Kortizon Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kortizon Tedavisi Ne Kadar Sürer?
15.11.2022 22:24
Kortizon tedavisi pek çok insanın aldığı bir tedavi olmuştur. Bundan dolayı kortizon tedavisi hakkında merak edilen konular baş göstermiştir. Kortizon tedavisi ne kadar sürer, beslenme nasıl olmalıdır, kilo aldırır mı, faydaları nelerdir, zararlı mı?

Kortizon tedavisinin ne kadar sürdüğü pek çok insanın merak edip araştırdığı bir konu haline gelmeyi başarmıştır. Kortizon enjeksiyonunun vücutta çalışmaya başlama süresi 7 gün gibi bir zaman sürebilmektedir. Enjeksiyonun etkileri ise genellikle 2 aya kadar sürmektedir, ancak bazen daha uzun sürdüğü de görülmektedir. Kortizon, eklemlere zarar veren iltihabı azaltması ile bilinmektedir.

Kortizon Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Kortizon tedavisinde beslenmenin nasıl olması gerektiği araştırılır. Yeme alışkanlıklarınız yaşınıza, önceden var olan koşullara (diyabet vb.) ve reçete edilen kortizona (doz, süre) bağlı olmalıdır. Diyetiniz ayrıca büyük ölçüde doktorunuzun kişisel durumunuza dayalı uzmanlığına da bağlı olacaktır. Bu önerinin güçlü bir bilimsel desteği olmadığı için tüm doktorlar aynı fikirde olmasa da bazen hastalara düşük tuzlu bir diyet önerilir. Böyle bir rejimin reçetesi büyük ölçüde doktorunuzun deneyimine bağlıdır. Bununla birlikte, çoğu tıp uzmanı, kesinlikle düşük tuzlu bir diyetin iyiden daha fazla zarara neden olabileceği konusunda hemfikirdir. Bu, günde 15-20 mg'dan daha düşük dozlarda kortizon alan yaşlı hastalar için özellikle önemlidir. Kilo alımını ve kortizon tedavisinin neden olduğu diyabet olasılığını sınırlamak için düşük karbonhidratlı bir diyet de önerilir.

Sadece basit şekerlerin (ör. şekerleme, alkolsüz içecekler) sınırlandırılmasının gerekip gerekmediği veya bu tavsiyenin karbonhidratlar (ör. makarna, patates) için de geçerli olup olmadığı konusunda veri yoktur. Düşük karbonhidratlı bir diyet bazı hastalar için faydalı olabilir. Bununla birlikte, doktorların %25-45'i steroid tedavisi reçete ederken bunu nadiren önermektedir. Yüksek proteinli bir diyet reçete edilebilir. Bu değişikliğin amacı, kortizonun neden olduğu kas kaybı riskini sınırlamak olabilir. Artan protein alımının bu faydasını destekleyen hiçbir veri yoktur. Ancak hastaya bağlı olarak dikkate alınmalıdır. Genel kalori alımını azaltmak, kortizon kullanımının neden olduğu kilo alımını önlemenize veya sınırlamanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, özellikle kortikosteroidlerin tetiklediği hiperfaji nedeniyle, orta ve uzun vadede yeterli kalori içermeyen bir diyetin sürdürülmesi zordur. Olumsuz yan etkiler görülürse, doktorunuz diyetinizi değiştirmenizi önerebilir.

Kortizon Tedavisi Kilo Aldırır Mı?

Kortizon tedavisinin kilo aldırıp aldırmadığı insanlarımızın merak ettiği bir konudur. Kortizon tedavisi kilo aldırması ve yüz şeklini değiştirmesi ile bilinen bir tedavi olmuştur.

Kortizon Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

Kortizon tedavisinin faydaları araştırılır. Kortizon tedavisinin faydaları; kolite, astıma, alerji ataklarına, deri hastalıklarına iyi gelmesi olarak bilinmektedir.

Kortizon Tedavisi Zararlı Mı?

Kortizon tedavisinin zararlı olup olmadığı merak edilir. Kortizon tedavisinin zararları ise; ödem yapması, kan şekerini arttırması, tansiyonu yükseltmesi, deriyi inceltmesi, ülser yapması olarak sayılabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir