İşlemci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İşlemci Hakkında Bilinmesi Gerekenler
14.09.2021 10:50
Bilgisayarda yer alan birimlerin çalışmasını, veri akışının kontrol edilmesi ve gerekli işlemlerin yapılmasını işlemci üstlenmektedir. İşlemci sıcaklığı kaç olmalı, işlemci alırken dikkat edilmesi gerekenler neler? İşlemci bozulur mu, çekirdek sayısı öğrenme, işlemci anakart uyumu nasıl anlaşılır? İşlemci nasıl hızlandırılır, işlemci olmadan bilgisayar çalışır mı, işlemci önbelleği ne işe yarar? İşlemci yanar mı?

Bilgisayarda yer alan birimlerin çalışmasını, veri akışının kontrol edilmesi ve gerekli işlemlerin yapılmasını işlemci üstlenmektedir. Bilgisayarda dikkat edilen detayların başında gelen işlemciler, bilgisayarın temel bileşenleri arasında yer almaktadır. Temel bileşenlerden olan hard disk, RAM, ekran kartı ile birlikte bilgisayarın temel donanımlarını oluşturan işlemci en basit haliyle bilgisayarın beyni olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde mikroişlemci biçiminde olan ve CPU yani Central Processing Unit (Merkezi İşlem Birimi) olarak ifade edilen işlemciler ilk olarak 1971 yılında taşınabilir hesap makinelerinde kullanılmaya başlanmıştır. İlk olarak basit matematiksel işlemler yapmaya olanak sağlayan işlemciler günümüzde sadece bilgisayarların değil, akıllı telefon, tablet vb. elektronik olan cihazların beyni kabul edilmektedir. Mikro işlemci ilk olarak Intel tarafından üretilmiştir ve işlemci denildiğinde Intel ile birlikte akla gelen AMD markası bulunmaktadır. Yüzlerce çeşit modelde bulunabilen işlemciler arasında en çok bilinen iki büyük marka Intel ve AMD olmakla birlikte bu markalar uzun bir süre yaygın olarak kullanılmıştır.

İşlemci Sıcaklığı Kaç Olmalı?

Özellikle ekran kartı ve işlemci açısından bakıldığın sıcaklıklar belirli bir derece aralığında bulunmalıdır. Sıcaklık derecesi aynı zamanda CPU derecesini gösterir ve bilgisayarlar ısındığında ciddi sorunlar ile karşılaşılabilir. İşlemcilerin ve ekran kartlarının olması gereken ideal sıcaklıkları ise şu şekildedir;

·        İşlemcinin boştayken ideal sıcaklık oranı 35-50 derece

·        İşlemci yük altındayken ideal sıcaklık oranı 60-85 derece

·        Ekran kartının boştayken ideal sıcaklık oranı 30-40 derece

·        Ekran kartı yük altındayken ideal sıcaklık oranı 60-85 derece

İşlemci Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İşlemci alınırken bakılması gereken pek çok önemli nokta bulunmaktadır. Bilgisayarın çalışmasını sağlayan ve diğer bileşenlerin performanslarını etkileyen ve bilgisayarın beyni olarak tanımlanan işlemci alırken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır;

·        İşlemcinin ön belleği

·        İşlemcinin nesili

·        Çekirdek sayısı

·        İş parçacığı sayısı

·        İşlemci temel frekansı

·        Maksimum turbo frekansı

·        Önbellek

·        Veri yolu hızı

·        TDP değerinin yüksekliği

·        İşlemci soğutucu

·        Anakart uyumluluğu

İşlemci Bozulur Mu?

İşlemcilerin özellikleri arasında uzun ömürlü olmaları vardır. Ortalama olarak 5-10 yıl arasında bir ömrü olan işlemciler fiziksel temasla hasar almadıklarında bozulmaları kolay değildir. Fiziksel temas dışında ise virüs, yazılımsal bir sorun, pinleri yamultmak, OC sırasında elektriğin gidip gelmesi ve sıcaklık hasar eşiğini aşması sonrasında işlemci bozulabilir ve yanabilir. Bu etkenler dışında işlemciler genel olarak uzun yıllar kullanılan parçalar arasında yer alır.

İşlemci Çekirdek Sayısı Öğrenme Nasıl Yapılır?

Bilgisayarlarda bulunan işlemcilerin çekirdek sayısı öğrenmek oldukça basittir. Çekirdek sayısını öğrenmek için CTRL + ALT + DELETE ile veya masaüstü görev çubuğunda sağ tık ile görev yöneticisi açılır. Görev yöneticisi açıldıktan sonra performans sekmesine tıklanır. Bilgisayarda işlemci sayısı ve çekirdek sayısı bu sekmenin içerisinde görülebilir.

İşlemci Isınırsa Ne Olur?

İşlemcinin aşırı ısınması sistemin zarar görmesine neden olabilir. İşlemciler genel olarak ısıya karşı dayanıklı olması birlikte sıcaklık hasar eşikleri bulunmaktadır. Aşırı ısınmaya bağlı olarak hasar eşiği zarar görebilir ve bu durum işlemcinin yanmasına neden olabilir. Onun dışında işlemcide aşırı olan ısı nedeniyle bilgisayar kasmaya başlar ve performans kaybına uğrar. Aşırı ısınan işlemci bilgisayarı yeniden başlatabilir ve sürekli olarak ısı olması işlemcinin ömrünü azaltmaktadır.

İşlemci Anakart Uyumu Nasıl Anlaşılır?

İşlemci alırken dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alan anakart uyumluluğu önemli faktörler arasındadır. Anakartların üretimi temel olarak kalıcı yapıldığı ve değiştirilemediği için işlemci alınırken anakarta uyumlu olmasına çok özen gösterilmelidir. Anakart ile uyumlu olmayan bir işlemci etkili bir performans gösteremez ve sistemin eksik olarak çalışmasına neden olur.

İşlemci Nasıl Hızlandırılır?

·        Kasa içi temizlik

·        Sistemin güncelleştirilmesi

·        Windows’taki gereksiz program ve hizmetlerin kapatılması

·        İşlemci termal macununu yenilemek

·        Isınma sorunu varsa yeni bir soğutucu almak

·        Virüs taraması yapılmalı

·        Kasa için parazitlenme kontrol edilmeli

·        RAM ve SSD gibi donanımların yükseltilmesi

·        BİOS güncellemesi yapmak

İşlemci Olmadan Bilgisayar Çalışır Mı?

Bilgisayarlarda bulunan donanımlar içerisinde yer alan işlemci bilgisayarın beyni olarak tanımlanmaktadır. İşlemci olmadan anakartın hiçbir elemanı tetiklenmez. Tetiklenmeyen anakart ve anakartın elemanları çalışmaz. Bu sebepten ötürü işlemcisi olmayan bilgisayar çalışmayacaktır. 

İşlemci Önbelleği Ne İşe Yarar?

İşlemcinin ekipmanları arasında yer alan işlemci önbelleği CPU kullanımı etkilemektedir. CPU’da bulunan hafızadaki verilere ulaşma süresini azaltmaya yarayan bir donanım olarak öne çıkmaktadır. İşlemci çekirdeğine yakın ve RAM’e kıyasla küçük olan işlemci önbelleği, en güncel ve sık kullanılan veriler saklamaya yaramaktadır.

İşlemci Yanar Mı?

İşlemcilerin çoğu ısıya karşı dayanıklıdır. Aşırı ısıya karşı sıcaklık hasar eşiği bulunan işlemciler bu durumda kendilerini korumak amacıyla kapatabilmektedirler. Kendileri koruma amacıyla kapatabilseler de bazı durumlarda işlemciler yanabilmektedir. İşlemciler yandığında ise bilgisayar tepki vermeyecektir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir