Hz. Osman Kimdir?

Hz. Osman Kimdir?
08.08.2022 19:16
İslam devletinde Halifelerden 3.sü olan Hz. Osman hakkında birçok soru akıllara takılmış olabilir. Bu sorular ise genel olarak; nasıl öldü, kaç yıl halife oldu, Bedir Savaşı’na katıldı mı, döneminde yaşanan olaylar nelerdir gibi sıralanabilir.

Peygamberler, tanrının yer yüzünde seçtiği ve buyruklarını yaydığı seçilmiş kişilerdir. Semavi dinlerde peygamberlerin önemi, oldukça fazladır. Bu anlamda, peygamberler, tanrının elçileri olarak bilinmektedirler. İslam’ın peygamberi ve son peygamber ise, Hz. Muhammed’dir. İslam dini yayıldıktan sonra, inananları ile birlikte, devlet olarak güçlenmiş ve toplumda oldukça ger edinmiştir. İslam devleti kuruluşundan sonra ise, devletin halifeleri bulunmaktadır. Bu anlamda, Hz. Osman, İslam devletinin 3. Halifesi konumundadır. Hz. Osman’ın ismi ise, Osman Bin Affan’dır. Hz. Osman aynı zamanda, Hz. Muhammed peygamberin sahabesidir. 3. Halife Hz. Osman’ın bir diğer özelliği ise, cennetle müjdelenmiş olmasıdır. Bu anlamda, Hz. Osman’ın, cennete gideceği kesindir. Hz. Osman’ın oldukça uzun yıllar Halifelik yaptığı bilinmektedir. Bu anlamda, 12 yıl boyunca, İslam devletinin halifeliğini yapmıştır. Hz. Osman, 644 yılından 656 yılı yani ölümüne kadar, Halifelik görevini üstlendiği bilinmektedir. Bu anlamda, diğer 4 Halifeden en çok Halifelik yapan, Hz. Osman’dır. Osman Bin Affan’ın doğum yılının ise, 574 ile 576 yıllarından birinde, doğduğu tahmin edilmektedir. Şia mezhebine göre ise, Hz. Osman, halife olarak kabul edilmemektedir. Hz. Osman, Hz. Muhammed peygamberin damadı olarak bilinmektedir. Bu anlamda Hz. Osman, Rukiyye eşinin vefatından sonra, Ümmü Gülsüm ile evlenmiştir.

Hz. Osman Nasıl Öldü?

Halifelerin hayatları ve ölümleri, özellikle inananlar tarafından sıkça araştırılmakta ve merak edilmektedir. Bu anlamda Hz. Osman’ın ölümü şu şekilde gerçekleşmiştir; Hz. Osman’ın evi, Sebe mensupları tarafından kuşatılmıştı, Hz. Osman ise bu esnada, oruçlu bir şekilde Kuran okumaktaydı. Kuran okuduğu sırada Seve mensupları tarafınca öldürülmüştür.

Hz. Osman'ın Kılıcı Nerede?

Kılıç, o zamanlarda oldukça önemli bir savaş silahıydı. Halifeler, savaş esnasında kılıçlarını kullanmakta ve kendilerini savunmaktadırlar. Hz. Osman’ın kılıcının ise, nerede olduğu sıkça sorulmakta ve merak edilmektedir. Bu anlamda, Hz. Osman’ın kılıcı;  Topkapı Sarayında, Mukaddes emanetler ile birlikte saklanmaktadır.

Hz. Osman Bedir Savaşına Katıldı Mı?

Bedir savaşı, Müslümanlar için oldukça önemli bir savaştır. Bu anlamda, İslam devletinin 3. Halifesi olan Hz. Osman’ın, Bedir savaşına katılıp katılmadığı merak konusudur. Bu anlamda Hz. Osman, eşinin ağır bir hastalık geçirmesi sebebi ile, eşinin yanında kalarak, savaşta bulunmadığı bilinmektedir. Hz. Osman’ın eşi Rukiyye, çiçek hastalığına yakalanmıştır.

Hz. Osman Döneminde Gerçekleşen Olaylar

12 yıl boyunca, ölümüne kadar Halifelik yapan Hz. Osman döneminde, birçok farklı olay gerçekleşmiştir. Bu olaylar ise şu şekildedir; Trablusgarp ve Tunus’un fethi, Şam’da donanmanın kurulması, Kıbrıs vergilendirilmiş, Rodos fethedilmiştir.

Hz. Osman Kaç Yıl Halifelik Yaptı?

Hz. Osman, halifeler içerisinde en çok halifelik yapan, 3. Halifedir. Bu anlamda Hz. Osman, 12 yıl boyunca halifelik yapmıştır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir