Beş yaşını bitiren çocuklarda gece uykusunda idrar kaçırmaya devam ederse bu duruma enürezis nokturna ya da bilinen diğer adı ile gece işemesi adı verilmektedir. Bu sorunun genelinde genetik yatkınlık buna sebeptir. Anne ya da babanın birisinde daha önceden ıslatma öyküsü varsa çocukta olma ihtimali %44 iken, her ikisinde de bu sorun varsa %77 ihtimal ile çocukta da görülmektedir.
ADH hormonu, geceleri salınan ve vücutta su tutulmasını sağlayan bir hormondur. Bu sayede geceleri idrar üretimi azalmaktadır. Eğer ADH hormonunun salınımında bir problem varsa, gece idrar üretimi artar ve gece işemesi meydana gelebilir. Ya da psikolojik sebeplerle de bu durum meydana gelebilmektedir. Tedavide önemli olan husus neden böyle bir sorunun olduğunu tespit etmekten geçmektedir.
Sebep tespit edildikten sonra gece işemesi tedavisi için uygun yöntem belirlenecektir. Örneğin davranışsal ya da psikolojik bir problemden ötürü bu sorun meydana gelmişse hem çocuğa hem de aileye detaylı bilgi verilerek tedavi sağlanır. Burada çocuğun sıvı alım düzeninden, idrara çıkma zamanına kadar her şey detaylıca belirlenmelidir.
Hormonlar ile ilgili bir problem olduğu tespit edilirse de ilaçla hormon tedavisi seçeneği düşünülmektedir. Bir diğer tedavi ise alarm tedavisi olarak bilinmektedir. Özellikle idrarı geldiğinde uyanma zorluğu olan çocuklarda bir damla dahi idrar kaçırma durumunda çalan alarm ile şartlı refleks ile öğrenilmesi sağlanmaktadır.
Gece İşemesine Bitkisel Çözüm
Çocuğunuzun gece altını ıslatma problemi varsa bazı bitkisel çözümler de önerilmektedir. Bahsedilen bazı bitkisel çözüm önerileri aşağıda sıralanmıştır:
· Mesane egzersizleri yaparak idrar yolu kasları güçlendirmek,
· Uyumadan önce önceden hazırlanan kızılcık şerbeti içmek,
· Kerevizi, idrar yolu sağlığınız için daha fazla tüketmeye özen göstermek,
· Kuru üzüm ve cevizi yatmadan önce yemeye özen göstermek,
· Asit dengesini düzenlemeye yardımcı olacak elma sirkesini, her öğünün yanında yarım bardak suya karıştırarak içmek,
· Karnın alt kısmına masaj yapmak,
· Altın çileğe biraz bal ve karabiber ekleyerek tüketmek,
· Çocuklarda her gün aynı saatte yatağa gitmeye teşvik etmek gibi bitkisel çözümler önerilmektedir.
Gece İşemesi İçin İlaç
Gece işemesini tedavi etmek için kullanılan ilaç tipleri şu şekilde sıralanabilir:
· ADH hormonu gibi çalışacacak desmopressin,
· Trisiklik antidepresanlar,
· Antikolinerjik ilaçlar.
Burada sıralanan ilaçlar elbette doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Gece işemesi olarak bilinen bu hastalığın tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle bu sorunu meydana getiren problemin tespit edilmesi gerekir. Bu gibi durumlardan şikayetçi iseniz önceliğiniz doktora gitmek olmalıdır. Tedavi buna göre alanında uzman kişilerce belirlenecektir.