmızı kan hücreleri, diğer türü ise beyaz kan hücrelerimizdir. Kırmızı kan hücreleri sayıca beyazlardan üstündür. Kırmızı olan kan hücrelerimizin en önemli görevi oksijendir. Vücudumuza oksijeni kırmızı kan hücreleri taşır.

LYM, vücudumuzdaki beyaz kan hücrelerinin sayılmasını sağlayan bir kan değeridir. Beyaz kan hücreleri vücudun savunma sistemini koruyan ne önemli koruyucudur.

Vücudun savunma sistemine engel olan kanser, virüs, bakteri gibi bulguların tespit edilmesini sağlayan değere LYM denilmektedir.

Kan Tahlilinde LYM Kaç Olursa Tehlikeli?

LYM bilinen bir diğer ismiyle lenfosit. Vücudumuza girebilecek her türlü dış etkiye karşı antikor üreterek vücudu koruyan ne önemli savaşçılardan biri olan, beyaz kan hücrelerinin tespiti için kullanılır.

LYM testinin sonucunda 1000’in altı ya da 5000’in üzerindeki bir değer vücudun tehlike altında olduğunu gösteren bir değerdir.

Kan Tahlilinde LYM Düşüklüğü Neden Olur?

Normal olarak belirlenen düzeyden çok az olması durumuna lenfosit düşüklüğü denilmektedir. Buna tıbbi olarak lenfopeni denilmektedir.

Hafif düzeyde seyreden düşüklükler ise stres ortamında yaşamak, yorgunluk, dengesiz beslenme, ağır fiziksel aktiviteler gibi durumlardan kaynaklı olabilir. Geçici olan durumlardır.

Soğuk algınlığı veya enfeksiyona dayalı bir hastalıktan geçmişseniz, sonrasında yapılan kan testinde bu değerin düşük çıkması muhtemel olabilir.

Kan Tahlilinde LYM Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Kandaki LYM değerinin düşük çıkması, vücudun çeşitli hastalıklara karşı korunmasız bir durumda olması anlamı taşımaktadır. Bulaşıcı ve özellikle bağışıklık sistemini bozabilecek maddelere karşı kendisini yeterli düzeyde savunamaması anlamına gelmektedir.

Dalakta veya lenf bezlerindeki büyüme, ateş, burun akıntısı, öksürük, egzama, eklemlerde şişlik gibi birtakım rahatsızlıklarla kendisini göstermektedir.

Kan Tahlilinde LYM Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Lenfosit yüksekliği çoğu zaman kendisini belli etmez. Kişide herhangi bir rahatsızlık hissi yaratmaz. Fakat çok nadiren halsizlik ve mide bulantısı gibi şikayetlerle ortaya çıkabilir.

Kandaki lenfosit miktarının normalden aşırı şekilde yükselmiş olduğu durumlarda tespit edilmektedir. Yetişkin bir hastada LYM düzeyi 5000’in üzerindeyse LYM yüksekliği hakkında endişe duyabiliriz anlamına gelmektedir.

Kan Tahlilinde LYM Yüksekliği Neden Olur?

Kandaki LYM düşüklüğü çoğu zaman tedavi gerektirmeyen geçici durumlarken, LYM değerinin yüksek olması ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Kan kanseri veya kronik rahatsızlıklar gibi önemli hastalıların tespit edilme yöntemlerinden biridir.

Kendisini genellikle tek başına ifade edebilen bir durum olmadığı için kan tahlili sırasında tesadüfen de öğrenilebilir. Anjina, mononükleoz, bronşit gibi hastalıkların ya da bulaşıcı, enfeksiyon taşıyan hastalıkların da habercisi olabilmektedir.

Kişinin kötü yaşantısı, sağlıksız beslenmesi, sigara kullanması gibi sebeplerden kaynaklanabilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir