Hayvanları Koruma Kanunu Nedir?

Hayvanları Koruma Kanunu Nedir?
23.08.2021 21:30
Hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerini engellemek amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 24 Haziran 2004’te kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu, zaman içerisinde değişiklikler göstermiştir. Hayvanları koruma kanunu çıktı mı, hangi bakanlık çıkardı, hayvanları koruma kanunu cezalar neler, koruma kanunu ne zaman çıkacak? 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu yasaklı ırklar hangileri, hayvanları koruma kanunu taslağı nedir?

Hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerini engellemek amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 24 Haziran 2004’te kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu, zaman içerisinde değişiklikler göstermiştir. Hayvanlara karşı yapılan eziyet, kötü muamele, işkence, cinsel saldırı ve tecavüz de bulunanların cezalandırıldığı bir kapsama sahiptir. Hayvanların bir mal ya da eşya olmadığını savunarak bu kanunla beraber hayvanlar bir canlı statüsüne getirilmiştir. Güncel bir şekilde kullanılan hayvanları koruma kanunu ise 2021 yılında genişletilmiş olan kanundur. Bu kanuna göre ise hayvanlara karşı yapılan her türlü işkence ve cinsel saldırılar hapis cezası ile sonuçlandırılacaktır.

Hayvanları Koruma Kanunu Çıktı Mı?

Türkiye’ de hayvanları korumaya yönelik olan ilk kanun 24 Haziran 2004 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. 1 Temmuz 2004’te ise Resmi Gazetede yayımlanmış ve bu şekilde hayvanları koruma kanunu yürürlüğe girmiştir. Hayvanları koruma kanunu ise son olarak 2021 yılında kapsamı genişletilerek cezai yaptırımları daha fazla kılarak güncellenmiştir.

Hayvanları Koruma Kanunu Hangi Bakanlık Çıkardı?

2021 yılında TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu, hayvanların işkence çekmelerine, öldürülmelerine ve cinsel saldırıya uğramalarına karşı yapılan her türlü suçta, yapan kişilerin cezalandırılmasını sağlayan bir kanundur. Kabul edilen bu kanun kapsamına göre hayvanlara yapılan her türlü cinsel saldırı, işkence ve öldürmenin hapis cezası ve idari para cezası bulunmaktadır.

Hayvanları Koruma Kanunu Cezalar Nelerdir?

2021 yılında yapılan değişikliklere göre hayvanları koruma kanununun kapsamı genişletilmiştir. Yapılan düzenlemelerde ki idari para cezaları ve hapis cezaları şu şekildedir:

·        Bu kapsama göre ise sahiplenilen kedi ve köpeklerin dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına alınması gerekmektedir ve bu işlemi yapmayan kişiler ise hayvan başına 1200 tl para cezasına çarptırılıyor.

·        Hayvanların neslinin tükenmesine yönelik yapılan işlemlerde ise kesilen para cezası 10 bin tl’dir.

·        Hayvanların türlerini değiştirmek için yapılan her türlü işlemin para cezası 4 bin 500 tl’dir.

·        Hayvanların yaralayarak eğitenlere 5 bin 500 tl para cezası vardır.

·        Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranıp, işkence yapanlara 5 bin 500 tl para cezası vardır.

·        Nesli yok olmak üzere olan hayvanı, öldürmenin cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapistir.

·        Evcil hayvan öldürmenin cezası 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasıdır.

·        Hayvanlara cinsel saldırıda bulunmak kişiyi 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası almasına sebep olur.

·        Ev hayvanına işkence eden 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaktadır.

Hayvanları Koruma Kanunu Ne Zaman Çıkacak?

İlk olarak 1 Temmuz 2004’te kabul edilen hayvanları koruma kanunu, kapsamı genişletilerek 2021 yılında güncellenmiştir. Yapılan bu değişikliklere göre ise hayvanlara yönelik işkence, öldürme ve cinsel saldırı eylemlerine hapis cezası getirilmiştir. Aynı zamanda sahipli kedi ve köpeklere dijital kimlik zorunluluğu getirilerek, kedi ve köpeklerin satışları da yasaklanmıştır.

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Yasaklı Irklar Hangileri?

5199 sayılı Hayvan Hakları Yasası’nda hayvanların haklarını korumaya yönelik hazırlanan bir kanundur ve bu kanunun  alt başlıklarından bir tanesi, Yasaklı Irklar maddesidir. Bu maddeye göre ise bazı köpeklerin melezlerinin sergilenmesi, beslenmesi, üretilmesi ve reklam amaçlı kullanılması yasaktır. Bu maddeye göre ülkemizde yasaklı olan ırklar ise şu şekildedir; dogo argentino, pitbull, tosainu, fila brasileiro

Hayvanları Koruma Kanunu Taslağı Nedir?

2021 yılında kapsamı genişletilen hayvanları koruma kanunu, hayvanların bir süs eşyası değil de bir canlı olduğunun kabul edildiği bir kanundur. Bu kanunun taslağında ise şunlar yer almaktadır:

·        Hayvanlara yapılan her türlü cinsel saldırı, tecavüz, öldürme ve işkencelerin cezası hapis cezasıdır.

·        Yapılan düzenlemelerle beraber sahipli kedi ve köpeklerin dijital kimlik sahibi olması gerekmektedir. Dijital kimlik yaptırmayanlara ise idari para cezası uygulanacaktır.

·        Büyükşehir belediyeleri tarafından sahipsiz ve güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanlar için doğal yaşam parkları kurulacaktır.

·        Hayvanlara karşı yapılan ihlallere karşı uygulanan idari para cezalarında artışa gidilecektir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En Çok Okunan Haberler

GÜNDEM Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir