Bu inşaatları uzun süredir yapan insanlar, bunları belli kurallar çerçevesinde yapmaktadır. Özellikle ülkemizde de gelişmiş olan inşaat sektörü, birçok kurala göre yapılmaktadır. Bu kurallar için bazı ruhsatlar ve izinler gerekmektedir. Bir inşaata başlamak için öncelikle, inşaat ruhsatı yani başka bir adı ile yapı ruhsatı alınması gerekmektedir. Bu ruhsat, bir inşaatı yapabilmek için kanunen alınan izin olarak bilinmektedir. Bu izinleri yetkili idareden alırken, içinde birçok bilgi yer almaktadır. Bu yüzden inşaat yapan birçok kişi ya da yetkili bu belgeyi almak adına, gerekli evraklarla ilgili idareye başvurmalıdır. Bu ruhsatı almadan yapılan her türlü yapı ise kaçak olarak sayılıp, kaçak yapılar yıkılmaktadır. Kanunda da belirtildiği üzere, bir inşaat yapılmadan önce bu belgeleri almak mecburken, buna uymayan yapıların yıkımına karar verilir.
İnşaat Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Konut ya da başka bir inşaat için yapı ruhsatı gerekirken, ilk yapılan iş bu olmaktadır. Bu belge alındıktan sonra inşaata başlanır. Bu ruhsat için başvuru yapmak gerekirken, birçok belgenin hazırlanması gerekir. Öncelikle inşat sahibi, ruhsat başvuru dilekçesi doldurmalı ve tapuyu yanında bulunmalıdır. Aplikasyon belgesi, imar durumu gibi belgelerde bulundurulmalıdır. Bunların yanında diğer belgeler ise şu şekildedir:
. İnşaatın mimarı projesi.
. Yine Mimarlar Odası’ndan sicil belgesi.
. Betonarme Statik Projesi belgesi.
. İnşaatın mühendisi olan kişinin, oda sicil belgesi.
. Sıhhi tesisat projesi, elektrik tesisat projesi, zemin etüt projesi gibi belgeleri de bulundurmak gereklidir.
Bunun yanında göre alacak bütün mühendislerin, oda sicil kaydı yine bu evraklar içinde yer almalıdır. Yapı ruhsatına başvurmadan önce, bütün belgeler hazırlanmalı ve eksiksiz bir şekilde bulundurulmalıdır. Eksik belge bulunduğu zaman, yapı ruhsatı verilmezken, bu eksikler giderilmesi istenir.
İnşaat Ruhsatı Ne Kadar Geçerli?
İnşaat yapmak önemli bir konu olurken, ciddiye alınması gerekmektedir. Bu işi yapacak firma ya da kişiler en önce yapı ruhsatı yani inşaat ruhsatı almalıdır. Bu ruhsatlar, gerekli evraklar ile ilgili idareye başvurarak alınabilir. Ruhsatı alabilmek için harçlarında ödenmesi gerekli olurken, her şeyin tam olduğu durumlarda bu yapı ruhsatını almak mümkündür. Verilen ruhsatların geçerlilik süresi ise 5 yıl olurken, inşaata 2 yıl içinde başlama şartı ile verilmektedir. Buna göre bir inşaatın bitme süresi de 5 yıl olarak belirlenmiştir.