Gemi Adamı Olmak Nasıl Bir İş?

Gemi Adamı Olmak Nasıl Bir İş?
18.10.2021 16:32
Gemi adamı gemide görev alan tayfa, yardımcı, zabit, stajyer gibi bütün personelleri içeren gemi mürettebatıdır. Gemi adamı olmanın zorluklar nelerdir, gerekli evraklar nelerdir? Gemi adamı ne kadar maaş alır, kaptan olur mu ve kadınlar olabilir mi? Gemi adamı ile ilgili en çok merak edilenleri sizler için cevapladık.

Bu gemi adamları güvertede ve makinede çalışanlar olarak iki bölüme ayrılmaktadır. Güverte bölümünde çalışan gemi adamları geminin kontrolünü sağlamakla görevli olup kaptan, bir zabit vardiya zabiti güverte lostromosu ve gemicilerden oluşmaktadır. Makine bölümünde ise makine zabiti, baş makinist, başmühendis, 2. mühendis, 2. Makinist, makine lostromosu, elektrik zabitleri ve yağcılar şeklinde pek çok görev birimine ayrıldığını görmekteyiz. İşte bu gemi adamları hayatlarının çoğunu denizcilik üzerine yaşayan insanlardır ve genel olarak çalıştıkları meslekte budur.  Gemiler su üstünde yol alan oldukça büyük yapılar olmasından dolayı kontrolünü sağlamak da bir o kadar önemli ve zordur Bu yüzden her türlü duruma karşı bu durumları kontrol altına alabilmek için aslında gemilerde pek çok insan çalışmaktadır.  Bu şekilde yönetim birimleri ile gemi mürettebatı yönetilir ve herkes kendi görevlerinde üstleri tarafından kontrol edilerek belirli bölümlerde kendi alanlarına yönelik çalışmalar yaparlar.

Gemi Adamı Olmanın Zorlukları Nelerdir?

Gemi adamları sürekli deniz üstünde olmalarından dolayı olası her duruma karşı hazırlıklı olmaları ve bu tür zorlukları aşabilecek bir kişiliğe sahip olmalıdır. Yani daha çok cesur ve macera duygusu yüksek bir insan olmalıdır. Çünkü gemiler her zaman sakin sularda yüzen bir yapı olmadığı için fırtınalı havalar gibi olumsuz durumlarda bu durumu yönetmeyi bilmelidir. O yüzden risk gerektiren bir meslektir. Ayrıca gemi adamlarının yaşadığı dezavantajlarından biri de çoğunlukla ailelerin yanında olamamalarıdır çünkü gemi yolculukları oldukça uzun süren yolculuklar olduğu için eve varmaları da bir hayli zordur. Örneğin bir gemi adamının çocuğu doğum yapsa buna bile yetişmekte zorlanır ve çoğu özel güne de katılmakta güçlük çeker. Bunun yanı sıra bir diğer zorluk da sürekli denizde olmanın verdiği bazı psikolojik etkiler çünkü bu insanlar artık karaya basmaya büyük bir ihtiyaç duyarak bazen sürekli deniz üstünde olmaktan bunalabilirler bunun gibi gemi adamlarının fiziki ve ruhsal zorlukları aşabilecek seviyede aslında pek çok sorumlu üstüne alarak bu mesleği seçmesi gerekmektedir.

Gemi Adamı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Gemi adamları sürekli bir şekilde artık gemilerle yolculuk yapmaya ve bunu meslek edinmeye başladığı zaman gemi cüzdanları kullanarak pek çok yere seyahat ederler ve bunun için kendilerine ait gemi adamı cüzdanları bulunmaktadır. Gemi adamı cüzdanları denizcilik okuyan öğrencilerden 11. sınıfa geçmiş ve 16 yaşını doldurmuş olması kaydıyla bu cüzdanı almaya hak kazanabilirler. Bunun için gerekli evraklar ise nüfus müdürlüğünden alınan parmak izi kayıtları, gemi adamı sağlık raporu, nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgah belgesi, sabıka kaydı, 2 adet yarım kapak dosya, 2 adet fotoğraf, gemi adamı olmak için bankaya yatırılan ücretini dekontu ve transkript belgelerini tamamladığınız takdirde gemi adamı cüzdanı çıkarabilirsiniz.

Gemi Adamı Ne Kadar Maaş Alır?

Tabii ki gemide pek çok rütbeye sahip insanlar olduğu için aslında maaş miktarı da bu rütbelere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin bir kaptanım maaşıyla gemide çalışan bir personelin maaşı arasını tabii ki farklar olacaktır. Dolar bazlı alınan maaşlar, çalışma rütbesinden, çalışılan gemiye göre değişir. 

Gemi Adamı Kaptan Olabilir mi?

Gemi kaptanı olmak hem büyük bir sorumluluk hem de iyi bir maaş anlamına gelmektedir. Bu yüzden pek çok insanın hayallerindeki mesleklerden biridir. Gemi kaptanları geminin yönetiminde en baştaki yönetici olarak bilinmektedir. Bu yüzden aslında pek çok sorumluluğu da gemi kaptanları almaktadır. Bunun için gemide güvenliğin sağlanması, her şeyin iyi durumda olduğunu kontrol etme ve emniyet kuralları oldukça önemli olduğundan bu kontrolleri yapmak gemi kaptana düşmektedir. Gemi kaptanı olmak için ise aslında pek çok donanıma sahip olmanız gerekecek. Lisans eğitimini tamamlamış deniz ulaştırma işletme mühendisleri öncelikle gemi adamları sınava girerek yeteri kadar puan alması gerekir. Buradan olabilecekleri en yüksek rütbe olan 3. kaptan olarak bu işe başlayabilirler. Fakat lisans eğitimi ve üniversite eğitimi gibi eğitimler almadan da lise diploması ile bir gemide kaptan olabilmeniz mümkündür. Önemli olan tecrübe sahibi olup daha çok uzmanlaşarak daha üst mertebelere çıkmaktır bu şekilde 36ay kendi görevinde bulunan denizciler yine bazı sınavlara girerek 2. kaptanlığa yükselirler bununla birlikte yine 36 ay bir deniz hizmeti tamamladıktan sonra yine bir sınava daha girerek bu sefer gemi kaptanına yükselebilmektedirler. Buradan anlayacağımız şey tecrübe ve sınav performansınızın yüksek olması yani gemi adamları da belirli bir tecrübe ve sınavdan aldıkları iyi bir puan ile rütbelerini kaptanlar kadar yükseltebilirler.

Kadınlar Gemi Adamı Olabilir mi?

Kadınlarda belirli bir tecrübe ve sınavlardan aldıkları geçerli puanlarla gemilerde çalışabilmektedirler. Yani aslında gemi adamı olabilmek için herhangi bir cinsiyet ayrımı yapılmamaktadır. Bu yüzden burada önemli olan belirli sınavlara girerek iyi puan almak ve yeterli tecrübeyi edinmek önemlidir. Ayrıca rütbelerini yükselttiklerini takdirde kaptanlığa kadar rütbelerini yükseltebilirler. Yani bunun için belirli bir cinsiyet ayrımı yapılmamaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir