Vefat Eden Kişinin Aracı Nasıl Satılır?

Vefat Eden Kişinin Aracı Nasıl Satılır?

Vefat Eden Kişinin Aracı Nasıl Satılır?

• Vefat eden kişinin aracı varisler tarafından doğrudan 3.şahıslara satılacaksa eğer 1.Varisler tarafından veraset ilamı çıkarılması gerekmektedir. 2.Varisler tarafından 3. şahsa noter satışı yapılması gerekmektedir.
• Araç tek kişi adına tescil edilecekse eğer diğer varislerle beraber notere giderek araç için feragatname alınması gerekmektedir.

SGK tarafından sigortalıların kendilerine veya ölümleri halinde hak sahiplerine bağlanan gelir ve aylıklar, yine SGK tarafından belirlenen ödeme dönemde her ay peşin olarak ödemesi gerçekleşmektedir yani ilgili kişi adına banka veya PTT’ye yatar.

Ölümün haber edilmemesi halinde paranın çekildiği zaman bu durumun tespit edilmesi halinde ise SGK, ölen kişinin haksız ve yersiz bir şekilde bankadan veya bankamatikten çekilen parasını yasal faiziyle birlikte geri ödemesini almaktadır. Ayrıca bu ceza haricinde parayı çekenler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmaktadır.

Vefat Eden Kişinin Aracı Nasıl Satılır?

·        Vefat eden kişinin aracı varisler tarafından doğrudan 3.şahıslara satılacaksa eğer 1.Varisler tarafından veraset ilamı çıkarılması gerekmektedir. 2.Varisler tarafından 3. şahsa noter satışı yapılması gerekmektedir.

·        Araç tek kişi adına tescil edilecekse eğer diğer varislerle beraber notere giderek araç için feragatname alınması gerekmektedir.

Vefat Eden Kişinin Abonelik İptali Nasıl Yapılır?

·        Abonelik başkası adında ise başvuru yapacak bireyin yapılacak işleme yetkili olduğunu gösteren noter onaylı vekaletnamenin başvuru için yanında olması gereklidir. Vefat etmiş bir kişi adına olan abonelik mevcut ise veraset ilamında belirtilen mirasçılar tarafından iptal işlemi gerçekleştirmek mümkündür.

·        Başvurusu ve abonelik iptali gibi işlemler için kişilerin bireysel olarak şirkete müracaat yapılması gerekmektedir.

·        PDK tarafından kesme – bağlama mesken abonesi ücreti 2022 yılı itibariyle 37,3 TL olarak belirlenmiştir.

Vefat Eden Kişinin Hattını Üzerine Alma Nasıl Yapılır?

Verasetten devir işlemleri için evraklarla birlikte Cep Merkezi’ne başvuru yapılması gerekmektedir. Bu başvurunun yapılması için gerekli evraklara sahip olmanız gerekir.

Gerekli evrakların listesi şu şekildedir.

·        Veraset Name belgesi

·        Reşit olan varislerin GSM hattı üzerindeki haklarından feragat ettiklerine dair noter ya da bayi huzurunda düzenlenmiş imzalı dilekçeler

·        Varislerin kimlik belgesi

Vefat Eden Kişinin Borçları Nasıl Öğrenilir?

Bir yakınınız vefat ettiğinde, borçlarını öğrenmeniz gerekli bir işlemdir. Sizden gizli borçları varsa bu sizin için sorun haline gelebilir. Ölen kişinin borçları hem bankaya ait olabileceği gibi hem de kişiye ait olabilmektedir.

Birincisi, merhumun borçları bir kişiye aitse, bunu öğrenmenin tek yolu borcun sahibinden öğrenmek olacaktır. Hiçbir yasal önlem bulunmadığı için kişinin borcu devlet yetkililerine gözükmeyecektir ve bu sebeple de yansımayacaktır.

Ölen kişinin borçlarını önce ölenin ölümünü kanıtlayarak öğrenmeniz mümkündür. Kanıt için sağlık ocağından alınan ölüm belgesi ile Nüfus Müdürlüğüne gidilmelidir.

Banka borçlarını da tek bir yerden öğrenmek mümkün olmaz. İnternet sitesi gibi yanıltıcı içerikler borç öğrenmek için asılsız bir yöntemdir. E-devlet ayrıca bir kişinin banka borçlarını da göstermeyecektir. Borçları öğrenmek için tek yol veraset alımı ile bireysel olarak bankaya müracaat edilerek öğrenmektir.

Vefat Eden Kişinin Bireysel Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Vefat eden bir bireyin üzerine hayat sigortası olup olmadığını, SBM'nin Sigortam360 internet sayfası üzerinden T.C. kimlik numarası yazıldığı taktirde sorgulatarak öğrenmek mümkündür. 5 TL ücret karşılığında poliçe sorgulaması işlemi yapılmaktadır.

Kredi çekerken hayat sigortası yaptırmak zorunluluğu bulunmamaktadır. Bankalar, kredi çeken kişileri ölüm riskine karşı güven içine almak ve ölüm riski gerçekleştiği takdirde geride kalanları maddi zarar içerisine sokmamak için bu sigortayı yapmalarını tavsiye etmektedir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir