Asya’ya özgü bir çiçek olan kamelya çiçeği, bahar döneminde çiçek açmakta olan çalılı bir bitkidir. Kamelya çiçekleri katmerli olarak açmakta ve sürekli olarak yeşil kalabilen bir bitkidir. Birçok renk ve çiçek şekline sahip olan kamelya çiçekleri, türüne göre beyaz, kırmızı veya pembe renklerinde olabilmektedir. Genel görüntüsü itibarıyla gösterişli bir görünümü sahip olmaları dolayısıyla süs bitkisi olarak tercih edilmektedir. Asya kıtasında Çin, Güney Kore, Tayvan ve Japonya gibi bölgelerle birlikte oldukça geniş bir alana yayılmış olan kamelya çiçeğinin en bilineni ve en yaygın olan Japon Kamelya’sıdır. Japonca’da kamelya çiçekleri tsubaki olarak adlandırılmaktadır ve kamelya çiçekleri genel olarak Japon Kamelyası olarak bilinmektedir.
Kamelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
· Çiçeklenme dönemi kış aylarında olduğu için mayıs ayına kadar sıcaklığı 4-7 derece ortamlarda olur.
· Bulunduğu ortamın ısısının ideal sıcaklığı 18 derece civarıdır.
· Aşırı güneşte yaprakları zarar görebileceği için bahçede bakılıyorsa gölge yerler tercih edilmelidir.
· Toprağı kurudukça sulanma yapılmalıdır. Toprağın nemli olması ve sulanması bitki için önemlidir.
· Sulama işlemi genelde yaz aylarında haftada en az 2 kere, kış aylarında haftada en az 1 kere olacak şekilde yapılmalıdır. Saksıda bakılıyorsa suyun toprağın tamamına işlediğinden emin olunmalıdır.
· Sulama ölçülerinin değişmemesine özen gösterilmeli ve saksı tabağında biriken suların dökülmesi kötü koku ve böceklerin olmasını engelleyeceğinden oldukça önemlidir.
· Toprak değişimi yılda 1 kez olmak üzere genelde Nisan ayında yapılır.
Kamelya Çiçeği Nasıl Ekilir?
Kamelya bitkisinin çiçekleri açtıktan ve meyveleri dalında olgunlaştıktan sonra kuruması beklenmelidir. Olgunlaşıp kuruyan meyvelerin içerisinde tohumlar vakit kaybedilmeden alınır. Toprağa ekim yapılırken tohumların noktalı kısmı alta gelecek şekilde yerleştirilir. Tohumun fazla derine konulmaması ve üstünün çok hafif toprakla örtülü olmasına özen gösterilmelidir. Ekimin tamamlanmasının ardından çimlenme oluncaya kadar saksının üst kısmı naylonla kaplanmalıdır.
Kamelya Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?
Kamelya çiçekleri göz alıcı bir şekilde ve pek çok farklı renkte olan ve bulundukları ortamı süsleyen bir süs bitkisi olarak kabul edilmektedir. Beyaz, pembe, kırmızı ve sarı renkte olabilen çiçekleri kokusuzdur. İki farklı renkte açabilen kültür ve türü de bulunabilen kamelya çiçeğinin altı çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler yalınkat, yarı katmerli, klasik, katmerli, düzensiz katmerli ve şakayık çiçeklidir.
Kamelya Çiçeği Faydaları Nelerdir?
Kamelya çiçeğinden elde edilen yağ protein, E vitamini ve Omega yağ asitleri bakımında oldukça zengindir. Bu özellikleri sebebiyle cildin ihtiyaç duyduğu proteini almasını sağlamaktadır. Bunun dışında faydaları şu şekilde özetlenebilir;
· Kamelya çiçeğinden elde edilen kamelya çiçeği yağı, iyileştirici özelliği bulunmaktadır ve bundan ötürü cilt sorununa iyi gelir.
· Cilt sorunlarını önler ve cildin sağlıklı ve güzel görünmesine katkı sağlar.
· Sivilce ve akne sorunlarının giderilmesinde etkilidir.
· Yara izlerini gidermede kullanılır.
· Güneşin zararlı ışınlarından cildi korumaktadır.
Kamelya Çiçeği Bahçede Yetişir Mi?
Çalı şeklinde olan ve sürekli yeşil kalabilen bir bitki olan kamelya çiçeği katmerli olarak çiçek açabilmektedir. Pek çok farklı renkte çiçek açabilen bu bitki genelde süs bitkisi olarak tercih edilmektedir. Bazı türleri ise katmerli çiçek açmaz ve çalı şeklinde olması sebebiyle bahçe çiçeği olarak kullanılmaktadır. Kokusuz bir çiçek olmaları ve dayanıklı yapıları sayesinde bahçe yetiştiriciliği için oldukça uygundur ve buralarda kullanımı yaygındır. Ağaç şeklinde ve bodur yapısında olmaları sebebiyle de sınır ve çit bitkisi gibi farklı şekillerde kullanılmaktadır.
Kamelya Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
· Narin bir bitki olması dolayısıyla iyi bir bakım gereksinimi duymaktadır.
· Özellikle kireçli toprağı sevmez ve bu toprakta çabuk sararır ve yaprak döker.
· Büyük saksılar içerisinde dekoratif durmakta ve hoş bir görüntüsü bulunmaktadır.
· Soğuk iklim bitkisi olması dolayısıyla güney yörelerde çabuk bozulur.
· Rüzgar olmayan alanlarda sağlıklı bir şekilde gelişmektedir.
Kamelya Çiçeği Ne Zaman Çoğaltılır?
Kamelya çiçeğinin çoğalma işlemini genel olarak meyvelerin olgunlaşması sonrasında dökülmesini takip eden dönemde yapılmaktadır. Çoğaltılmanın yapılabilmesi için bitki köklerinin ayrılması gereklidir. Bitki köklerinden ayrılacak olan kamelya çiçeği kökü ufak bir saksıya dikilir. Sonrasında bakım işleri ve sulamasına devam edilmelidir.