Bebek ilk yarıyılda tüm ihtiyaçlarını anneden alır, bu nedenle annenin günlük beslenmesine ekstra enerji eklemesine gerek kalmaz.
Anne yemeğini günde en az bir kez yemelidir. Yağsız et, balık ve baklagiller gibi bir protein kaynağı tercih edilmeli. Günde 3 bardak süt veya yoğurt, karbonhidrat olarak günde 5 ila 6 porsiyona kadar sebze ve meyve takviyesi yeterlidir. Tam buğday ekmeği, kepekli ekmek ve çavdar ekmeği gibi tam buğday ürünleri yerine vitamin ve mineral içeriği yüksek ekmekler yemenizi öneririz.
Folik asit söz konusu olduğunda hamileliğin ilk 28 günü özellikle önemlidir. Annenin kan hacmini artırmak ve bebeği nöral tüp deformitelerinden korumak için folik asit gereklidir. Bu süre zarfında, gıda tek başına artan ihtiyaçları karşılamak için yeterli değildir. Bu nedenle gebe kalmayı planlayan gebelerin, gebeliğin ilk 3 ayından 3 ay önce folik asit kullanması önerilir. İlk birkaç ay asla bitki çayı içmeyin.
Bu süreçte hamile annelerin rahatlamak için tükettiği bitki çayları düşüklere neden olabileceğinden tüketimi önerilmemektedir. Özellikle; rezene, zerdeçal, civanperçemi, mineçiçeği, adaçayı, barut kabuğu, sinameki ve yeşil çayın tüketilmesi bu dönemde rahatsız edici olabilir. Zerdeçal hamilelikte rahim hareketini artırarak düşüklere neden olabilir, ada çayı kadınlarda hormonları artırabilir ve yeşil çay tansiyonu yükseltebilir.
Annenin aşırı dozda kafein alması bebeğin kemik yoğunluğunu ve kalsiyum düzeylerini olumsuz etkiler. Annenin yüksek dozda kafein alması birçok mineralin emilimini engeller ve kansızlık riskini artırır. Kafein denilince akla ilk kahve gelir ama kakao, çikolata, gazlı içecekler, siyah çay ve yeşil çay da kafein içerir. Bu nedenle kafein alımınızı günde 3 ila 4 fincan temiz, limon enjekte edilmiş çay ile sınırlandırmaya çalışın. Kahve tüketimi günde 1 fincanı geçmemelidir.
Hamilelikte Beslenme Bebeği Nasıl Etkiler?
Bebeğin genel sağlığı ve gelişimi doğrudan annenin diyetiyle ilgilidir. Düzenli ve dengeli beslenme, bebeğinizin birkaç hafta boyunca doğru kiloya ulaşmasını sağlar. Annenin genel sağlığı ve doğum sonrası emzirme, bebeğin entelektüel gelişimini genetik faktörlerle mümkün olan en üst düzeye çıkarır.
Hamilelikte Beslenme Cinsiyeti Etkiler Mi?
Rus genetikçiler hamile bir annenin diyetinin, yiyip içtiklerinin bebeğin cinsiyetini etkilediğini iddia ediyor. Bu nedenle hamile bir annenin hamilelikten en az 6 hafta önce başlattığı yüksek potasyumlu ve yüksek sodyumlu bir diyet (örneğin et, balık, sebze, çikolata, tuz) erkek çocuk doğurma şansını artırdığı söylenir.
Hamilelikte Beslenme Kaçıncı Aydan Sonra Önemli?
Hamilelik sürecindeki en önemli faktör bebeğin büyüme ve gelişimini etkileyen sağlıklı bir ortam oluşturmaktır. Bu, hamile annelerin ilk üç ay boyunca istedikleri gibi yemelerini sağlar. Bununla birlikte, hormonlar hamileliğin üçüncü ayından itibaren düzenlendiği için hamilelikte beslenme hem hamileler hem de bebekler için çok önemlidir.
Hamilelikte Beslenme Neden Önemlidir?
Hamilelikte enerji ve besin ihtiyacı artar. Bu ihtiyaçlar karşılanmazsa bebeğin büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu besinler annenin kendi dokularından gelir. Sonuç olarak, anneler çeşitli hastalıklar geliştirir ve enfeksiyonlara karşı daha az dirençli hale gelir.