İnternet Yasakları Neleri Kapsıyor?

İnternet Yasakları Neleri Kapsıyor?
30.08.2021 16:00
İnternette yer alan bilgilere erişmeye veya bilgi koymaya yönelik denetimlerin genel adına internet yasakları denmektedir. İnternet yasakları neleri kapsıyor, internet yasakları kaldırıldı mı, internet yasakları aşma yöntemleri, borsada internet yasağı nedir, internet yasağı olan ülkeler, internet yasağı olmayan ülkeler, internet satış yasağı nedir?

İnternette yer alan bilgilere erişmeye veya bilgi koymaya yönelik denetimlerin genel adına internet yasakları denmektedir. İnternet yasakları, internet sansürü olarak da bilinmektedir. Hükümet organları, hükümet, internet sağlayıcı veya interneti kontrol etme imkanı bulunan şirket ve kurumların kullanıcı olan kişilerin internetteki faaliyetini kontrol almasına ve yasaklar koymasına denir. İnternet yasakları veya internet sansürleri internetin en büyük sorunlarından bir tanesidir. Birçok şirket internet üzerinde bulunan yasak ve sansürlerin giderilmesini istemekte ve internet yasak ve sansürlerinden kaçınma yollarına başvurmaktadır.

İnternet Yasakları Neleri Kapsıyor?

Bir süredir üzerinde çalışmalar yapılan ve sosyal medya düzenlenmesini sağlayan yasa Meclis’ten geçerek yasalaştı. Yapılan yeni düzenleme kapsamında Facebook, Twitter gibi platformlar Türkiye’de temsilci bulundurmakla ve sakıncalı içerikleri kaldırmakla yükümlü oldular. Düzenleme kapsamındaki kurallara uymayan platformların para cezasına çarptırılarak bağlantı hızlarını düşürülebilecek. Yapılan düzenlemede yasa şunları kapsamaktadır;

·        Kişisel hakların ihlal edilmesi

·        En geç 4 saat içerisinde ilgili içerik ve erişimin çıkarılması veya engellenmesi

·        Günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılarının en az 1 temsilci belirlemesi

·        Atanacak temsil kişinin kimlik ve iletişim bilgilerinin bildirilmesi

·        Temsilci belirlemeyen ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına verilecek ceza

·        Reklam yasağı kararları

·        Trafik bant genişliğinin daraltılması

·        Sosyal ağ sağlayıcılara yönelik içerik engelleme başvurularına en geç 48 saat içerisinde yanıt verme yükümlülüğü

İnternet Yasakları Nasıl Kaldırılır?

İnternet Sayfaları: Erişimi engellenen internet sitelerine kendi üzerlerinden erişmeye imkan sağlayan internet sayfaları bulunmaktadır. Web sayfası üzerinden vekil sunucu hizmeti veren bu sayfaya ulaşıldığında erişim yasağı koyan sistem yalnızca o sayfaya eriştiğinizi düşündüğü için sizi engellemiyor.

Tarayıcı Bağlantı Ayarı: İnternette gezinmek için kullanılan tarayıcıyı vekil sunucu üzerinden internete bağlama yöntemidir. Kullanılan tarayıcının bağlantı ayarlarında vekil sunucunun belirlenmesiyle birlikte erişimi engellenen sayfalar erişim vekil sunucu üzerinden gerçekleştiriliyor.

Alan Adı Sunucu Ayarı: İnternete bağlanmak için kullanılan DNS yani alan adı sunucusu ayarlarını değiştirme yöntemidir. İşletim sistemindeki ağ ayarları altında bulunan TCP/IP ayarlarından yapılabilir. Bu alan adında tanımlama yapılmadığı halde bağlantı bağlı olunan servis sağlayıcılarının ayarını kullanmaktadır. Alan adı tanımlandığında ise servis sağlayıcılarının DNS ayarı yerine erişim engeli olmayan DNS ayarının kullanılması ve bu sayede

yasaklanan sitelere giriş yapabilme yöntemidir.

İnternet Yasakları Aşma Yöntemleri Nelerdir?

  • DNS ayarı
  • DNS engellemesi kaldırma
  • VPN kullanma
  • IP engellemesini kaldırma
  • DPI yöntemiyle analiz yapılması
  • Tor uygulaması
  • Proxy uygulaması

Borsada İnternet Yasağı Nedir?

Borsada yer alan pay senetlerinde bazı zamanlar tedbir alınmaktadır. Alınan tedbirlerden bir tanesi de internetten işlem yasağıdır. Bu yasakta hisse ve pay senetlerinde internet kanalları kullanılarak işlem yapılamamaktadır. Hisse ve pay senetlerinde işlemler aracı kurum ile yüz yüze veya telefon aracılığı ile iletilebilir.

İnternet Yasağı Olan Ülkeler Hangileridir?

  • Kuzey Kore
  • Burma
  • Küba
  • Suudi Arabistan
  • İran
  • Çin
  • Suriye
  • Tunus
  • Vietnam
  • Türkmenistan

İnternet Yasağı Olmayan Ülkeler Hangileridir?

·        İzlanda

·        Estonya

·        Almanya

·        ABD

·        Avustralya

·        Fransa

·        Japonya

·        Macaristan

·        İtalya

·        İngiltere

İnternet Satış Yasağı Nedir?

Sermaye Piyasası Kanununda yer alan 107/1 maddesine göre sermaye piyasası araç fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin yanlış ve yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştiren kişiler hakkında internet üzerinden satış yasağı getirilebilmektedir. Bu işlemleri gerçekleştiren kişiler iki yıldan beş yıla kadar hapis veya beş bin günden on bin güne kadar adli para cezasına çarptırılmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir