Glütensiz Beslenme Nedir?

Glütensiz Beslenme Nedir?
18.05.2022 13:55
Glütensiz beslenme, glüten içeren gıdaların beslenme düzeninden tamamen çıkarılmasını kapsar. Bu beslenme düzeni, bazı hastalığı olan kişiler için tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Glüten, bağırsak ve mide yoluyla sindirimi kolay olan bir protein çeşididir. Ancak glüten, bazı bireylerin bağırsak sisteminde hassasiyet yaratarak sindirilemeyebilir. Hazımsızlık, şişkinlik, gaz şikayeti ve baş ağrısı gibi sağlık problemlerine yol açabilir. Glütenin sindirilememesi durumuna, Çölyak hastalığı denilmektedir. Bu hastalıkta glütenin, ince bağırsağın zarlarına etkileri bulunmaktadır. Oluşan bu zarar sonrasında besinlerin emilimini de olumsuz etkilemektedir.

Sağlık problemleri yaşayan ve bağırsak hassasiyeti bulunan kişilerin glüten içeren besinlerden uzak durması ve glütensiz bir beslenme programı oluşturması gerekir.

Glütensiz Beslenme Faydaları Nelerdir?

Glütensiz beslenen kişilerin tırnak yapısı diğer kişilere oranla oldukça güçlüdür. Glütensiz beslenmek tırnakta oluşan mantar enfeksiyonlarını azaltmaktadır. Glüten, beyinde odaklanmayı etkileyerek uyuşuk hissetme gibi sebeplere neden olmaktadır. Glütensiz beslenerek bu etkileri yok edebilirsiniz. Glütensiz beslenmek, bağırsak işlevlerini düzenleyerek, demir, çinko B6 ve B12 gibi vitaminlerin emilimlerini arttırmaktadır. Böylece glütensiz beslenerek kansızlığın önüne geçebilirsiniz.

Glüten saç derisini de olumsuz yönde etkilemektedir. Eğer ki ince telli ve seyrek saçlara sahipseniz bunu neden glüten olabilir. Doktorunuza danışarak 10 günlük bir glüten diyeti ile süreç içerisindeki değişimleri görebilirsiniz. Ayrıca glüten içermeyen besinleri tercih ederek vücudunuzdaki insülin uyarılmasını engeller ve kan şekerini düzenlenmesine yardımcı olursunuz.

Glütensiz Beslenme Neler Yenmez?

Glütensiz beslenmede buğday, arpa, yulaf, çavdar ve bunlar ile yapılan tüm besinler, bulgur, makarna, kuskus, şehriye, tarhana, simit, kraker, börek ve pasta gibi unlu mamuller, kahvaltılık gevrek gibi buğday unu içeren tüm besinler yasaktır. Saf yulafta glüten bulunmamaktadır. Ancak glüten bulaşma ihtimaline karşı alırken etiketine bakılmalıdır.

Bira içerdiği glüten sebebi ile tüketilmemelidir.

Glütensiz Beslenme Ne Zaman Etkisini Gösterir?

Glüten beslenmeden çıkarıldığı ilk 10 gün içerisinde etkisini göstermektedir.

Glütensiz Diyette Dikkat Edilmesi Gerekenler

Glütensiz diyet uygulanırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, çapraz bulaşma riskidir. Hastaların kesinlikle glüten içeren besinler tüketmemesi gerekir. Ancak bazı ürünler hazırlanırken kullanılan üretim malzemelerinden glüten bulaşabilir. Bu sebeple yemek pişirirken gıdaların birbirine karışmaması gerekir. Glüten içeren ve içermeyen tüm gıdalar mutfak içerisinde ayrı olarak muhafaza edilmelidir.

Glütensiz beslenme ile kişilerin birçok şikayeti ortadan kalkmaktadır. Ancak bu duruma aldanarak tekrar glüten alımı yapılmaması gerek. Aksi halde kısa bir süre içerisinde tüm şikayetler yeniden belirecek, ince bağırsakta meydana gelen hasarlar daha ileri boyutlara taşınacaktır.

Hazır gıda tüketiminde ambalaj üzerinde yer alam tüm bilgiler incelenmelidir. Bu sayede glüten içeren ya da çapraz bulaşma riski taşıyan gıdalar ayırt edilmelidir. Ayrıca gebelik sürecinde glütensiz beslenme programının dışına çıkılarsa bebekte gelişim açısında ciddi problemler ortaya çıkabilir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir