Kafeinin Vücuda Etkileri Nelerdir?

Kafeinin Vücuda Etkileri Nelerdir?
08.11.2022 16:26
Kimi insanlar sabah çaylarını ya da kahvelerini içmeden güne başlayamadıklarını söylerler. Fakat çayda ve kahvede yer alan kafeinin vücuda etkileri, kişiler tarafından pek de bilinmez. Peki, kafein baş ağrısına iyi gelir mi, vücuda etkileri nelerdir, kalp atışını hızlandırır mı, bağımlılık yapar mı ve vücut kafein üretir mi?

Kafeinin bilinen ve en etkili özelliği, sinirsel iletimin gerçekleşmiş olduğu sinapsları direkt olarak etkilemesi ve kişiyi uyanık tutmasıdır. Fakat öte yandan bunun dışında da vücuda faydalı ve zararlı pek çok farklı etkisi bulunur. Bunlar arasından faydalı olanları şu şekilde sıralanabilir:

·Yorgunluğa ve bitkinliğe sebep olan ve kişinin sinir boşlukları arasında biriken asetilkolinin ve adenozinin parçalanasını sağlamaktadır. Bu sayede sinirsel iletim rahatlatılmış olur.

·Kafeinin kimyasal yapısının astık hastalarının tedavisinde kullanılan bir madde ile benzer olduğu tespit edilmiştir.

·Kafein ile birlikte alınan ilaçların etkisinin daha çabuk bir şekilde vücuda sirayet ettiği ile ilgili çalışmalar bulunmaktadır.

·Kafein tüketimi sayesinde kişinin karaciğer hastalığına yakalanma ihtimali, tüketmeyenlere oranlara daha azdır.

·Kafeinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi de bulunur. BU sebeple kafein tüketimi, diyetlerde önerilmektedir

·Yapılan bir araştırmaya göre, kafein miktarı doğru ayarlandığında sporcuların performanslarında artış gözlemlenmiştir.

Kafeinin vücuda olan zararlı etkileri ise şu şekilde sıralanabilir. Ayrıca burada belirtmek gerekir ki, kafeinin zararları, belirli bir dozun aşımı ile görülmektedir.

·Psikolojik hastalıkları tetikleyebilir. Buna bağlı olarak sinirlilik, uykusuzluk, depresyon gibi durumlar kişide görülebilir.

·Migreni tetikleyebilir.

·İdrarın miktarını ve sıklığını artırdığı için vücuttan gerekli olan vitamin ve minerallerin de fazladan atılmasına sebep olabilir.

·Kalp hastalığı olanların kafein dozunu aşmaması gerekir. Çünkü kafein kalp ritmini bozar ve tansiyon artışını tetikler.

·Mide asidinin salgılanmasına sebep olduğu için gastriti tetikleyebilir.

·Göz sağlığı açısından da aşırı kafein alımı oldukça zararlıdır.

·Aşırı doz alımı ölüme kadar varabilir.

Kafein Baş Ağrısına İyi Gelir Mi?

Kafeinin sinir sistemini uyarıcı özelliği bulunmaktadır. Ayrıca adenozin adı verilen reseptörlerin de faaliyetlerini engelleyerek beyin damarlarının daralmasını sağlar. Bu özellikleri sayesinde de baş ağrılarının azalmasında yardımcı bir rolü vardır. Çünkü genellikle baş ağrısı başlamadan önce damarlar genişlemektedir ve kafein bunun engellenmesini sağlar.

Kafein Bağımlılık Yapar Mı?

Kafeini düzenli olarak tüketen kişilerde, kafein girişi engellendiği zaman kimi yoksunluk belirtileri görülebilir. Bunların başında yorgunluk, sinirlilik, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği gibi belirtiler gelmektedir. Bu gibi belirtiler kahvenizi içmediğinizde başınıza geliyorsa, kafein bağımlısı olma ihtimaliniz var demektir.

Kafein Kalp Atışını Hızlandırır Mı?

Evet. Kafeinin kalp atış hızını artırdığı bilinmektedir. Bu özelliği yüzünden kişilerde kalp çarpıntısı da meydana gelebilir.

Vücut Kafein Üretir Mi?

Kafein vücuda dışarıdan alınmaktadır. Ve alınan kafeinin vücutta etkisi yarım saat ila bir saat sonra görülebilmektedir. Giren kafeinin insan vücudundaki yarı ömrünün ise 5 saat olduğu bilinmektedir. Her 5 saatte bir var olan kafein miktarının yarısı azalır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir