Temizlik Hastalığının Psikolojik Nedenleri Nelerdir?

Temizlik Hastalığının Psikolojik Nedenleri Nelerdir?
14.12.2022 18:10
Çoğu rahatsızlığın ve hastalığın altında yatan nedenler arasından bir tanesi de psikolojik nedenlerdir. Temizlik hastalığının psikolojik nedenleri nedir? Tırnak yemenin, tırnak eti yemenin psikolojik nedenleri nelerdir? Uyurgezerliğin, uykusuzluğun psikolojik nedenleri nedir?

Aşırı evham, endişe ve takıntıların görüldüğü ve bunların yarattığı sıkıntıları ortadan kaldırmak için kişinin çeşitli eylemler yaptığı hastalığa Obsesif Kompulsif Bozukluk denilmektedir. Takıntılar daha çok bulaşma ve temizlikle ilgili ise buna toplumda temizlik hastalığı denilmektedir.

Temizlik hastalığında model alınan kişinin yani anne- baba veya bakım veren kişinin böyle bir rahatsızlığının oluyor olması, bazı olaylardan dolayı hissedilebilen suçluluk duyguları, geçmiş travmatik yaşantılar, çatışmalı – mutsuz ilişkiler, yalnızlık gibi duygu ve durumlarda temizlik hastalığının nedenleri arasında yer almaktadır.

Tırnak Yemenin Psikolojik Nedenleri Nelerdir?

Tırnak yeme, aynı zamanda onikofaji olarak da bilinen, ağzın bir kompulsif alışkanlığına denilmektedir. Bazen işlevsel olmayan etkinlik olarak tanımlanmaktadır ve işlevsel olmayan etkinlik, ağzın konuşma, yeme veya içme dışındaki sık kullanımı olarak belirtilir. Tırnak yeme yaygın olup özellikle de çocuklar arasında çok yaygın olduğu bilinmektedir.

Tırnak yemenin psikolojik nedenleri arasında kişinin yaşadığı, gerilim, kaygı, üzüntü, korku, öfke ve sıkıntı gibi duygular, tırnak yeme hastalığına neden olabilmektedir. Kişinin sosyal ve fiziksel çevresindeki ani değişim, kişinin kendini güvensiz hissetmesine yol açabilmektedir. Kişi bu durumla tırnak yiyerek baş edebildiğini düşünüyor olabilir.

Tırnak Eti Yemenin Psikolojik Nedenleri Nelerdir?

Tırnak etini yeme bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilmektedir. Aile içinde aşırı baskılı ve otoriter bir eğitimin uygulanması, çocuğun sürekli azarlanarak eleştirilmesi, kıskançlık, yeterli ilgi ve sevgi görememe sıkıntı ve gerginlik başlıca nedenlerinden bazılarıdır. Tırnak eti yeme taklit yoluyla da başlayan bir davranış olarak kabul edilmektedir.

Uyurgezerliğin Psikolojik Nedenleri Nelerdir?

Uyurgezerlik ya da bilinen diğer adlarıyla uyurgezer veya uykuda gezinme, parasomni kategorisinde bir tür uyku bozukluğu olarak bilinmektedir. Uyurgezerler düşük bilinç halinde olmalarına rağmen, yavaş dalga uykusu aşamasından kaynaklanan ve genellikle tam bir bilinç durumunda gerçekleştirdikleri faaliyetleri gerçekleştirmektedirler.

Uyurgezerlik bir psikolojik durum olmakla birlikte, buna eşlik eden kimyasal bir zemini de bulunmaktadır. Genellikle hangi tür aile yapısında ya da psikolojik ortamlarda olduğu düşünüldüğü zaman, kişinin uykusuz ve yorgun olması, yoğun bir basınç ve stres yaşaması uyurgezerliğin ortaya çıkma riskini arttıran etkenler arasında yer almaktadır.

Uykusuzluğun Psikolojik Nedenleri Nelerdir?

Uykusuzluk, kişinin uykuya dalmasına engel olan veya uyumamasına neden olan bir uyku hastalığı olarak bilinmektedir. Uykusuzluk hastalığı uykuya dalmayı zorlaştırabileceği gibi çok erken uyanmaya ya da uykunun bölünmesine neden olabilen yaygın bir uyku bozukluğu olarak bilinir.

Kişinin mutsuz ve üzgün olması, depresyona girmesi, travma sonrası stres bozukluğu yaşaması uykusuzluk problemine neden olan etkenlerden bazıları olarak bilinmektedir. Duygusal ve psikolojik rahatsızlıkların yanı sıra fiziksel olarak çekilen acılar ve rahatsızlıklarda uykusuzluğa neden olabilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir