Hipertiroidi Ölümcül Müdür?

Hipertiroidi Ölümcül Müdür?
10.06.2022 12:23
Hipertiroidi; tiroit bezlerinden aşırı tiroit hormonu salgılanması sonucu oluşan bir hastalık durumudur. Hipertiroidi seyri ile ilgili merak edilen pek çok detay bulunuyor. Hastalar için hipertiroidi ölümcül olup olmadığı araştırılıyor.

Hipertiroidi ile ilgili farklı tanımlar halk arasında yayılmaya başlasa da hastalık süreci ile ilgili sorular internet platformlarının en çok araştırılan konuları arasına girmiştir. Hipertiroidi; tiroit bezlerinin aşırı tiroit hormonu salgılanması ile ortaya çıkan bir hastalık durumudur. Bu hastalığa ‘’tirotoksikoz’’ adı da verilmektedir. Hipertiroidi sebep olan hastalıklar; graves hastalığı, toksik nodüler guatr, tiroit bezinin iltihaplanması, aşırı iyot alımı, aşırı tiroit hormonu alımı gibi türlerdir. Bu gibi durumların varlığında hipertiroidi kaçınılmaz olmuştur.

Hipertiroidi olan hastalarda; aşırı sinirlilik, kilo kayıpları, kaslarda zayıflık, ellerde titremede, uykuya dalmada zorluk, çarpıntı, saçlarda incelme ve dökülme, bağırsak hareketlerinde azalma, adet düzeninde dengesizlik, sıcağa tahammülsüzlük, erkek meme bölgesinde büyüme, kemik ermesi gibi bulgulara rastlanır. Hipertiroidi hastalar tedavi edilmezse kilo kaybı devamlı olarak sürer. Bu durum da kalpte ritim bozukluğu, kalp yetmezliği, iltihap ve enfeksiyon gibi durumlara neden olur. Hipertiroidi; tiroit krizi ve buna bağlı olarak şok ölümlere neden olabilir. Bu nedenle hipertiroidi ölümcüldür ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Hipertiroidi Üşüme Yapar Mı?

Hipertiroidi için bilinmeyenler halk arasında devamlı araştırma konusu olmuştur. Halk arasında sık rastlanan etkilerine dünyada ulaşmaya başladığımız hipertiroidi için devamında gelen hastalıklar da ayrıca bir araştırma konusu olmayı başarmıştır. Hipertiroidi tanısı için kan değerlerinde bulunan tiroit hormonlarına (T4 ve T3) ve TSH düzeyleri hususunda kontrol yapılır. Kanda bulunan serbest T4 ve serbest T3 düzeyleri yüksek, TSH oranı ise düşük bulunursa hastalara hipertiroidi teşhisi konulur.

Hipertiroidi pek çok farklı probleme neden olabilir. Bu problemler hastaların hayatlarına türlü olumsuzluklar olarak yansımaya başlar. Hipertiroidi bulunan hastalarda; yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon kaybı, kabızlık ve soğuğa karşı tahammülsüzlük gözlenir. Hipertiroidi ayrıca üşüme yapar ve hastalar çok çabuk üşüme göstererek soğuk havalara karşı dayanıksız bir tutum sergilerler.

Hipertiroidi Ürtiker Yapar Mı?

Hipertiroidi günümüz dünyasının sık gözlenen hastalıkları arasında yer bulmaktadır. Hipertiroidi; tiroit bezlerinin aşırı derece tiroit hormonu salgılaması ile ortaya çıkmakta olan bir hastalık durumudur. Hipertiroidi ardında pek çok hastalığı da beraberinde getirebilir. Bu durumda hipertiroidi aşırı sinirlilik, kilo kayıpları, kaslarda zayıflık, ellerde titremede, uykuya dalmada zorluk, çarpıntı, bağırsak hareketlerinde azalma, saçlarda incelme ve dökülme, sıcağa ya da soğuğa karşı duyulan tahammülsüzlük, erkek meme bölgesinde büyüme, adet düzeninde dengesizlik, kemik ermesi ve aşırı derece üşüme gibi durumları peşinde getirir. Hipertiroidi ayrıca ürtiker de yapar. Ürtiker halk arasında kurdeşen adı ile de bilinmektedir. Ürtiker farklı koşullar sebebi ile cilt üzerinde meydana gelen reaksiyonlardan kaynaklanmakta olan kabarık, kaşıntı ve kızarıklık lekeler ile karakterize edilmiş bir cilt hastalığıdır. Kronik ürtiker durumu en çok hipertiroidi bulunan hastalarda gözlenir. Hastaların birçoğunda kendiliğinden ortaya çıkabilen ürtiker bazı durumlarda belirti dahi göstermeyebilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir