Vadeli İşlem Ve Opsiyon Borsası Nedir?

Vadeli İşlem Ve Opsiyon Borsası Nedir?
22.08.2021 08:30
Vadeli işlem ve opsiyon borsası ülkemizde ilk kez kurulan bir özel borsacılık alanıdır. Vadeli işlem ve opsiyon borsası nedir, ne zaman kuruldu, caiz mi? Vadeli işlem ve opsiyon borsası İngilizcesi nedir? Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmesi nedir?

Vadeli işlem ve opsiyon borsası ülkemizde ilk kez özel olarak kurulan bir borsa piyasasıdır. Yatırımcılar için yerli bir girişim olarak da bilinen vadeli işlem ve opsiyon borsası yatırımcılara her konuda kolaylık sağlayan ve aynı zamanda fırsatlar tanıyan bir sistemdir. Bu sistem içerisinde yatırımcıların hem emtia alabildiği, hem vadeli hisse senedi hem devlet bonosu ve tahvili alabildiği hem de değerli madenler üzerinden işlem yapabildiği bir sistem olarak bilinmektedir. Dolayısı ile yurt dışı piyasalarında yer alan Nasdaq Bordası, Tokyo Borsası gibi bir borsa işletim sistemi olarak yatırımcıların yeni gözdesidir. Fakat yeni kurulmuş olduğu bilinen yerli bir borsa düzeni olduğundan bahsedebilmek mümkündür.

Vadeli işlem ve opsiyon borsası ülkemizde ilk kez kurulan bir özel borsacılık alanıdır. Bakanlar Kurlu Kararı ile 2001 yılında kurulan bu borsa piyasası, Devlet Bakanlığınca onaylanarak açılmıştır. Kısaca VİOP olarak bilinen bu sistem, enerji ve emtialardan, kıymetli madenlere, yabancı endekslerden metallere kadar pek çok değerin işlem gördüğü bir piyasa olarak bilinmektedir. Hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için oldukça kıymetli olarak bilinen ve güvenilirlik sağlayan bu piyasa, kaldıraç sistemi gibi pek çok avantadan da faydalanmayı ön gören bir sistem olarak bilinmektedir. Vadeli işlem sözleşmelerinin belli bir vadede daha önceden belirlenmiş olan düzene göre taahhüt etmeyi sağlayan bir yöntemdir.

Sözleşme üzerinde teslimat tarihinin, teslim edilecek malın kalitesini ve dayanak varlığın miktarının ne olduğuna ilişkin belirteçler yer almaktadır. Belirlenen vadeler sonunda hem alıcının hem de satıcının gereğini yerine getirmesi ile yükümlü olduğu bu düzende hisse senetleri faiz oranları, seans süreleri gibi pek çok durumun da etkili olabildiği bilinmektedir. Ülkemizin ilk özel borsası olma niteliğine sahip olan vadeli işlem opsiyon borsası hakkında yatırımcıların tüm merak ettikleri sorular ve bu soruların yanıtları sizler için derlendi…

Vadeli İşlem Ve Opsiyon Borsası Ne Zaman Kuruldu?

Sermaye Piyasası Kurulu, Bakanlar Kurulu ve Devlet Bakanlığı’nın ortak kararları ile kurulan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın ilk fikrinin atıldığı yıllar 2000’li yılların başlarına tekabül etmekteydi. Bakıldığında tam olarak hayata geçirildiği yıl 2005 yılı olarak bilinmektedir. Fikir ortaya atıldıktan sonra ve devlet mercileri tarafından onaylandıktan sonra ki süreçte yani temmuz 2020’de resmi gazetede yayınlandığı da unutulmamalıdır.

Vadeli İşlem Ve Opsiyon Borsası Caiz Mi?

Hayır. Vadeli işlem ve opsiyon borsasında dine uygun olarak yatırımlar yapıldığı sürece herhangi bir şekilde sakınca yoktur. Örneğin bir yatırımcı hisse senedi alarak bu hisse senedinden kar payı almayı amaçlar ve yılın belli dönemlerinde kar payından gelir elde ederse bu konuda söz konusu para işleyeceği için ve bu paraya faiz uygulanmayacağı için caiz görülebilir. Fakat bakıldığında diğer emtialar, menkul değerler ya da yatırım fonlarının her birine faiz işletildiği için ve söz konusu faizin dinimizde yer alması mümkün olmadığından caiz demek mümkün değildir. Eğer bir yatırımcı kazandığı paranın dinen uygun görülmesini istiyorsa bu durumda yatırımcının kazandığı paraya herhangi bir şekilde faiz uygulanmadığından emin olması gerekmektedir.

Vadeli İşlem Ve Opsiyon Borsası İngilizcesi Nedir?

Türkiye’de yer alan ve yerli yatırımcıların yeni gözdesi halinde olan vadeli işlem ve opsiyon borsasının İngilizce olarak karşılığının ‘futures and options exchange’ olduğu bilinmelidir.

Vadeli İşlem Ve Opsiyon Sözleşmesi Nedir?

Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmesi yatırımcıların bu borsaya girmeden evvel yapmaları gereken bir sözleşmedir. Bu akit üzerinde yer alan bilgiler eksiksiz bir şekilde doldurulmalı ve sözleşme karşılıklı olarak imzalanmalıdır. Söz konusu sözleşme üzerinde yer alan bilgiler ise;

·        Standartlaştırılmış miktar

·        Vade

·        Malın kalitesi ve kıymetine ilişkin bilgiler

·        Alma ve satma yükümlülüğüne dair bilgilerdir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir