Kurumsallaşma Nedir?

Kurumsallaşma Nedir?
23.11.2021 16:06
Kurumsallaşma nasıl olur, önemi nedir? Kurum ile kurumsallaşma arasındaki fark nedir? Kurumsallaşma hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladık.

Günümüzde şirketler gelişim sağlayabilmek adına bazı önemli noktaları dikkate alarak doğru bir şekilde faaliyet sürdürebilmek için kurumsallaşmaya ihtiyaç duymaktadırlar. Kurumsallaşma belirli işletmelerin kişiye bağlı kalmadan bağımsız şekilde faaliyetlerini sürdürmeye yarayan bir yapısal planlama olarak bilinir. Bu noktada şirketlerin faaliyetlerini başarıyla sürdürebilmesi adına kurumsallaşması gerekmektedir. Kurumsallaşma sayesinde işletmelerin kendilerini daha sürdürülebilir kılmaları sağlanmaktadır. Bu sayede işletmeler faaliyetlerini geliştirebilmek ve sağlıklı bir yapıya kavuşmak amacıyla kurumsallaşmaya yönelmeye ihtiyaç duymaktadırlar. Bu sayede bu kurumlar herhangi bir yönetici veya personele bağımlı kalmadan çok daha aktif bir şekilde faaliyetlerin yürütülebilmesi sağlanır. Bu sayede genellikle şirketler belli hedefler doğrultusunda bu yapıların sarsılmadan ilerlemesi kurumsallaşmanın getirdiği faydalardan biridir.

Şirketler İçin Kurumsallaşmanın Önemi Nedir?

Kurumsallaşma denilince genelde ilk akla gelen şey patronların ve yönetici birimlerin bu işten uzaklaşması ve sürecin dışında kalması gibi bir algı aklınıza gelebilir fakat bu yanlış bir algıdır. Çünkü kurumsallaşmanın amacı patron ve çalışanlarla birlikte daha yakın bir çalışma ruhunun oluşması ve şirket yöneticilerinin çalışma birimlerini aile fertlerinin değil bu konuda yetenekli ve yetkili elemanların doldurması kurumsallaşmanın getirdiği faydalar arasındadır. Fakat eğer bu şirket bir aile şirketi ise ve aile bireyleri içerisinde bu işe uygunluk gösteren bir birey varsa şirketin içerisinde yer alması için herhangi bir problem yoktur. Kurumsallaşmada önemli olan şirket faydası için gerekli pozisyonlara uygun ve yetenekli elemanların çalışmasının sağlanmasıdır. Burada önemli olan herhangi bir karmaşanın çıkıp çıkmaması adına şirket içerisindeki tüm faaliyetlerin yazılı kaynaklarca belli kurallar çerçevesinde bir sisteme oturtulmasının gerekliliğidir. Bu sistem ile birlikte işletmenin şahsa bağlılığı önlenmiş olacak ve patronların bu kurumsallaşma sürecinde işlerinin başında olmamaları durumunda herhangi bir aksaklık yaşanması da önlenecektir. Belli kurallar çerçevesinde şirket düzeninin oluşturulması ile birlikte herhangi kişilere bağımlılık azalacak ve herkes kendi sınırları içerisinde belirlenen kurallar çerçevesinde işletme kültürünü oluşturarak daha verimli bir çalışma ortamı oluşması sağlanacaktır.

Kurumsallaşma Nasıl Olur?

Herhangi bir şirketin kurumsallaşma adımlarını atabilmesi için öncelikle kendi çerçevesinde bir iş planı ve kural bütünlüğü oluşturması gerekmektedir. Çünkü kurumsallaşmamış şirketlerde genel olarak çıkan sorunlarda bireysel olarak çözülme yoluna gidildiği için şirketlerin büyüme hızı yavaşlama yoluna gitmektedir. Bu yüzden işletme sahipleri genel olarak kurumsallaşmayı tercih etmektedirler. Kurumsallaşmanın sağlanması ile birlikte şirketin kalitesi güvenilirliği ve şeffaflığı artarak yöneticiye bağımlı kalmadan bir iş planı beraberinde gelmektedir. Bu iş planı ile birlikte kurumda farklı departmanları oluşması gerekmektedir. Bu departmanlar sayesinde bütün çalışanlar fikir alışverişi yapabilmek için departman yöneticisi ile bu sorunların çözümüne gidecek ve sorunların çözülmesi de kısa zamanda sonuca ulaşacaktır. Bu sayede herkes belli kurallar çerçevesinde senkronize şekilde hareket ederken kurumsal firmalar için yapılacak her türlü işin ve faaliyetin planlanması ve neyin nerede yapılacağı gibi kararlar önceden belirlenerek şirket için daha faydalı bir gelişim planı hazırlanmış olacaktır.

Kurum İle Kurumsallaşma Arasındaki Fark Nedir?

Kurumsallaşma sisteminde genel kurum kavramına göre aslında daha çok kural ve şirket yönetimi hakkında çok daha fazla sorumlu kişinin olduğunu görebilirsiniz. Kurumsallaşmış şirketlerde genel olarak farklı departmanlar ve bölümler altında çalışan kişiler sınıflara ayrılarak sorunlar ilgili departmanı yöneticisi tarafından çözüm yoluna gidilir. Fakat kurumsallaşmamış bir kurumda göreceğiniz sorunlar genelde oluşacak sorunların çözümü için tek bir kişinin ilgilenmesi ve gelişen çözümlerin de birbirinden pekte fazla farklı olmaması ile birlikte gelişimde bir yavaşlama söz konusu olmaktadır. Çünkü genel kararların ve sorumlulukların tek bir yönetici tarafından belirlenmesi fikir çeşitliliğinin önünü kapayacağı gibi şirket gelişimini de aynı oranda etkileyecektir. Bu yüzden kurumsallaşmış şirketler için sorunların çözülmesi, şirket içerisindeki karar ve sorumlulukların kolay bir şekilde alınarak iş bölümlerinin oluşturulması gibi genel sorumluluklar ve planlar önceden belirlenerek herkes üzerine düşen görevi yerine getirmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir