Göz İçi İğne Uygulaması Nedir?

Göz İçi İğne Uygulaması Nedir?
25.08.2021 21:30
Göz içi iğne tedavisi; belli başlı göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve kısa süren bir tedavi işlemidir. Bizler de göz içi iğne tedavisi neden yapılır?, göz içi iğne nasıl yapılır?, göz içi iğne tedavisi öncesinde ve sonrasında ne yapılır?, göz içi iğne tedavisinin yan etkileri var mıdır?, göz içi iğne çeşitleri nelerdir?, göz içi iğne tedavisi ücreti ne kadar sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Göz içi iğne tedavisi; belli başlı göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve kısa süren bir tedavi işlemidir. Özellikle damla ve merhem gibi gözün arka kısmına etki edemeyen tedavi yöntemlerine karşılık, retina denilen ve gözün arka kısmını ifade eden bölgeyi tedavi etmek için göz içi enjeksiyon yöntemine ihtiyaç duyulmaktadır.

Göz İçi İğne Tedavisi Neden Yapılır?

Bu yöntem ile bazı hastalıkların tedavisi amaçlanmaktadır. Bu hastalıkların başında; diyabetik görme bozuklukları, kanamalı sarı nokta hastalığı ve göz damarlarındaki kanamalar ile tıkanık hastalıkları gelmektedir.

Göz İçi İğne Nasıl Yapılır?

Gözün, ismine Sklera denilen beyaz renkli bölgesinden oldukça ince olan bir iğne yapılır. Akabinde göze damlalar belli aralıklarla damlatılır. Bu damlalar antibiyotik özelliktedir. İğne ve damla işlemi gerçekleştikten sonra göz, mikrop kapmasını önlemek amacıyla sargı ile kapatılır.

Göz İçi İğne Tedavisi Öncesinde ve Sonrasında Ne Yapılır?

İşlemden önce hastanın gerekli tetkikleri yapılır, alerjisi olup olmadığı belirlenir. Daha sonra hastalara aydınlatma formu imzalatılır.

Göz içi iğne tedavisine başlanmadan önce, gözün antiseptik özellik gösteren su ile temizlenmesi gerçekleştirilir. İşlemden rahatsızlık duyulmaması amacıyla ağrı kesici özelliği olan madde damlatılarak işleme başlanır.

İşlem gerçekleştikten sonra, göz sargı yardımıyla kapatılır. Mikrop kapmasını önlemek için 3-4 gün süre kapalı kalması gerekir. Daha sonra yine kontrol edilerek gerekli görüldüğü taktirde sargı açılır.

İşlemden sonra enfeksiyon risklerini önlemek için doktor tarafından damla ilaç verilebilir.

Göz İçi İğne Tedavisinin Yan Etkileri Var Mıdır?

Göz içi iğne uygulaması çok kısa süren bir işlemdir. İşlem sırasında iğne enjekte edildiği için bazı hastalar bunu çok hafif olmak suretiyle hissedebilse de, antiseptik damlalarla bu ağrı hissi oldukça azaltılmaktadır.

Bazı işlemlerde, 3-4 gün içinde enfeksiyon kapma riski bulunmaktadır. Bu riskleri ortadan kaldırmak için hastalara işlem sonrası kullanmaları için damla ilaçları verilir.

Bazı hastalarda işlemden sonra nadir de olsa görülen yan etkiler şunlardır:

-         Ağrı

-         Çapaklanma

-         Gözde bulantı / bulanık görme

-         Şişlik

-         Akıntı

-         Kurdeşen

-         Diğer görme bozuklukları ( gölge, ışıklanma vb.)

Sayılan yan etkiler görüldüğü taktirde, hastanın doktorla görüşmesi acil olarak önerilir.

Göz İçi İğne Çeşitleri Nelerdir?

İğnelerin değil fakat göze enjekte edilecek ilaçlar farklılık gösterebileceğinden isimleri de farklıdır. Örneğin; Avastin, Eylea, Lucentis yada ANTİ-VGF ilaç grubunu oluşturmaktadır. Anti-İnflamatuar iğnelerin ilaçları ise; Ozurdex, Deksemetazon ve Triamsinolon Asetenoid olarak isimlendirilmektedir.

Göz İçi İğne Tedavisi Ücreti Ne Kadar?

Tedavi için hastanelerin fiyat tarifeleri farklılaşabilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir