Kirli hanım çiçeği ile ilgili merak edilen pek çok konu mevcuttur. Zinya çiçeği, "Kirli Hanım Çiçeği" adı ile de bilinmektedir. Bakımı son derece kolay olduğu için park ve bahçelerin dekorasyonunda kullanılan temel malzemelerden biridir. İlkbaharın sonlarında, yazın başlarında bu bitki ekilir ve çoğaltılır. Güneşi çok seven ve papatya çiçeğine benzeyen bir bitkidir. Hemen hemen her renkten çiçek açmasıyla dikkat çeker.
Kirli Hanım Çiçeği Tohumu Nasıl Ekilir?
Kirki hanım çiçeğinin tohumunun nasıl ekilmesi gerektiği bu bitkiye bakmak isteyen kişilerin merak konusu haline gelmiştir. Kirli hanım çiçeği tohumları torfuna atılarak yetiştirilebilmektedir. Mayıs ayında ise tohumlarınız doğrudan toprağa ekilmelidir. Tohumların doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması için ekim sırasında tohumların yüzeyini toprakla hafifçe örtmeniz lazımdır. Fideler tohumdan 5-10 cm mesafeye gelince fazlalıkları ayrılmalıdır. 10 cm uzunluğa ulaşan fideler, plastik bir torbaya veya küçük bir saksıya nakledilmelidir. Bu fideleri Nisan ayında bahçeye veya saksılara dikmek akıllıca olacaktır.
Kirli Hanım Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Kirli hanım çiçeği yetiştiği ortama güzellik katan bir bitkidir. Bu açıdan süs bitkisi olarak önemli avantajlar sunan bir çiçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında sadece süs bitkisi olarak kullanılan kirli hanım çiçeğinin insan sağlığına etkilerine dair bir bilgi yoktur. Bu nedenle süs bitkisi olarak yetiştirilmesi oldukça avantajlıdır.
Kirli Hanım Çiçeği Hangi Ayda Ekilir?
Kirli hanım çiçeğinin hangi ayda ekilmesi gerektiği araştırılan bir konu olmuştur. Kirli hanım çiçeğinin tohumlarını ilkbahar aylarında yani Mart ve Nisan ayları arasında dikmeniz en iyisi olacaktır.
Kirli Hanım Çiçeği Tohumu Nasıl Alınır?
Kirli hanım çiçeğinin tohumlarının nasıl alınması gerektiği merak edilmektedir. Kirli hanım çiçeğinin tohumlarını çeşitli internet sitelerinden, çiçekçilerden temin edebilirsiniz.
Kirli Hanım Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
Kirli hanım çiçeğinin ne zaman çiçek açtığı merak konusu olmuştur. Kirli hanım çiçeği ilkbahar aylarının sonlarında çiçeklerini açmakta ve sonbahar aylarına kadar çiçeklerini sergilemektedir.
Kirli Hanım Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Kirli hanım çiçeği bakımı yapıldığı takdirde çiçekleri uzun süre muhafaza edebilen bir bitkidir. Çok dayanıklı bir yapıya sahip bir çiçeğin; güneşli, nemli, verimli ve iyi drene edilmiş topraklara dikilmesi çiçek gelişimi için önemlidir. Sıcak iklimleri seven bir bitki olmasına rağmen çevre şartlarına kolayca uyum sağlayan bir bitkidir. Bu nedenle bakımı kolaydır. Çiçek bakımında budama özellikle önemlidir. Kirli hanım çiçeklerinden tohum toplanmak ve bu bitkilerin çiçeklenme dönemini uzatmak isteniyorsa, olgunlaşmamış tohum içeren her bir bitki parçasının çıkarılması gerekir. Bu olay aynı zamanda "tepe almak" şeklinde de bilinmektedir.
Kirli Hanım Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Genel olarak, kirli hanım çiçeği yetiştirmeye tohumlarla başlaması kolaydır. Yüzeye kirli hanım çiçeği tohumları ekip, ardından tohumların doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması için tohumların yüzeyini toprakla hafifçe örtmeniz yeterli olacaktır. Tohumları toprak yeterince sıcakken ve don ihtimali olmadığında ekebilirsiniz.