Nükleer Enerji Santrali Nedir?

Nükleer Enerji Santrali Nedir?
06.04.2022 22:00
Nükleer enerji santrali, atom enerjisini kullanılabilir güce dönüştüren bir tesistir. Bir reaktör tarafından üretilen ısı genellikle bir elektrik jeneratörünü çalıştıran bir türbini çalıştırmak için kullanılır. Nükleer enerji santralinin tanımı, nerede bulunduğu, ne kadar elektrik ürettiği gibi merak edilen bütün soruları sizin için bir araya getirdik.

Nükleer enerji santrali, bir nükleer reaktörün kabı içinde bir nükleer fisyon zincir reaksiyonu yoluyla termal enerji şeklinde salınan nükleer enerjiden elektrik üreten bir santraldir. Bir nükleer santralin ana bileşeni, nükleer yakıtı içeren ve nükleer reaksiyonun kontrollü bir şekilde başlatılmasını, sürdürülmesini ve durdurulmasını mümkün kılan sistemlere sahip nükleer reaktördür.

Nükleer Enerji Santrali Nerede Var?

Nükleer enerji santrali Dünyada; Fransa, Çin, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya gibi ülkelerde vardır. Buna ek olarak yaklaşık 400 nükleer santral vardır. Nükleer enerj, uranyum veya plütonyum atomlarının nükleer fisyon adı verilen bir süreçle bir nükleer reaktörde zincirleme reaksiyonlar yoluyla parçalanmasıyla oluşturulur. Atomların bölünmesinden açığa çıkan enerji, suyu buhara ısıtmak için kullanılır. Bu buhar daha sonra kullanılabilir elektrik üreten bir türbini döndürür.

Nükleer Enerji Santrali Ne Kadar Elektrik Üretir?

Nükleer enerji santralinin belirli bir süre boyunca ürettiği elektrik miktarı, belirli bir kapasitede çalıştığı süreye bağlıdır. Nükleer güç reaktörleri genellikle yıl boyunca nominal üretim kapasitelerinde çalışmaktadır. Bir nükleer reaktör, diğer santrallerin yaptığı gibi elektrik üretir. Zincirleme reaksiyon enerjiyi üretir. Enerji suyu buhara dönüştürür. Buhar basıncı serbest bırakır. Buhar basıncı, bir jeneratöre bağlı olan bir türbini döndürmeye yöneliktir. Dönen türbin, jeneratörü elektrik üretmesi için tetikler.

Nükleer Enerji Santrali Dezavantajları Nedir?

Nükleer enerji santrali dezavantajları arasında; nükleer radyasyon kazaları, radyoaktif atıklar ve yülsel başlangıç ​​sermaye maliyetleri gerektirmesi yer alır. Nükleer atıkların güvenli bir şekilde depolanması veya bertarafı için güvenli bir teknoloji geliştirilmemiştir. Bu da nükleer enerji santralinin en büyük dezavantajlarından biridir. Nükleer enerjinin ana dezavantajlarından biri, nükleer patlamalar radyasyon üretir, bu radyasyon vücudun hücrelerine zarar verir. Aynı zamanda insanları hasta edebilir ve hatta ölümlerine neden olabilir.

Nükleere maruz kaldıktan yıllar sonra bile ortaya çıkar veya insanları etkiler. Olası bir reaktör felaketi türü, büyük miktarda radyasyon yayan nükleer bir patlamaya yol açar. Nükleer silahların yayılması veya nükleer silahların geliştirilmesinde ve nükleer malzemelerin birikmesinde nükleer teknolojinin kullanılması, dünya barışı ve istikrarı için gerçek bir tehdittir. Nükleer teknolojinin ve yakıtın kötüye kullanılması ihtimali vardır.

Nükleer santraller, terör saldırılarının kolay hedefi oldukları için ülke ve vatandaşların güvenliği için tehdit oluşturmaktadır. Önlemlere rağmen nükleer santraller, patlamalara ve bunun sonucunda nükleer yakıt sızıntılarına neden olabilecek saldırılara maruz kalabilir. Bu, tüm bölgedeki nüfus için bir risktir. Doğal afetler de nükleer santrallerde kazalara neden olabilir. Nükleer enerjinin diğer bir dezavantajı ise yenilenemez bir enerji kaynağı olmasıdır. Bunun nedeni, nükleer reaktörlerde kullanılan yakıt tüketimi olan uranyumun sınırlı bir kaynak olmasıdır. Nükleer santraller aynı zamanda termal kirliliğe neden olur.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir