Helyum Nedir?

Helyum Nedir?
09.04.2022 13:00
Helyum; periyodik tabloda 8A grubunda yer almakta olan soy gaz elementi olan bir gazdır. Helyum havadan daha hafif özelliği ile bilinmektedir. Helyumun ne olduğu ve ilgili sorular konunun meraklıları tarafından araştırma konusu olmuştur.

Helyum; Kimya periyodik tablosunda 8A grubunda yer almakta olan ve soy gaz elementi olan bir gazdır. Helyum gazı, havadan daha hafif özelliği ile bilinmektedir. Bu sebeple hava taşıtlarının havalanmasında kullanılır. Helyum gazının periyodik tabloda bulunan sembolü; He olarak ifade edilir. Atom numarası, proton sayısı ve elektron sayısı 2 olarak tanımlanır. Oda sıcaklığında gaz halinde bulunur. Renksiz ve kokusuzdur. Tepkimeye girebilen bir gazdır. Bu sebeple eylemsiz gazlar grubunda yer alır. Helyum gazı zehirli olmayan özelliklere sahiptir ve yanmayan, parlamayan, patlamayan özelliğe sahiptir.

Helyum Soy Gaz Mıdır?

Helyum; periyodik cetvel tablosunda He şeklinde sembol ile ifade edilir. Helyum, oda sıcaklığında gaz halinde bulunur. Renksiz ve kokusuz bir gaz olarak helyum, soy gaz olarak tanımlanır ve bu şekilde adlandırılır. Bu bakımdan helyum soy gazdır diyebiliyoruz.

Helyum Atom Numarası Nedir?

Helyum, Yunanca güneş anlamına gelen periyodik cetvelin 8A grubunda yer almakta olan bir tür gazdır. Helyum atom kütlesi; 4,002602 u olup atom numarası 2 olarak değerlendirilmektedir. Bu sebeple helyum atom numarasının 2 olduğunu söyleyebiliyoruz.

Helyum Asit Mi Baz Mı?

Helyumun asit mi yoksa baz mı olduğu gazlar konusunda araştırma içerisinde olan kesim tarafından her daim araştırma konusu olmuştur. Helyum ne asit ne de baz olduğu belirtiliyor. Helyum gaz çıkışı olduğu için asit ya da baz olmak dışında nötr olduğu belirtilmektedir.

Helyum Balon Nasıl İndirilir?

Helyum balon indirmek için; balonun ucunda bulunan küçük zara bir pipet dokundurmak yeterli olacaktır. Bu pipet yardımı ile balonun içinde helyum havanın indirilmesi mümkündür. Ayrıca helyum balonların 1 gece içinde kendilerini saldıkları ve içindeki havanın söndüğünü de gözlemlemek mümkündür.

Helyum Bileşik Oluşturur Mu?

Helyum hakkında merak edilen pek çok detay bulunuyor. Helyum bileşik oluşturup oluşturmadığı merak ediliyor. Yapılan araştırmaların ortaya koyduğu üzere Helyum elementi atomları sodyum elementi atomları ile bir araya gelerek bileşik oluşturmayı başardı. Bu bağlamda helyumun bileşik oluşturabildiğini söyleyebiliyoruz.

Helyum Çekmenin Zararları Nelerdir?

Yaygın olarak rastladığımız eğlence amaçlı helyum çekmek aslında insan vücudu açısından zararlı etkiler ortaya koyabilir. Helyum çekmenin zararları;

Helyum aktif bir gaz olduğu için oksijen alımının önüne geçiyor. Ani gelişen oksijen alamama durumu ile kişi bayılma nöbetleri geçirebiliyor.

Bol miktarda helyum solunması durumunda ani olarak hayati organlar duruyor ve bu durum ölüm ile dahi sonuçlanabiliyor. Bu bakımdan helyum çekmeyi eğlence amaçlı da olsa yapmamak da fayda var. Uzmanlar helyum çekmenin insan vücudu ve solunum açısından büyük riskleri olduğunu dile getiriyorlar.

Helyum Çekmek Orucu Bozar Mı?

Bir gaz türü olarak helyum çekmek, eğlence amaçlı hayli yaygın gösterilen bir eylem olarak adlandırılıyor. Helyum çekmenin orucu bozup bozmadığı konu ile alakalı sık araştırılanlar arasına dâhil oluyor. Helyum çekmenin orucu bozup bozmadığına dair net bilgiler bulunmamakla birlikte, oruçlu iken helyum çekmemekte fayda olduğunu belirtebiliriz.

Helyum Hangi Alanlarda Kullanılır?

Helyumun hangi alanlarda kullanıldığı merak ediliyor. Helyum;

Balon ve zeplin gibi hava taşıtlarında

Kaynakçılık, germanyum ve silisyum kristallerinin yapımında

Süpersonik rüzgâr tünellerinde

Derin deniz dalışlarında

Nükleer enerji santrali ve soğutucu olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sıvı helyum manyetik rezonans görüntülemede ve kanser teşhisi konulan MRE’de kullanılmaktadır.

Helyum Isı ve Elektriği İletir Mi?

Helyumun ısı ve elektriği iletip iletmediği araştırılıyor. Helyum ısı iletkeni bir madde olarak tanımlanmaktadır. Ancak helyumun elektrik iletkeni bir madde olmadığını ayrıca belirtmekte fayda var. Bu sebeple helyumunun ısıyı ilettiğini ancak elektriği iletmediğini söyleyebiliyoruz. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir