Adet Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?

Adet Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?
18.08.2021 12:30
Kadın üreme hücresi olan yumurta, kendisini olası bir gebeliğe hazırlamak amacıyla olgunlaşır. Adet düzensizliği belirtileri neler, boy uzatır mı, cinsel isteksizlik yapar mı, kilo aldırır mı? Adet düzensizliği memede ağrı yapar mı, yumurtlamaya engel mi, psikolojik nedenleri neler, menopoz belirtisi mi, adet olmaya engel mi?

Kadın üreme hücresi olan yumurta, kendisini olası bir gebeliğe hazırlamak amacıyla olgunlaşır. Yumurtalık, yumurtalık rezervinde olgunlaşırken aynı zamanda da rahmin iç dokusu kalınlaşır. Döllenmeye hazır olan yumurtalıklar ise, döllenme gerçekleşmediği zaman kalınlaşan doku, bir miktar kanla beraber vücuttan atılır. Bu duruma ise adet kanaması denir. Adet kanaması, sağlıklı her kadının genellikle 28 günlük periyotlarla her ay gerçekleştirdiği vajinal bir kanamadır. Ergenlikten menopoz dönemine kadar, düzenli bir şekilde adet olan kadınlar ortalama olarak 21 ila 35 gün arasında değişen bir adet döngüsü yaşarlar. Fakat bazı durumlarda adet olma süreci bu zamanlamadan az ya da fazla olabilir. Bu duruma ise adet düzensizliği denilmektedir. Adet düzensizliğinin, hormonal sebepler gibi birçok sebebi olabilir.

Hormonal sebepler, yumurtlama eksikliği veya yumurtlamaya bağlı sorunlar, kullanılan hormonal ilaçlar, enfeksiyonel durumlar ve rahim ve kistler gibi sebeplerden kaynaklı olarak adet düzensizliği yaşanabilmektedir. Adet düzensizliği yaşayan kadınların tıbbi yardım alması gerekir. Kadınlar adet düzensizliği yaşadıklarını ise şu şekilde anlayabilirler:

·        Adet döngülerinin, 21 günden kısa ve 35 günden az olması.

·        Kanama süresinin 2 günden az ya da 7 günden fazla sürmesi.

·        Şiddetli kanama ve ağrı, kramp veya kusma

·        Sürekli yorgunluk, baş dönmesi ve kansızlık.

Adet Düzensizliği Boy Uzatır Mı?

Ergenlik dönemine giren kadınların yaşamaya başladığı ve tıptaki karşılığı regl olan adet, kişiye bağlı olarak değişen ve genellikle 10-13 yaşları arasında kız çocuklarının yaşamaya başladığı döngüsel bir süreçtir. Ergenlik dönemi, çocukluktan yetişkinliğe geçiş evresidir ve bu evre ise hem zihin yapısının hem de vücudun fiziksel olarak değiştiği bir süreçtir. Boy uzaması da bunlardan bir tanesidir. Ergenlik dönemine giren kız çocuklarında, adet döneminin başlamasıyla birlikte boylarının uzamayacağına dair halk arasında yanlış bir düşünce vardır. Adet olmaya başladıktan sonra genetik ve hormonal süreçler de göz önüne alındığında kız çocuklarında ki ortalama boy uzamasının 5-10 cm arasında olacağı ve ortalama olarak 18 yaşına kadar devam edeceği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ergenlikten çıkan kadınların ise adet düzensizlikleri, boy uzamasına yardımcı olmaz.

Adet Düzensizliği Cinsel İsteksizlik Yapar Mı?

Özellikle kadınların sıklıkla yaşadığı cinsel isteksizlik; hormonlar, psikolojik etkenler, stresli yaşantı ve kişinin partneriyle yaşadığı sorunlar gibi birçok sorun sonucunda gelişen bir durumdur. Fakat kadınların adet döngüsü sırasında cinsel isteksizlik yaşadıkları yanlış bilinen bir konudur. Regl döneminde yaşanılan hormonal değişiklikler, kadının cinsel hayatına değil vücuduna ve ruh haline etki eder. Yaşanılan adet düzensizliğinin sebebi az önce sıraladığımız sebeplerden kaynaklıdır. Adet düzensizliği yaşayan kadınlar içinde aynı durumlar söz konusudur.

Adet Düzensizliği Kilo Aldırır Mı?

Düzenli olarak regl olmak, çoğu zaman kadınların doğal yollardan kilo vermesine yardımcı olan bir durum olarak tanımlanmaktadır. Adet düzensizliği yaşayan kadınlarda ise kilo artışı gözlemlenmektedir. Düzenli olarak adet görmek kadının sağlıklı olduğunun bir göstergesidir ve fazla kiloya sahip olan insanların sık sık yaşadığı adet düzensizliği kişinin kilo vermesini zorlaştırır. Bu yüzden adet düzensizliği yaşayan kadınların bir hekime görünmeleri gerekmektedir.

Adet Düzensizliği Memede Ağrı Yapar Mı?

Adet döneminde yaşanan hormonal değişimlere bağlı olarak kadınların vücutlarında ve ruhsal durumlarında bazı değişiklikler gözlemlenir. Bunlardan bir tanesi çoğu kadının adet başlamadan önce yaşadığı ve adet olmaya başladıktan sonra geçen, meme ağrısıdır. Adet olmaya başlayan kadınlarda oluşan meme ağrısı normal olarak karşılanmaktadır. Adet düzensizliği yaşayan kadınlarda da sıklıkla memede ağrı gözlemlenir.

Adet Düzensizliği Yumurtlamaya Engel Mi?

Adet düzensizliği, kısa bir süre de sürebildiği gibi uzun bir süreyi de kapsayabilir. Kısa süreli süren adet düzensizlikleri büyük bir sorun teşkil etmese de uzun süreli yaşanan adet düzensizlikleri yumurtlamaya engel olduğu için özellikle hamile kalmak isteyen kadınlar için önemli bir problemdir. Uzun süren adet düzensizlikleri için bir uzmana gitmek gerekmektedir.

Adet Düzensizliği Psikolojik Nedenleri Nelerdir?

Üreme çağındaki her kadında farklı nedenlerle ortaya çıkan adet düzensizliklerinin birçok sebebi olmaktadır. Bu sebeplerden bir tanesi de hiç şüphesiz ki psikolojik nedenlerdir. Özellikle stres gibi psikolojik etmenler kadınların adet döngüsünü bozar.

Adet Düzensizliği Menopoz Belirtisi Mi?

Özellikle 40’lı yaşlardan sonra görülen menopoz, yumurtalıkların doğal yaşlanma veya cerrahi operasyonlar sonucunda hormon üretimini durduran ve kanamayı tamamen kesen bir süreçtir. Kadınların 40’lı yaşlarından sonra yaşamaya başladıkları menopoz dönemi birçok sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir. Bir yıldan uzun süren adet düzensizlikleri ise çoğu zaman kadınların menopoza girdiklerinin bir göstergesi olmaktadır.

Adet Düzensizliği Adet Olmaya Engel Mi?

Kadınların 25 ve 35 günlük periyotlarla adet görmesi gerekmektedir ve bu süreci geçen adet olamama sorunu çoğu kadının sıklıkla yaşadığı bir durumdur. Adet gecikmesi yaşayan kadınlarda kanama oluşmaz. Görülen bu adet gecikmeleri eğer uzun bir süreyi kapsıyorsa bir uzmana görünmek gerekmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir