Hipertansiyon Belirtileri

Hipertansiyon Belirtileri
09.06.2022 12:55
Hipertansiyon yani yüksek tansiyon, nadiren belirgin semptomlara sahiptir. Ancak tedavi edilmezse kalp krizi ve felç gibi ciddi problemlere sebep olabilmektedir. Hipertansiyon belirtileri, hipertansiyonun tanımı ve hipertansiyon nedenleri hakkında bütün merak edilen soruları sizin için derledik.

Hipertansiyon genellikle herhangi bir belirti oluşturmamaktadır. Bu sebeple sık sık tansiyon kontrolleri yaptırmak önemlidir. Bununla birlikte, hipertansiyon belirtileri arasında baş ağrısı, nefes darlığı, burun kanaması ve baş dönmesi yer almaktadır. Tekrarlayan baş ağrıları, hipertansiyonu olan kişilerde oldukça yaygın olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra hipertansiyonu olan kişiler, ilaç dozları ve kan basıncı dalgalanmaları ile ilgili olarak baş dönmesi fark edebilmektedir.

Hipertansiyon aynı zamanda kalp ve akciğer fonksiyonu üzerindeki etkisi sebebi ile nefes darlığına yol açabilir. Hipertansiyonu olan kişilerin burun kanamasına daha yatkın olduğu bilinmektedir. Tansiyon değerleri tehlikeli derecede yüksek seviyelere ulaşsa bile, yüksek tansiyonu olan çoğu insanda hiçbir belirti görülmeyebilir. Yüksek tansiyonu olan birkaç kişide baş ağrısı, nefes darlığı veya burun kanaması olabilir, ancak bu belirti ve semptomlar spesifik değildir ve genellikle yüksek tansiyon ciddi veya yaşamı tehdit eden bir aşamaya ulaşana kadar ortaya çıkmaz.

Hipertansiyon Ne Demek?

Hipertansiyon, yüksek tansiyon anlamına gelmektedir. Yüksek tansiyon ise kanın atardamar duvarlarına karşı uzun süreli kuvvetinin, sonunda kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar yüksek olduğu yaygın bir durumdur. Kan basıncı, atardamarlardaki kan akışına karşı olan direnç miktarı ve kalbinizin pompaladığı kan miktarı ile belirlenmektedir. Kalbiniz ne kadar çok kan pompalarsa ve atardamarlarınız ne kadar daralırsa, kan basıncınız o kadar yüksek olur. Hiçbir belirti göstermeden uzun yıllar boyunca yüksek tansiyonunuz olabilmektedir. Bazı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilmektedir. Ancak bazı durumlarda ilaç kullanılması gerekmektedir.  

Hipertansiyon Neden Olur?

Hipertansiyon nedenleri arasında cinsiyet, yaşlılık ve genetik gibi faktörler yer almaktadır. Yaşlı insanlar daha yüksek hipertansiyon oranları yaşama eğilimindedir. Fazla kilolu veya obezitesi olan kişiler, olmayanlara göre daha yüksek tansiyona sahip olma eğilimindedir. Hareketsiz yaşam tarzı, hipertansiyon nedenleri arasında yer almaktadır. Hipertansiyon riskini azaltmak için düzenli bir egzersiz programı yapmak önemlidir.

Kronik ve aşırı alkol tüketimi de yüksek tansiyona neden olabilmektedir. Aşırı alkol kullanımı, yüksek tansiyonun en çok bilinen nedenidir. Bunun yanı sıra bazı ilaçlar yan etki olarak kan basıncınızı yükseltebilmektedir. Yüksek kan şekeri ve sigara da yüksek tansiyon için risk faktörleri arasındadır. Fazla tuz tüketimi, genetik, uyku düzensizliği, kahve tüketimi de hipertansiyona sebep olmaktadır. Sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yüksek tansiyonu düşürmenize katkı sağlayabilmektedir. Diyabet, böbrek hastalığı, skleroderma, obstrüktif uyku apnesi, lupus, glomerülonefrit ve hormon sorunları da yüksek tansiyona neden olabilecek sağlık koşulları arasında yer almaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir