Hayat Sigortası Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Hayat Sigortası Hakkında Merak Edilen Bilgiler
08.08.2021 15:30
Hayat sigortası pek çok özel sigorta kurumunun ve bankacılıkların önerdiği bir sigorta çeşididir. Bizler de hayat sigortası kapsamları nelerdir?, özellikleri nelerdir?, sağlık sigortası arasındaki fark nedir?, bireysel emeklilik arasındaki fark nedir?, gerekli belgeler nelerdir?, ne kadar para verir?, kaç yaşına kadar yapılır?, haczedilebilir mi?, primi ödenmezse ne olur? ve hangi durumlarda geçersiz olur? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

    Hayat sigortası pek çok özel sigorta kurumunun ve bankacılıkların önerdiği bir sigorta çeşididir. Bu sigorta sayesinde kişilerin hayatlarını kaybetmelerini ardından yakınlarının hayat kalitelerinin etkilenmemesi sağlayan bir sistem olarak bilinmektedir. Avantajlı paketler imkanı sunarak hem hayatta iken hem de olası vefat durumlarında kişini ailesini koruyan bu sistem dahilinde kişilerin bazı yaşamsal ihtiyaçları güvence altına alınmaya çalışılır. Herkes tarafından yaptırılabilen bu uygulamanın ilk çıkış prensibi ve mantığı vefat üzerinedir. Fakat bu sistem zamanla geliştirilmiş; kişi yaşamda iken de koruyucudur. Hayat sigortası hakkında tüm merak edilenler ve çok daha fazlası sizlerle…

Hayat Sigortası Kapsamları Nelerdir?

Hayat sigortasını yaptıran ya da yaptırmak isteyen kişiler tarafından en çok merak edilen konulardan bir tanesi de hayat sigortasının kapsamlarıdır. Kişilerin hangi hayat sigortasını tercih ettiğine göre değişmekle birlikte genel olarak kapsam alanları şunlardır;

·        Kazaya bağlı yaşamın sona ermesi

·        Kanser, verem gibi kritik hastalıklara yakalanılması

·        Gelir kayıpları, gündelik tazminat

·        Kalıcı uzuv kayıpları ya da uzuvların sakatlığı

·        İşsizlik ve hastaneye yatırılması

Hayat Sigortası Özellikleri Nelerdir?

·        Olası vefat durumlarında gerekli masraflar karşılanır.

·        Olası işsizlik durumlarında gerekli ödemeler yapılır.

·        Kişilerin hastaneye yatırılmaları gereken durumlarda onların günlük hastane giderleri karşılanır.

·        Tehlikeli hastalıklarla karşı karşıya kalındığında kişilerin masraflarına katkıda bulunur.

Hayat Sigortası İle Sağlık Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Hayat sigortası olası hastalıklar, ölüm, sakatlık ya da başka hayati sorunlar için kişinin kendisi ve ailesi için yaptığı bir birikim ya da teminat olarak bilinir. Bahsi geçen olasılıklar söz konusu olduğunda kişinin ya da ailesini maddi olarak çok daha yıpranmasına yardımcı olur. Fakat sağlık sigortası ise işverenlerimiz tarafından yaptırılan ve yasal bir hakkımız olan SGK kapsamında devlet güvencesi ile yaptırılan bir haktır. Her ikisinde de sağlık sorunlarının maddi külfetini azaltılması için girişimler bulunur. Hayat sigortası bu konuda biraz daha esnek olup, hastalığa bağlı iş gücü kayıplarının giderilmesinde de fayda sağlar. Bakıldığında geleceğini ve sevdiklerini güvence altına almak isteyen her bir birey bu iki işlemi de yaptırmalıdır.

Hayat Sigortası İle Bireysel Emeklilik Arasındaki Fark Nedir?

Hayat sigortası ve bireysel emeklilik sistemi getirdikleri avantajlar bakımından birbirinden ayrılan iki farklı sistemdir. Bu sisteme göre hayat sigortasının teminatları önceden bellidir. Kişi ne kadar ödeyeceğini ve ödemeleri karşısında ne kadar hizmet alacağını bilir. Fakat, bireysel emeklilikte kişilerin ödemeleri tamamen kendi istekleri doğrultuda şekillenir. Ne kadar çok ödeme yaparsa o kadar çok hizmet alacağı bilinir.

Hayat Sigortası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Hayat sigortasını hangi sistem çatısı altında yaptırmak istediğinize göre vereceğiniz belgelerin miktarı ve belgelerin içeriklerinin ne olduğu değişecektir. Fakat bakıldığında eğer bir tazminat alınması gerekiyorsa kişilerin sigorta şirketine verecekleri belgeler şunlardır;

·        Tazminatın talep edileceği formlar

·        Veraset ilamı

·        TÜİK ölüm belgesi

Hayat Sigortası Ne Kadar Para Verir?

Hayat sigortasının hangi konu, hangi hastalık ya da sakatlık üzerine ödeme yapacağına göre verilecek miktar değişiklik gösterecektir. Bu açıdan bakıldığında net bir miktar belirtmek söz konusu olmamaktadır. Ölüm meydana geldiğinde verilecek miktar değişirken, hastalık ya da sakatlık söz konusu olduğunda hastane masraflarının ve işsizlik bedelinin ödeneceği miktar belirlenmektedir. Bunların her biri anlaşmalı olduğunuz sigorta şirketleri tarafından tarafınıza iletilecektir.

Hayat Sigortası Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Hayat sigortasının hemen hemen her yaştan kişilere yaptırılacağı bilinmektedir. Bunun için yasaların belirlediği ve sigorta şirketlerini uyum sağladığı yaş aralığının 18 ila 60 yaş olduğunu söylemek gereklidir. Kısacası hayat sigortası yaptırmak isteyen bir kişinin en fazla 60 yaşının içinde olması gereklidir diyebiliriz.

Hayat Sigortası Caiz Mi?

Evet. Caizdir. Fakat burada Diyanet’in yaptığı açıklama şu şekildedir;

Kişiler yatırdıkları kadar hastalık/ölüm anında bir ücreti şirketlerden talep etmelidir. Faiz işlenen durumlarda caiz olarak kabul görmediği bilinir. Bir diğer husus ise sigorta şirketlerine kasti hastalık göstererek ya da kasti işsizlik göstererek alınacak meblağlardır. Bunun için de caiz olarak bahsetmek söz konusu değildir.

Hayat Sigortası Haczedilebilir Mi?

Hayat sigortasının yaptırıldığı esnada imzalanana sözleşmeler usulünce bakıldığında bu birikimlerin haczedilmeyeceği bilinmelidir. Buna ek olarak üçüncü kişilere de bahsi geçen birikimler kesinlikle devredilmemektedir. Bu kapsamda sigorta şirketlerinin aldığı önlemler bunlardan ibarettir.

Hayat Sigortası İptali Olur Mu?

Evet. Satın alınan her ürün ya da hizmetten belli şartlar dahilinde vazgeçilmesi söz konusu olabilmektedir. Bunun için gerekli şartların sağlanması ve kişinin kendi rızasının olması gereklidir. Ayrıca sigorta iptalleri doğrultusunda kişilerden belli oranlarda kesinti yapılabileceği de unutulmamalıdır.

Hayat Sigortası Primi Ödenmezse Ne Olur?

Hayat sigortasının imkanlarından tam ve eksiksiz bir şekilde faydalanılması için kişilerin mutlaka bu primleri eksiksiz bir şekilde yatırması gereklidir. Eğer ölüm sonrası kişilere tazminat verilecekse, ödenmemiş taksitlerin tutarı buradan düşülür ve kalan tutar kişinin yakınlarına devredilir.

Hayat Sigortası Hangi Durumlarda Geçersiz Olur?

Hayat sigortasının geçersiz yapıldığı durumlar arasında şunlar yer almaktadır;

·        Kritik hastalıklara bağlı gelişen olası ölüm

·        Kritik hastalıklara bağlı oluşan olası sakatlık

·        Keyfi işsizlik

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir