İslam Dininde Melek Nedir?

İslam Dininde Melek Nedir?
12.05.2022 12:38
Cebrail’in, Hıristiyan ve Yahudi kaynaklarındaki ismi Gabriel olarak geçmektedir. Bu isimin kökeni geber yani ‘Güçlü İnsan’ ve el yani ‘Tanrı’ anlamındaki kelimelerden oluşur.

İslam dininde dört büyük meleğe verilen ortak isim dört büyük melektir. İslam dinine göre diğer meleklerden daha önemli ve büyüktür bu melekler.

Melekler, genel olarak yaratılışı nurdan olan, fiziki özelliklere sahip olmayan, cüz’i iradesi olmasına rağmen şeytanın onlara musallat olamadığı için iradelerini kötü yönde kullanamayan varlıklardır. Melekle, günahları olmayan ve Allah katında makamları her zaman sabit olan varlıklardır. İslam’da bulunan inanç esaslarından biri meleklere inanmaktır. Bu demek oluyor ki meleklere inanmayan bireyler Müslüman olamaz. Meleklerin sayıları veya türleri tam olarak söylenmemiştir. Tabi bazılarının sayıları ve türleri bilinmektedir. Dört tane meleği büyük melekler ya da dört büyük melek olarak bilmekteyiz. Bu dört büyük melek; Cebrail, Mikail, İsrafil ve Azrail’dir.

Cebrail Meleğinin Görevi Nedir?

İslam ise Cebrail ilahi vahiyleri Hz. Peygamber’e bildiren vahiy meleğidir. Cebrail İslam dininde dört büyük meleklerden biridir. İslam dininin kutsal kitabı olan Kur’an’da Cebrail’in ismini; Cibril, Ruhulemun, Resul, Ruhulkudüs, ve Ruh olarak toplamda beş farklı isim ile ifade edilmiştir. Bu ayetlerde Cebrail için karşı konulamaz bir gücünün olduğu, kesin bilgilere ve oldukça üstün bir akla sahip olduğu yazılır. Yine bu ayetlerde çok şerefli bir elçi olduğu, meleklerin mutlaka kendisine itaat ettiği ve itibarının ‘arşın sahibi’ nezdinde çok yüksekte olduğu yazmaktadır. Normal bir insan suretinde Hz. Meryem’e gözükerek rabbin elçisi olduğunu ve ona temiz bir oğlan çocuğu bağışlamak amacı ile geldiğini söylemiştir.

Cebrail’in Hıristiyan ve Yahudi Kaynaklara Göre Görevi Nedir?

 Hıristiyan ve Yahudi kaynaklarında Gabriel olarak geçen ismin kökeni; geber ‘Güçlü İnsan’ ve el ‘Tanrı’ anlamına gelen kelimelerden oluşmuştur. Yani Gabriel kelimesinin kökeni Süryani ya da Keldani menşeli olarak kabul görür. Kelime Yunanca ve Latinceye aynı biçimde geçmiştir.

Hıristiyanlık ve Yahudilikte büyük meleklerden biri olan Cebrail, Kitab-ı Mukaddes’te adı geçen üç melekten biridir. Cebrail’in adı ilk kez Daniel kitabında geçer. Cebrail, Eski Ahit’te ve apokriflerdeki bilgilere göre altı melek ile beraber Tanrı’nın huzurunda sol yanında bulunur. Cebrail azizlerin duasını Tanrı’ya iletir. En önemli şefaatçi olan Cebrail; cenette nezaret eder ve birinci semanın hakimidir. Kaynaklarda geçene göre Cebrail, şeytanları ateş fırınına atar, kötüleri yok eder ve tabii güçleri yönetendir. Cebrail Yahudilik’te adaletin ilkesi ve yaratıklara Tanrı’nın emirlerini bildiren elçi görevindedir. Cebrail, Hz. Yakup ile güreş yakmış, Hz. Yusuf’u kardeşlerine götürmüş ve Mikail ile birlikte Hz. Musa’nın defnedilmesinde bulunmuştur.

Cebrail’in adı Yeni Ahid’de yalnızca iki kere geçmektedir. Birincisinde Cebrail Hz. Zekeriyya’ya gözüküp ona kendisinin ‘Tanrının önünde duran Cebrail’ olduğunu söylediği ve Hz. Yahya’nın doğacağını haber ettiği anlatılır. Diğerinde ise Cebrail Hz. Meryem’e gözüküp Hz. İsa’yı ona müjdelediği anlatılır. Cebrail, Hıristiyanlık dininde de Tanrı’dan peygamberlere insan suretinde vahiy getiren büyük bir melek şeklinde anlatılır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir