Hz. İsa Hangi Surede Geçiyor?

Hz. İsa Hangi Surede Geçiyor?
26.06.2024 22:49
Hz. İsa, Hz. İbrahim, Huneyn hangi surede geçiyor? Demir kuranda, dabbe hangi surede geçiyor? Hakkında tüm merak edilenler bu yazımızda.

Hz. İsa (İsa Aleyhisselam),Kur'an-ı Kerim'de birçok surede geçmektedir. İşte Hz. İsa'nın isminin geçtiği bazı sureler ve ayetler:

Sure ve Ayetler

Al-i İmran Suresi:

Al-i İmran Suresi 3:45: "Melekler dedi ki: 'Ey Meryem! Allah sana, Kendi tarafından bir kelimeyi müjdeliyor; adı Mesih, İsa oğlu Meryem’dir. Dünyada da ahirette de itibarlı, Allah’a yakın kılınanlardan olacaktır.'"

Al-i İmran Suresi 3:52: "İsa, onların inkârlarını sezince, 'Allah yolunda yardımcılarım kimlerdir?' dedi. Havariler, 'Biz Allah’ın yardımcılarıyız, Allah’a inandık, bizim Müslümanlar olduğumuza şahit ol.' dediler."

Al-i İmran Suresi 3:55: "Hani Allah, 'Ey İsa! Seni vefat ettirecek, katıma yükseltecek, seni inkâr edenlerden temizleyeceğim ve sana uyanları, kıyamet gününe kadar inkâr edenlerden üstün kılacağım. Sonra dönüşünüz banadır, hakkında ihtilaf edip durduğunuz şeylerde aranızda hükmedeceğim.' demişti."

Maide Suresi:

Maide Suresi 5:110: "Allah, şöyle diyecek: 'Ey Meryem oğlu İsa! Sana ve annene verdiğim nimetimi hatırla! Hani seni Rûhulkudüs ile desteklemiştim. Beşikte iken ve yetişkin iken insanlarla konuşuyordun. Sana Kitabı, hikmeti, Tevrat’ı ve İncil’i öğretmiştim. Hani iznimle çamurdan kuş biçiminde bir şey yapıyor, içine üflüyor ve iznimle kuş oluyordu. Körü ve alacalıyı iznimle iyileştiriyordun. Ölüleri iznimle diriltiyordun. İsrailoğullarına apaçık delillerle geldiğinde, onlardan inkâra sapanlar, 'Bu, apaçık bir büyüden başka bir şey değildir.' demişlerdi."

Maide Suresi 5:112: "Hani havariler, 'Ey Meryem oğlu İsa! Rabbin bize gökten bir sofra indirebilir mi?' demişlerdi. (İsa da) 'Eğer inanıyorsanız Allah’a karşı gelmekten sakının.' demişti."

Meryem Suresi:

Meryem Suresi 19:30-34: "İsa dedi ki: 'Şüphesiz ben Allah’ın kuluyum. Bana Kitabı verdi ve beni peygamber yaptı. Beni bulunduğum her yerde mübarek kıldı ve yaşadığım sürece namazı ve zekâtı emretti. Anneme iyilik yapmamı (emretti). Beni mutsuz bir zorba kılmadı. Doğduğum gün, öleceğim gün ve diri olarak kaldırılacağım gün de bana selâm olsun.' İşte Meryem oğlu İsa; hakkında şüpheye düştükleri hak söz budur."

Nisa Suresi:

Nisa Suresi 4:157-159: "Ve 'Biz Allah’ın elçisi Meryem oğlu İsa Mesih’i öldürdük.' demeleri yüzünden (lanetlendiler). Oysa onu ne öldürdüler ne de astılar; ama (öldürülen) onlara (İsa) gibi gösterildi. Onun hakkında ihtilafa düşenler, ondan yana kesin bir şüphe içindedirler. Bu konuda bilgileri yoktur, sadece zanna uyuyorlar. Kesin olarak onu öldürmediler. Bilakis Allah onu kendine yükseltti. Allah güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir. Andolsun, Ehl-i Kitap’tan hiç kimse yoktur ki, ölmeden önce ona iman etmesin. Kıyamet gününde o da aleyhlerine şahit olacaktır."

En’am Suresi:

En’am Suresi 6:85: "Zekeriyya’yı, Yahya’yı, İsa’yı ve İlyas’ı da (hidayete erdirdik). Hepsi salihlerdendi."

Şura Suresi:

Şura Suresi 42:13: "Dini ayakta tutun ve onda ayrılığa düşmeyin diye Nuh’a tavsiye ettiğini, sana vahyettiğimizi, İbrahim’e, Musa’ya ve İsa’ya tavsiye ettiğimizi sizin için de din kıldı. Fakat kendilerine çağırdığı şey, müşriklere ağır geldi. Allah, dilediğini kendine seçer ve içten yöneleni kendine iletir."

Saf Suresi:

Saf Suresi 61:6: "Hani Meryem oğlu İsa da: 'Ey İsrailoğulları! Ben, Allah’ın size gönderdiği elçisiyim. Benden önce gelen Tevrat’ı doğrulayıcı ve benden sonra gelecek bir elçinin müjdecisiyim ki, onun adı Ahmed’dir.' demişti. Fakat o, kendilerine apaçık deliller getirince, 'Bu, apaçık bir büyüdür.' dediler."

Bu ayetler, Hz. İsa'nın Kur'an-ı Kerim'de çeşitli surelerde nasıl anıldığını ve onunla ilgili çeşitli olayları anlatmaktadır. 

Hz. İbrahim Hangi Surede Geçiyor?

Hz. İbrahim (İbrahim Aleyhisselam),Kur'an-ı Kerim'de birçok surede anılmakta ve onunla ilgili çeşitli olaylar anlatılmaktadır. İşte Hz. İbrahim'in geçtiği bazı sureler ve ayetler:

Sureler ve Ayetler

Bakara Suresi:

Bakara Suresi 2:124: "Hani Rabbi, İbrahim’i birtakım kelimelerle denemişti de o, onları tam olarak yerine getirmişti. (Bunun üzerine Allah) 'Ben seni insanlara önder kılacağım' demişti. (İbrahim),'Soyumdan da (önderler yap, ya Rabbi!)' dedi. Allah, 'Zalimler benim ahdime nail olamaz' buyurdu."

Bakara Suresi 2:125-129: Hz. İbrahim’in Kabe’yi inşa etmesi ve duaları hakkında detaylar verilmektedir.

Bakara Suresi 2:130: "Kendi nefsini aşağılık olandan başka kim, İbrahim’in dininden yüz çevirir? Andolsun ki biz, onu dünyada seçkin kıldık. O, ahirette de elbette iyilerdendir."

Âl-i İmran Suresi:

Âl-i İmran Suresi 3:65-68: "Ey Kitap ehli! İbrahim hakkında niçin tartışıyorsunuz? Tevrat da İncil de ondan sonra indirildi. Siz hiç düşünmüyor musunuz? Hani, siz öyle kimselersiniz ki, bilginiz olan şeyler hakkında tartışıyorsunuz. Peki, bilginiz olmayan şeyler hakkında niçin tartışıyorsunuz? Oysa Allah bilir, siz bilmezsiniz. İbrahim ne Yahudi idi ne de Hristiyan. Fakat o, hanif (Allah’ı bir tanıyan) bir Müslümandı. O, müşriklerden değildi."

Nisa Suresi:

Nisa Suresi 4:125: "İyilik yaparak kendini Allah’a teslim eden ve İbrahim’in hanif dinine uyan kimseden daha güzel dinli kim vardır? Allah İbrahim’i dost edinmiştir."

En’am Suresi:

En’am Suresi 6:74-83: Hz. İbrahim’in putperest babası Azar ile olan konuşması ve Allah’ın birliğini anlatması.

Tevbe Suresi:

Tevbe Suresi 9:114: "İbrahim’in babası için af dilemesi, sadece ona verdiği bir sözden dolayı idi. Ne var ki, onun Allah’a düşman olduğunu anlayınca ondan uzaklaştı. Doğrusu İbrahim, çok içli ve yumuşak huylu idi."

Hud Suresi:

Hud Suresi 11:69-76: Hz. İbrahim’e meleklerin gelmesi ve ona bir oğul müjdelemeleri.

İbrahim Suresi:

Bu sure adını Hz. İbrahim’den alır ve onun duaları ve hikmet dolu sözleri anlatılır. Özellikle İbrahim Suresi 14:35-41 ayetlerinde Hz. İbrahim’in duaları yer alır.

Hicr Suresi:

Hicr Suresi 15:51-56: Hz. İbrahim’e misafir olan meleklerin, ona bir oğul müjdelemesi.

Meryem Suresi:

Meryem Suresi 19:41-50: Hz. İbrahim’in putperest kavmi ile olan mücadelesi ve tevhid inancını yayma çabaları.

Enbiya Suresi:

Enbiya Suresi 21:51-70: Hz. İbrahim’in putları kırması ve bu nedenle kavmi tarafından ateşe atılması olayı.

Hac Suresi:

Hac Suresi 22:26-27: Hz. İbrahim’in Kabe’yi inşa etmesi ve insanları hacca davet etmesi.

Şuara Suresi:

Şuara Suresi 26:69-89: Hz. İbrahim’in kavmi ile olan mücadelesi ve Allah’a olan teslimiyeti.

Saffat Suresi:

Saffat Suresi 37:83-113: Hz. İbrahim’in tevhid mücadelesi, oğlunu kurban etme olayı ve Allah’ın onu kurtarışı.

Zariyat Suresi:

Zariyat Suresi 51:24-30: Hz. İbrahim’e gelen meleklerin ona bir oğul müjdelemesi.

Mümtehine Suresi:

Mümtehine Suresi 60:4: Hz. İbrahim’in, kavmi ile olan ilişkisi ve Allah’a olan bağlılığı.

Bu ayetler, Hz. İbrahim’in Kur’an-ı Kerim’de çeşitli surelerde nasıl anıldığını ve onunla ilgili çeşitli olayları anlatmaktadır. Hz. İbrahim, İslam'da büyük bir peygamber olarak kabul edilir ve onun hikayeleri tevhid inancının ve teslimiyetin önemli örnekleri olarak anlatılır. 

Huneyn Hangi Surede Geçiyor?

Huneyn Savaşı, Kur'an-ı Kerim'de Tevbe Suresi'nde geçmektedir. Huneyn Savaşı, İslam tarihindeki önemli savaşlardan biridir ve bu savaşta Müslümanlar, başlangıçta karşılaştıkları zorluklara rağmen Allah'ın yardımıyla zafer kazanmışlardır. İşte Huneyn Savaşı'nın geçtiği ayetler:

Tevbe Suresi, Ayet 25-27

Tevbe Suresi 9:25-27:

Ayet 25:

"Andolsun, Allah size birçok yerde ve Huneyn gününde yardım etti. Hani çokluğunuz hoşunuza gitmişti ama bu size bir yarar sağlamamıştı. Yeryüzü bütün genişliğine rağmen size dar gelmişti de sonra arkanızı dönüp kaçmıştınız."

Ayet 26:

"Sonra Allah, Resulü'ne ve müminlere huzur ve güvenini indirdi, sizin görmediğiniz ordular gönderdi ve inkâr edenleri azaplandırdı. İşte bu, inkâr edenlerin cezasıdır."

Ayet 27:

"Bundan sonra Allah, dilediğinin tövbesini kabul eder. Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir."

Bu ayetlerde, Huneyn Savaşı'nın başlangıcında Müslümanların sayıca üstün olmalarına rağmen karşılaştıkları zor anlar ve ardından Allah'ın yardımıyla kazandıkları zafer anlatılmaktadır. Ayrıca, Allah'ın tövbe edenleri bağışlayacağına dair bir mesaj da verilmektedir. 

Demir Kuranda Hangi Surede Geçiyor?

Demir (Hadid) kelimesi, Kur'an-ı Kerim'de Hadid Suresi'nde geçmektedir. Hadid Suresi, 57. suredir ve demir hakkında özel bir vurgu yapmaktadır. İşte ilgili ayet:

Hadid Suresi, Ayet 25

Hadid Suresi 57:25:

"Andolsun ki, peygamberlerimizi açık delillerle gönderdik ve onlarla birlikte Kitap ve mizan indirdik ki, insanlar adaleti ayakta tutsunlar. Ve demiri indirdik ki onda büyük bir güç ve insanlar için faydalar vardır. Allah, görmedikleri halde kendisine ve peygamberlerine kimin yardım edeceğini bilsin diye böyle yapmıştır. Şüphesiz Allah kuvvetlidir, mutlak güç sahibidir."

Bu ayette, demirin insanlar için taşıdığı büyük önem ve Allah'ın yaratma kudreti vurgulanmaktadır. Demir, insanlar için hem güç hem de birçok fayda sağlayan bir element olarak tanıtılmakta ve Allah'ın büyüklüğüne işaret edilmektedir. 

Dabbe Hangi Surede Geçiyor?

"Dabbetü'l-Arz" ifadesi, Kur'an-ı Kerim'de Neml Suresi'nde geçmektedir. Dabbe, kıyamet alametlerinden biri olarak kabul edilir ve yerden çıkacak bir canlıyı ifade eder. İşte Dabbetü'l-Arz'ın geçtiği ayet:

Neml Suresi, Ayet 82

Neml Suresi 27:82:

"O söz başlarına geldiği zaman, onlara yerden bir dabbe çıkarırız da bu onlara, insanların ayetlerimize kesin bir iman getirmemiş olduklarını söyler."

Bu ayette, kıyamet alametlerinden biri olarak yerden çıkacak bir dabbe (canlı) anlatılmaktadır. Bu dabbe, insanların Allah'ın ayetlerine inanmadıklarını onlara bildirecektir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir