İkinci Öğretim Kalktı Mı?

İkinci Öğretim Kalktı Mı?
12.03.2022 17:00
Üniversiteler genelde örgün ve ikinci öğretim şeklinde eğitim veriyorlar. İkinci öğretim sisteminde öğrencilere belli bir harç ücreti karşılığında dersler aynı müfredat doğrultusunda akşam saatlerinde veriliyor. İkinci öğretim sistemi ile ilgili bilinmeyenler ise öğrenciler tarafından yaygın olarak araştırılıyor.

İkinci öğretim sistemi, örgün öğretim dışında derslerin aynı müfredat altında akşam saatlerinde alınmasını kapsıyor. İkinci öğretim sisteminde dersler için belli bir harç ücreti yatırılıyor ve öğrenciler, örgün öğrenciler ile aynı şartlar altında tek farkla akşamları ders alabilme hakkında sahip oluyorlar. İkinci öğretim sisteminin kalktığına dair yer alan haberler ise öğrencilerin gündemini derinden sarstı. İkinci öğretim kalkmadı. Bazı üniversiteler kendi sistemlerine bağlı olarak belli bölümler için ikinci öğretim sistemini uygulamayabiliyor. Ancak çoğu üniversitede aktif olarak ikinci öğretim sisteminin devam ettiğini söyleyebiliyoruz.

İkinci Öğretim Harç Ücretleri Nelerdir?

İkinci öğretim sisteminde eğitim görmek için öğrencilerin aldıkları derslerin müfredatlarına göre belirlenmiş olan harç ücretlerini yatırmaları gerekiyor. Bu durumda ikinci öğretim harç ücretlerinin neler olduğu öğrenciler tarafından sıklıkla sorgulanıyor. İkinci öğretim harç ücretlerinin yıllık olarak 1.000 TL ile 1.200 TL arasında olabileceği resmi olarak belirtilmiştir.

İkinci Öğretim Burs Alabiliyor Mu?

İkinci öğretim öğrencilerinin belki de en sık sorguladıkları sorulardan biri kendilerinin burs alıp alamayacakları sorusu. İkinci öğretim öğrencileri burs başvurusunda bulunabilir ve uygun görülmesi durumunda burs alabilirler. Bu durum ile ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

İkinci Öğretim Yurt Çıkar Mı?

İkinci öğretim yurt çıkıp çıkmayacağı da sık sorgulanan sorular arasında yer buluyor. İkinci öğretim öğrencileri yurt başvurusunda bulunabilirler ve uygun görülmeleri durumunda yurtta kalabilirler. İkinci öğretim öğrencileri için yurt konusunda resmi olarak herhangi bir kısıtlama belirtilmemiştir.

İkinci Öğretim Dersleri Kaçta Başlıyor?

İkinci öğretim öğrencileri derslerini genelde akşam saatlerinde alıyorlar. Bu da öğrencilere ikinci öğretim derslerinin kaçta başladığını sorgulatıyor. İkinci öğretim dersleri genelde 17.00 itibariyle başlamakta ve 21.00 saatlerine kadar devam etmektedir.

İkinci Öğretim E-Devletten Kayıt Yapabilir Mi?

İkinci öğretim öğrencilerinin E-Devletten ilk kayıtlarını yapıp yapamadıkları sık araştırılıyor. Geçtiğimiz senelerde uygulanan yeni düzenleme ile öğrenciler ilk kayıtlarını üniversiteye bizzat gitmeden E-Devlet üzerinden gerçekleştirebiliyorlardı. İkinci öğretim öğrencileri bu kapsamın içerisinde bulunup bulunmadıklarını sorguluyorlar. İkinci öğretim öğrencileri E-Devlet üzerinden kayıt yapabiliyorlar.

İkinci Öğretim Neden Paralı?

İkinci öğretim sisteminin neden paralı olduğu sık araştırılıyor. İkinci öğretimde öğrenciler ders başına belli bir harç ücreti yatırmak zorundalar. İkinci öğretimde öğrencilere ders veren akademik görevliler ekstra mesaiye kalmış oluyorlar. Bu ekstra mesai de öğretim görevlilerine ek ücret olarak yansıtılıyor. Dolayısıyla öğrencilerden de bir miktar harç ücreti alınıyor.

İkinci Öğretim Şartları Nelerdir?

İkinci öğretim şartları bu sistem altında eğitim görmek isteyen öğrenciler tarafından araştırılıyor. İkinci öğretim sisteminde eğitim almak için belli bir şart bulunmuyor. Üniversite tercihleri sırasında istediğiniz bölümün ikinci öğretim seçeneğini tercih listenize eklemeniz yeterli olacaktır.

İkinci Öğretim Zorlukları Nelerdir?

İkinci öğretimin, örgün öğretim sisteminden belirgin farkları bulunmuyor. İkinci öğretimin belirgin tek bir zorluğu bulunuyor o da eğitim saatleri. Akşam vakitlerinde yapılan derslerde saat 21.00’a kadar sürebiliyor. Ancak bu durum çoğu öğrenci için bir zorluk olarak dahi kabul edilmiyor. Ders müfredat ve sınav sistemi bakımından örgün öğretim ile herhangi bir farkı olmadığı için ikinci öğretimde ayrı bir zorluk durumunda bahsetmek pek de mümkün olmuyor.

İkinci Öğretimden Birinci Öğretime Nasıl Geçilir?

İkinci öğretimden birinci öğretime yani örgün öğretime nasıl geçileceği öğrenciler tarafından sıkça araştırılıyor. İkinci öğretimden birinci öğretime geçmek için, öğrencinin yatay geçiş ilanlarını takip etmesi gerekir. Öğrenci yatay geçiş başvurusunda bulunduktan sonra şartları karşılaması durumunda birinci öğretime geçiş yapabiliyor.


Yorumlar

  • Mesela 230 puan aldım diyelim puanım düşük ikinci öğrenim yazsam gelir mi

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir