Bu şehri ziyaret etmek gibi bir düşünceniz varsa hangi mevsimde gittiğiniz oldukça önemlidir. Çünkü ocak-şubat aylarında ortalama sıcaklık -5’ e kadar düştüğü için kışın oldukça kalın giymelisiniz. Bu yüzden yaz aylarında Helsinki gezmek çok daha mantıklı olacaktır. Ayrıca yılın bu zamanlarında Helsinki’de yapılacak pek çok festival bulunduğundan bu şehirde çok güzel anılar biriktirebilirsiniz.
Helsinki İle İlgili Bilgiler Nedir?
Helsinki Finlandiya'nın başkenti olarak bilinen ve ayrıca Finlandiya'nın en kalabalık şehirleri olan bir kültür şehridir. Bu şehir genel olarak mimaride kullanılan açık beyaz tonlarında granit taşlarla bezendiği için “Kuzey'in Beyaz Kenti” olarak anılır. Helsinki bir Adalar şehri olarak bilindiğinden bu şehirde yaklaşık 315 Ada bulunur. Bunun dışında konuştukları diller arasında Fincenin yanı sıra İsveççede yer almaktadır. Fakat nüfus genel olarak Fince konuşmaktadır. Helsinki de yaklaşık nüfus 1.4 milyon dur. Bir buçuk milyona dayanan nüfusuyla Finlandiya'nın en kalabalık şehri unvanını almıştır.
Helsinki’de Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Helsinki maalesef o kadar çok turistik bir özellik göstermese de, şehrin en kalabalık dönemlerinde bile aslında çok da turistik bir şehir olmadığını fark edebilirsiniz. Fakat gezeceğimiz göreceğiniz yerlerde daha az kalabalığın olmasını ve daha rahat gezmeyi planlıyorsanız bu konuda Helsinki oldukça mantıklı bir seçim olacaktır. Çok fazla adanın bulunması ile birlikte geniş bir alanı kapsayan Helsinki’de gezilecek yerler: Suomenlinna Adası, Senato Meydanı, Uspenski Katedrali, Temppeliaukio Kilisesi, Kiasma müzesi , Atenyum sanat müzesi, Kallio bölgesi, Kauppatori gibi yerlere giderek buraları gezebilirsiniz ve buralar sizi oldukça etkileyecektir. Bu şekilde fazlaca ada bulunması ile birlikte gezilecek çok fazla yerin olması da gayet normaldir.
Helsinki Bildirgesi İle Dünyada Ortaya Çıkan Durumlar Nelerdir?
Helsinki Bildirgesi tıp dünyasında tıbbi araştırmalar da görev alan hekimlerin rehber alması gereken bir etik ilkeler bildirisi olarak yayınlanmıştır. Genel olarak gönüllü insanlarla yapılan bu araştırmalarda bu bildiri esas alınır. Bu bildiride amaç hastanın veya gönüllü insanların sağlığını korumayla birlikte hastanın yararının gözetmektir. Bu anlaşma ilk olarak Finlandiya’nın Helsinki şehrinde kabul edilmiştir. Bildiri yaklaşık olarak 37 maddeden oluşmaktadır. Türkiye’de de insanlar üzerinde yapılacak herhangi tıbbi durum söz konusu olduğu zaman bu bildiriye uymak zorunludur. Helsinki Bildirgesi ile ilgili yapılan en sonki değişiklikler 2013 de Dünya Tıp Birliği Genel Kurulunda yapılmıştır. Bu bildiri sayesinde hastanın sağlığı kanunlar önünde de koruma altına alınmış ve hasta ile ilgili olan her şey hastanın denetiminden geçirilerek yapılmaktadır böylece insan hakları da koruma altına alınmış olunuyor.
Helsinki İçin Vize Başvurusu Nasıl Olur?
Finlandiya Cumhuriyeti’nde seyahat etmek isteyen ve bordo pasaporta sahip Türk vatandaşlarının ülkeye girişi vize ile olmaktadır. Diplomatik siyah ya da yeşil, gri pasaporta sahip Türk vatandaşları da 90 ile 180 günü geçmemek şartıyla vizesiz girişleri serbest bırakılmıştır. Eğer Finlandiya’ya gitmek için vize başvurusu yapacaksanız öncelikle randevu almanız gerekir. Bunu yaptıktan sonra başvuru formunuzu doldurduğunuzdan emin olarak bu kağıdın bir çıktısını Finlandiya’nın diplomatik temsilciliklerine götürerek sonuçlanmasını beklemelisiniz. Finlandiya vizesi için gerekli evrakları tamamlamadığınızdan emin olduğunuzda bu evraklar pasaport, biyometrik fotoğraf, Finlandiya vizesi başvuru formu, nüfus cüzdanı fotokopisi gibi ayrıyeten istenilen belgeleri de tamamladığınız takdirde vize başvurunuzu yapabilirsiniz vize başvuruları da ücret olarak 60 euro’dur. Bütün her şeyi yaptığınız takdirde 15 gün içinde genel olarak vize işlemleriniz tamamlanmaktadır.
Helsinki Pahalı mı?
Türkiye'deki fiyatlara göre Helsinki tabii ki de fiyat açısından daha yüksektir. Ayrıca para birimi olarak Euro kullandıkları içinde Türk lirası ile seyahat ettiğiniz takdirde zaten paranız çok daha değersizleşecektir. Bunun için yanınıza yüklü bir miktar para almalısınız. Örneğin Helsinki’de ortalama bir konaklama ücreti 32 euro’dur bu da yaklaşık olarak 329 Türk lirasına tekabül eder. Ya da örneğin lüks bir otelde bir gecelik fiyat 134 euro yani Türk lirası ile 1300 lira hesabına gelmektedir. Bunun gibi ücretlerle tercihinizi elinizdeki paraya göre değerlendirmelisiniz.