Hapşırma Hakkında Merak Edilenler

Hapşırma Hakkında Merak Edilenler
30.05.2022 13:15
Hapşırma, çoğunlukla burun mukozasını tahriş eden ya da irritasyon olmasını yaratan yabancı cisimlerin yol açtığı, akciğerlerden burun ve ağıza doğru havanın istem dışı püskürtülmesidir.

Hapşırma, kişilerin istem dışı ağız ve burun yolu ile nefes vermesine denmektedir. Burun içerisindeki sistemler uyarıldığında bu istem dışı durum gerçekleşmektedir. Burun nefes alıp vermedeki en önemli organlardan biridir. Ayrıca içerisindeki kıllar sayesinde havadaki zararlı maddeleri süzmektedir. Havanın ısısını vücuda girmeden önce ayarlamaktadır. Burun içerisindeki sinirleri harekete geçiren her zaman hava değildir. Birçok etken bulunmaktadır. Bu alerjik etkenler parfüm, hava ya da güneşe bakılması olabilir. Sinirler çeşitli yollar ile uyarıldığında beyin tarafından algılanarak burun içerisinde sıvı bir salgı oluşmasını sağlar. Çoğunlukla bu durum hissedilmez. Ancak bazı şiddetli hapşırmalarımızda burnumuzun içinde akan sıvıyı hissedebiliriz.

Hapşırma Hangi Hastalıklara Bağlı Olabilir?

Güç içinde sürekli hapşırma problemi yaşıyorsanız, bu durumun sebebi alerjik rinit olabilir. Sigara kullanımı ve stres gibi birçok nedenin yol açtığı bu alerjik rinit, dikkat edilmediği sürece alerjik sinüzit ve astımla birlikte tehlikeli boyutlara ulaşabilmektedir.

Hapşırma Olayı Nasıl Gerçekleşir?

Yabancı cisimler, allerjenler ve diğer dış uyaranlar burun içerisinden geçerken, burun içerisindeki mukozaya ulaşmadan önce burun içerisindeki kıllara temas etmektedir. Histaminin salgılanmasına neden olan bu durum, burun içerisindeki sinirlerin uyarılmasını neden olmaktadır. Uyarılan sinirler ile beyine sinyal gönderilmektedir. Beyin aracılığı ile hapşırma başlatılmaktadır. Beyinden gelen sinyaller ile nefes borusu ve yutağı çevreleyen kaslar çalışır, burun içerisinde ve ağızda maksimum açılma ortaya çıkmaktadır. Bu reflekse boyun, yüz ve göğüs boşluğu kasları da katılmaktadır.

Hapşırma sırasında yumuşak damak ve dil aşağıya doğru inerken, dil kökü yukarıya doğru yönelmektedir. Bu sırada ağız bölgesi hava pasajı kapanırken, burun pasajı açık kalır ve akciğerler tarafından gelen basınçlı hava burun yolu ile çıkmaktadır.

Hapşırmak Zararlı Mı?

Hapşırma sırasında karın ve kafa bölgesindeki kan basıncı artmaktadır. Hapşırma sırasında, burun mukozasını tutan bir enfeksiyon hastalığı ya da alerjik enflamasyon var ise burun damarları kan basıncı değişikliklerine daha hassastır. Bu durum sebebi ile hapşırma esnasında burun kanaması olabilir. Böyle bir durumda burnunuzun içini soğuk su ile yıkamalısınız. Burun ameliyatı sonrasında konulan tampon ve benzeri şeyler de irritasyona sebep olarak hapşırma atakları başlatabilir. Ve artan basınç ile burun kanamasına neden olabilir. Bunların yanı sıra hapşırma esnasında burun ve ağız bölgelerinin kapatılması, basın değişikliklerinin daha fazla olmasına neden olmaktadır. Özellikle kafa içi cerrahisi yapılmış kişilerde, karın içi cerrahi yapılmış kişilerde be kalp damar cerrahisi yapılmış kişilerde kanama atakları oluşabilir. Ayrıca şiddetli hapşırma atakları sırasında boyun ve bel fıtığı görülmesi de mümkündür. Hapşırma sırasında ağzın açılması basınç yükselmesini azaltmaktadır.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir