Gebelik Zehirlenmesi Nedenleri Nelerdir?

Gebelik Zehirlenmesi Nedenleri Nelerdir?
07.04.2022 19:30
Gebelik zehirlenmesi anne adaylarının sık yaşamış olduğu son derece olumsuz bir durum olarak nitelendirilir. Gebelik zehirlenmesi ile ilgili bilinmeyenler yaygın anlamda merak ediliyor. Gebelik zehirlenmesi nedenlerinin neler olduğu anne adayları tarafından araştırılıyor.

Gebelik zehirlenmesi, anne adaylarının hamilelik döneminde yaşamış oldukları ve bebeğin sağlığı için son derece riskli kabul edilen bir süreç olarak değerlendirilmektedir. Gebelik zehirlenmesi nedenleri;

Rahme olan kan akışının yetersiz bulunması

Kan damarlarının belirgin şekilde hasar görmesi

Bağışıklık sistemi ile ilgili problemlerin aktif olarak yaşanması

Çeşitli genler olarak sıralanmaktadır.

Gebelik Zehirlenmesi Nasıl Önlenir?

Gebelik zehirlenmesi; rahme olan kan akışının yetersiz kalması, kan damarlarının belirgin şekilde hasarlar görmesi, bağışıklık sistemi ile ilgili problemler ve çeşitli genler sebebi ile anne adaylarında gözlenebilir. Gebelik zehirlenmesi anne ve bebeğin hayatını ciddi ölçüde tehlikeye atabilir. Bu bakımdan her annenin başına gelebilecek gebelik zehirlenmesinin nasıl önleneceği merak ve araştırma konusu olmuştur.

Gebelik zehirlenmesi önleme yöntemleri pek belirgin değildir. Ancak bu konu ile ilgili detaylı araştırmalar hala aktif olarak yapılmaktadır. Net olmasa da gebelik zehirlenmesi önleme yöntemleri; doğum öncesi gözlem, yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme takviyeleri, farmakolojik tedavi ve fazla kilo alımına dikkat etmek şeklinde ortaya dökülebilir.

Gebelik Zehirlenmesi Bebeğe Zarar Verir Mi?

Gebelik zehirlenmesi, anne adaylarının yaşamaktan çekindikleri ancak senaryosu sık görülen olumsuz bir hastalık süreci olarak değerlendirilmektedir. Gebelik zehirlenmesi; şiddetli karın ağrıları, bulanık görme, ışığa karşı aşırı hassasiyet, geçici görme kayıpları, karnın sağ üst kısmında hissedilen ağrı, mide bulantısı, kusma, idrarda azalma, karaciğer fonksiyonlarında bozulma ve akciğerlerde sıvı birikmesine bağlı gelişen nefes darlığı gibi belirtiler ile kendini gösterir. Bu gibi olumsuz durumların varlığında gebelik zehirlenmesi durumunun bebeğe zarar verip vermediği anne adayları tarafından araştırma konusu olmuştur.

Gebelik zehirlenmesinin bebeğe zarar verebildiği ve hatta bebek için tehlike oluşturduğu ölçüde anne için de tehlike olabileceği nitelendirilmektedir. Gebelik zehirlenmesi; rahim yatağını döşeyen ince kıvrık arter damarlarının aşırı daralması ile plesantanın bebeği besleyememesi durumu olarak belirtilmiştir. Bu bakımdan gebelik zehirlenmesi çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.

Gebelik Zehirlenmesi Tehlikeli Mi?

Gebelik zehirlenmesinin tehlikeli olup olmadığı, bu hastalığa karşı tedbirli yaklaşan ve yaşamaktan çekinen anne adayları tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Gebelik zehirlenmesi rahim yatağını döşeyen ince kıvrık arter damarlarının aşırı daralması ile plesantanın bebeği besleyememesi durumu olarak tanımlanmaktadır. Gebelik zehirlenmesi ciddi sonuçları olabilen hem anne hem de bebeğin hayatını tehlikeye atabilecek bir süreçtir.

Gebelik zehirlenmesi; karaciğer yırtılması, böbrek yetmezliği, vücutta meydana gelen yaygın kanamalar ve hatta beyin kanaması sonucu yaşam kaybına sebep olabilmektedir. Hastalık beyni etkilerse anne adayında ilk etapta sara krizi ile baş ağrısı durumu baş gösterebilir. Hemen ardından beyin kanaması meydana gelebilir. Dolayısıyla gebelik zehirlenmesi son derece tehlikeli kabul edilen bir hastalık süreci olarak değerlendirilmektedir. Gebelik zehirlenmesini önlemek için; doğum öncesi gözlem, yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme takviyeleri, farmakolojik tedavi ve fazla kilo alımına dikkat etmek şeklinde uygulamalara girişmek tehlikenin önceden önüne geçmek anlamında yerinde bir olacaktır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir