Bitkiler yaşamımızın bir parçası olup, faydalı ve güzel görüntüleri vardır. Doğada bulunan bitkilerin yanında, insanlarda evlerinde ve farklı yerlerde bitki yetiştirmektedir. Son zamanlarda dikkat çeken bitkilerden olan Japon Şemsiyesi, dünyada Cyperus ismi ile bilinmektedir. Toprağa ekimi ile hızla yayılma özelliği gösteren bu çiçek, ufak bir minyatür palmiye görüntüsündedir. Sapları uzun ve sağlam olan bu çiçek türü, her zaman parlak görüntüsü ile ön plana çıkar. Bakımı kolay olduğu için, pek çok kişi tarafında, dünyanın farklı yerlerinde yetiştirilmektedir. Görüntüsü itibari ile şemsiyeye benzemesinden dolayı, halk arasında Japon Şemsiyesi bitkisi ya da çiçeği denilmektedir. Özellikle soğuğa dayanıklı olarak bilinen bu tür, don olaylarından hasar alsa bile yazın çiçek açabilmektedir. Adının hikayesi ise yağmurlu günlerden geldiği söylenmekte olup, bakımına dikkat edilmesi gerekir. Son dönemlerde dünya da ve ülkemizde popüler olmaya başlayan bu bitki, pek çok kişi tarafından ev ve ofislerde saksı yardımı ile bakılmaktadır. Anavatanı Japonya olan bu bitki zaman içinde, dünyanın her yerinde yetiştirilip, bakılmaktadır.
Japon Şemsiyesi Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır?
Bu bitkiyi yetiştirecek ve bakacak insanların bakımı ile ilgili biraz araştırma yapıp, bilgi toplamaları gerektir. İyi bakılmayan çiçekler kurumakta ya da ölmektedir. Kullandığınız toprak kaliteli ve saksının içinde bolca bulunması gerekirken, ortamı 14 ya da 15 derecenin altında olmaması iyidir. Bu bitki özellikle en çok ışık alan bir yere konumlandırılmalıdır. Yaz aylarında haftada 2 ve kış aylarında haftada bir gün olmak üzere sulanmalıdır. Sulama işlemi saksının üst tarafından ve yavaş yavaş yapılmalıdır. Suyun toprağın her yerine eşit şekilde dağılmasını sağlayarak, bundan emin olun.
Japon Şemsiyesi Özellikleri Nelerdir?
Bu bitki türü minyatür bir palmiye ağacını andırırken, yaprakları uzun bir yapıya sahiptir. Özel bir bitki olan Japon Şemsiyesi, uzun ve ince bir sap yapısına sahiptir. Doğal ortamlarında eksi 12 dereceye kadar hava olaylarına dayanırken, kıştan sonra yine çiçek açabilmektedir. Doğal olarak yetişen bu bitkiyi, insan eli ile farklı yerlerde yetiştirmekte mümkündür. Yaprakları ince uzunken, yeşil yapısı ile dikkat çekmektedir. Saksıda bakımlarda yılda bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanması gerekir. Bu bitkinin bulunduğu ortamda başka bir şeyle teması kesilmelidir.
Japon Şemsiyesi Çoğaltma Nasıl Olur?
Dünya da tanınmaya başlayan bu bitki türü, insan eli ile yetiştirilip, satılabilmektedir. Bu türün çoğaltılma işlemi ise, bir başka Japon şemsiyesi bitkisinden elde edilen dal gövdeler, suya konulmalı ve köklenmesi sağlanmalıdır. Bu işlemden sonra elinizde köklenmiş dal gövdeler olacak ve bu bitkiyi başka saksıya ekeceksiniz. Ektiğiniz bu yeni çiçekle, yeni bir Japon şemsiyesi bitkiniz olmuştur. Bu işlemlere devam edilerek, bitkiler çoğaltılabilmektedir.
Japon Şemsiyesi Nasıl Yetiştirilir?
Japon bitkisi yetiştirmek adına önce bir saksı ve kaliteli toprağa ihtiyacınız varken, bu toprağa yılda bir kere vitamin ve mineral desteği yapılmalıdır. Çok soğuk ve sıcak havalardan bitkiyi korumak gerekirken, ortalama 14 ya da 15 derece bir oda sıcaklığı belirlenmelidir. Bulunduğu ortamda başka cisimlerle çok fazla temas etmemesi gerekirken, sulanmasına dikkat edilmelidir. Yaz aylarında haftada 2 kış aylarında ise haftada 1 sulanması aksatılmamalı. Bu işlem saksının üst tarafından yapılmalı ve toprağın her yerine eşit dağıtılmalıdır. Her sulamada aynı miktarda su verilmesi gerekirken, aynı kapla su verilmeye dikkat edilmelidir.