Hesap Üzerinden Altın Alıp Satmak Caiz Mi?

Hesap Üzerinden Altın Alıp Satmak Caiz Mi?
11.11.2022 20:40
Arapçada cevaz, bir şeye izin ve onay vermek anlamına gelmektedir. Cevaz kelimesinden türetilmiş olan caiz kelimesi de dinen yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmayan şey anlamına geldiği bilinmektedir.

Peşin olmak şartıyla, bir para, farklı cinste başka bir para karşılığında farklı tutarlarda değiştirilebilmektedir. Dolayısıyla, Türk lirasının, döviz veya altınla, peşin olmak şartıyla, karşılıklı olarak değiştirilmeleri caiz olarak bilinir.

 Bu itibarla, herhangi bir faizli işlem yapmadan ve bedeller aynı anda peşin ödenmek üzere bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caiz olacaktır. İşlem sonunda istenildiğinde hesaptaki döviz-altın fiziken/nakden alınabiliyorsa; bu şartlar dahilinde internet üzerinden döviz-altın alınıp satılmasında sakınca bulunmamaktadır.

Altının fiziki olarak teslim alma imkanı olması halinde şube aracılığıyla veya internet aracılığıyla hesaptaki altınlar yerine para almanın bir sakıncası olmayacaktır. Yine bu şartlara riayet edilerek açılan altın hesabından elde edilecek karlar da helal olmaktadır. Ayrıca kurumun fiziki altını teslim etmek için organizasyon ve güvenlik gibi teslimin güvenliğini sağlayıcı hizmetlere harcanmak üzere bir ücret almasında dinen bir sakınca bulunmamaktadır.

Borcu Faizli Ödemek Caiz Mi?

Bir İslam toplumunda -Müslüman olsun olmasın- bütün vatandaşların temel ihtiyaçlarını sağlamak Müslümanların borcu olarak bilinir; bunu, onları temsilen kısmen devlet yapar, kısmen de Müslümanlar yaparlar, yapmaları gerekmektedir. Faizli kredi çekmek, ortada bir zaruret yoksa elbette caiz değildir, haram olarak bilinir. Borcu faizli ödemek te caiz olmayacaktır.

Faiz Neden Haramdır?

Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilmesinde bir sakınca yoktur. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak anlamına gelmektedir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılındığı bilinmektedir.

Kredi Çekmek Caiz Mi?

İslam'da faiz, kesin olarak haram kılındığı bilinmektedir. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz olmayacaktır. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz olmayacaktır.

Faizsiz Ön Ödeme Kartlarını Kullanmak Caiz Mi?

Faizli işlem barındırmayan veya faizli işlemlere aracı kılınmayan ön ödemeli kartların kullanılmasında ise herhangi bir sakınca bulunmaz. Kredi kartı kullanmak caiz olarak bilinir. Kredi kartı ile bir malı taksitle daha pahalı almak da caiz olarak bilinir. Zaruretsiz kredi kartından nakit çekip faiz ödemek caiz olmayacaktır. Bir de zaruret olmadıkça, kredi kartı borcunu vaktinde ödemeyip, kalanı için ceza ödemek caiz olmayacaktır.

Bankalara Dükkan Kiralamak Caiz Mi?

Caiz görmek, uygun bulmak; caiz olmak,yapılması mahzurlu olmamak, dinen yasaklanmamış olmak gibi anlamlarda kullanılmaktadır.

Doğrudan faiz veya diğer gayrimeşru işlerle iştigal eden kişi veya kurumlara gayrimenkullerin kiraya verilmesi caiz olmayacaktır. Ayrıca özellikle kilise, havra, içki dükkanı, kumarhane (banka) vb. işler yapmak isteyene kiraya vermesi de caiz olmayacaktır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir