İş Kazası Olmayan Durumlar Nelerdir?

İş Kazası Olmayan Durumlar Nelerdir?
17.11.2021 15:30
Olası iş kazaları sonucunda SGK’nın sigortalılara ve ailelerine sağlamakta olduğu yardımlar söz konusudur. İş kazaları arabulucuğa tabi mi? İş kazası yaşandıktan sonra ne yapılır? gibi merak edilenleri sizler için araştırdık.

Fakat bu yardımın sağlanmaya başlamasından önce SGK’nın kazanın iş kazası olduğuna dair olayı iş kazası olarak tanımlaması gerekiyor. İş kazası olarak tanımlanmayan olaylar ise şu şekilde örneklendirilebilir; bir işçi iş yerine gidip gelirken kullandığı otobüsle kaza yaparsa, işçi işveren tarafından sağlanan bir araç ile kaza yapmadığı için bu durum iş kazası olarak tanımlanmaz. Ayrıca iş için görevlendirilen bir kişi görevli bulunduğu yer dışında bir yerde kaza geçirmesi durumu da iş kazası olarak nitelendirilmemektedir. Çalıştığı iş yeri dışında bir yerde uzmanlık alanı ile ilgili bir iş yaparken kaza geçiren kişi olay esnasında işveren tarafından görevlendirilmemiş olduğu için bu durum da iş kazası olarak değerlendirilmemektedir. İş kazası olarak nitelendirilmeyen fakat en çok tartışma konusu yarayan olaylardan biri de, kişinin iş yerinden servis aracı ile evine dönerken, servisten indikten sonra karşıdan karşıya geçerken yaşadığı trafik kazası gibi kaza durumlarının iş kazası olarak kabul edilmemesidir.

İş Kazaları Arabuluculuğa Tabi Mi?

Olası iş kazalarının yaşanmasından sonra işçi işverene zararını karşılaması açısından dava açabilir. Bu davalar tazminat davaları olup, işçi ve işveren tazminat konusunda ve dava ile alakalı süreçlerin herhangi bir aşamasında anlaşma sağlayamadıkları zaman arabuluculuğa tabi bir durum ortaya çıkar. Arabuluculuk bu tip olaylarda kanunen zorunlu tutulmayıp, iki taraftan birinin tercihi durumunda yararlanılabilen bir müessesedir. Dava açıldıktan sonra taraflardan biri arabulucuya başvurma sürecinde ise, mahkemede taraflar arabuluculuğa davet edilir. Her iki taraf da arabuluculuğu kabul ettiği takdirde mahkeme bu süreci üç ayı geçmeyecek şekilde erteleyebilir. Bu süre içerisinde arabuluculuk süreç olarak tamamlanmazsa taraflar mahkemenin bir üç ay daha ertelenmesini talep edebilir. Arabuluculuk sonucunda her iki taraf da anlaşma vardığı takdirde anlaşma sağlanan konularla alakalı yeni bir dava açılamaz.

İş Kazası Yaşandıktan Sonra Ne Yapılır?

İşverenler açısından iş yeri içerisinde yaşanacak herhangi bir kaza yaşanabilecek en can sıkıcı durumlardan biridir. Olası bir iş kazası durumunda öncelikle, kazaya uğrayan işçi için gereken ilk yardım yapılmalıdır. İş yerinde iş hekimi varsa ilk müdahaleyi kendisi yapmalı yoksa da kazayı geçiren kişi direkt olarak bir sağlık kuruluşuna sevk edilmelidir. Daha sonra olaya şahit olan kişilerin ifadesi alınır. İşveren tarafından olaya dair ifadelerin yer aldığı tutanağın 3 ayrı nüshası alınır. Bu tutanak iş yeri sahibi ve görgü şahitleri tarafından imzalanır. Olay kazanın yaşandığı yerin zabıtasına veya emniyet birimlerine bildirilir. Sosyal Güvenlik Kurumuna olay ile alakalı en geç 3 gün içerisinde gereken yazılı bildirimlerde bulunulur. Kurum müfettişleri tarafından olası bir soruşturma yapılacağı hesaba katılarak kazayı geçiren işçinin işe başlamadan önce işverene teslim etmiş olduğu sağlık raporları, sertifikalar ve eğitimlerinin yer aldığı belgeler önceden iş yeri tarafından hazır bir biçimde bekletilmelidir. Söz konusu iş kazası herhangi bir ölüm durumu ile sonuçlanmış ise olay doğal olarak Savcılığa iletilmiştir. Bu durumda da Savcılık tarafından istenilen belgeler hazır edilmelidir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir