İslamiyet’e Göre Haram Olan Şeyler Nelerdir?

İslamiyet’e Göre Haram Olan Şeyler Nelerdir?
29.10.2021 15:00
İslamiyet’e Göre Haram Olan Şeyler Nelerdir? İslam dininde şeriat nedir, İslamiyet'e göre haram olan deniz ürünleri hangileri, haram olan yiyecekler nelerdir, İslamiyet'e göre müzik haram mı, midye haram mı, karides, sigara haram mı? İslamiyet'ten önce haram aylar hangileri, konularını sizler için araştırdık.

Dünyada birçok Müslümanın inandığı İslam dini, belli kuralları olan bir din olarak karşımıza çıkmaktadır. Müslümanlar bu kurallara uyarak hayatlarına devam ederken, bu kurallara aykırı davranmak günah olarak bilinir. Ayrıca İslam dininde birçok şey haram kılınmış olup, Müslümanlar haram olan şeylerden uzak durmaktadır. Birçok alanda haram karşımıza çıkmakta olup, bu haramlar çeşitli şekilde olabiliyor. Örneğin aralarında dini nikah bulunmayan insanların zina yapması, haram kılınmıştır. Bunun yanında kuranda belirtilen birinci derecede yakın insanların nikahı kıyılamamakta olup, bu kişiler arasında nikah haram kılınmıştır. Yeme alanında da domuz eti, hayvan leşi gibi yiyecekler yine Müslümanlara haram kılınmıştır. Bunun yanında içki içme de İslam dini tarafından haram olarak kabul edilir. Faiz yemek, akıtılmış kan yemek, sihir yapmak, büyü yapmak, fal baktırmak, kul hakkı yemek ve daha birçok şey dinimizce haram kılınmıştır. Bazı durumlarda haram kılınan şey tek çare ise ve sağlık söz konusu ise yapılması hoş görülebilmektedir. Ama bunlar belirli konularda olup ve zaruri şartlarda gerçekleşebilir.

İslam Dininde Şeriat Nedir?

Bazı Müslüman ülkelerinde uygulanan şeriat yönetimleri görülmekte olup, buna göre hükümlerle ülke yönetilmektedir. Şeriat devlet yönetiminin, Kur’an hükümleri ile yönetilmesine denmekte olup, bazı Müslüman ülkelerinde uygulanmaktadır. Yani devletin din hükümleri ile yönetilmesi olup, Teokrasi yönetimi sağlanmaktadır.

İslamiyet’e Göre Haram Olan Deniz Ürünleri Hangileri?

Kutsal kitabımızda yer almasa da bazı din adamları, denizde ki bazı canlıların yenmesini sakıncalı bulmaktadır. Bu Kur’an da ve hadislerde yer almazken, mezheplere göre bazı yasaklar söz konusudur. Özellikle balık dışında ki ürünleri bazı din adamları, yenmesi önerilmezken. Midye gibi kanaması olan bazı deniz hayvanlarının yenmesi de bazı alimlerce hoş karşılanmamaktır. Yani konu biraz yorumlanmış durumda olup, dinde kesin bir gruplama bilinmemektedir.

İslamiyet’e Göre Haram Olan Yiyecekler Nelerdir?

İslam dininde bazı yiyecekler haram kılınmış olup, bunları yiyenler günah işlemiş sayılmaktadır. Onun için Müslümanlar bu konuya dikkat etmektedir. Allah’tan başkası adına kesilmiş tüm hayvanlar, bunlar helal hayvanlar olsa bile haram kılınmıştır. Yine domuz eti İslam dininde haram kılınan başka bir yiyecektir. Bunun yanında hayvan leşi, akıtılmış kan, kendinde ölmüş hayvan gibi yiyecekler yine haram kılınmıştır. Bunun yanında bir yiyeceğin helal kılınması belli başlı şartlara bağlıyken, Müslümanlar ayetlerde yasaklanan bu yiyecekleri tüketmezler.

İslamiyet’te Müzik Haram Mı?

Günümüzde müzik önemli bir yer alırken, din açısından bunun günah olup, olmadığı Müslümanlar tarafından merak edilmektedir. İslam’ın ilke, esaslarına uymayan müzikler haram sayılırken, günaha sev eden müzikler yine bu kategoride sayılmaktadır. Dinimizce sakıncası olmayan ve esaslara uyan müzikleri dinlemenin ise dinin sakıncası olmadığı savunulmaktadır.

İslamiyet’te Midye Haram Mı?

Bu konuda pek çok ayrı görüş varken, kimileri denizden çıkan her ürünün helal olduğu savunulmaktadır. Özellikle Hanefi mezhebinde balık helal ama diğer ıstakoz, kalamar ve yengeç gibi böceklerin caiz olmadığı savunulmaktadır. Özellikle midyenin bazı dönemlerde kanaması olmasından dolayı pek çok Müslüman ve din adamı bunların haram olduğu konusunda görüş bildirmektedir.

İslamiyet’te Karides Haram Mi?

Deniz ürünlerinde ki konu üzerinde ortak bir karara varılmazken, bazı din adamları balık harici ıstakoz, yengeç, karides gibi deniz canlılarının yenmesinin caiz olmadığı görüşü savunulmaktadır. Özellikle Hanefi mezhebi bu konuda, karides gibi deniz canlılarının caiz olmadığına inanıyor. Diğer bir görüş ise deniz ürünlerinin hepsi caiz olarak görülmektedir.

İslamiyet’te Sigara Haram Mıdır?

Sigara hakkında bir ayet bulunmadığı için pek çok din alemi, sigara içilmesinin mekruh olduğunu savunmaktadır. İnsan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratan sigara, kimileri tarafından haram olduğu konusunda görüş bildirmektedir. Bunun sebebi ise sigaranın, insan sağlığını bozduğu ve ölüme yol açmasından dolayıdır. Ama yine de diğer görüş ayet olmadığı için zararlı olsa da, sigara içmeyi mekruh olarak görmektedir.

İslamiyet’ten Önce Haram Aylar Hangileri?

3 aylar ile karışan haram aylar aslında 4 aydan oluşmakta olup, cahiliye dönemlerinde bu aylarda savaş yapmak haram kılınmıştır. Haram aylarından Muharrem Ayı, Hicri ayların içinde birinci ay olarak bilinmektedir. Diğer ay ise Recep Ayı olurken, buda Hicri aylardan, yedincisi olmaktadır. Bu iki aydan sonra peş peşe gelen iki haram ay, Zikade ve Zilhicce Ayı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu aylarda Hicri ayların onuncu ve on birinci aylar olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir