Ustalık Belgesi Parayla Alınır Mı?
Ustalık belgesi nasıl alınır sorusunun cevabı aslında 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu belirtilmiş olup ustalık belgesi verme yetkisi yalnızca mesleki eğitim merkezlerinde bulunur. Bu sebepten ustalık belgesi alabilmek adına Mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapması gerekmektir. Başvuru yapan kursiyer eğitim seviyesine ve son mezun olduğu okula göre ustalık eğitim zamanı değişiklik gösterir. Eğitime katılmadan direk olarak ustalık sınavına girme hakkı yalnızca mesleğini uzun seneler yapan kişilere verilmektedir. Bunun haricinde başvuru yapan insanların eğitim seviyesine göre 3308 Sayılı mesleki eğitim kanununda belirtilen çalışma zamanlarına tamamlanmış olması zorunlu hale gelmiştir.
Ustalık Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ustalık belgesi başvuru tarihi, Mesleki eğitim merkezleri aracılığıyla açıklanmakta ve ustalık sınavları E-sınav olarak yapılmaktadır. Ustalık belgesi başvuru işlemleri senenin 365 günü uygulanmaktır. Teorik eğitim ve e-sınav için gereken belgelerin hazırlayıp mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapılması yeterli olacaktır. Ustalık belgesi başvuru işlemini takip eden sınav tarihinden en az 2 ay önce yapılmasına özen göstermek gerekmektedir. Sınav tarihine 1 ay zaman kala yapılan ustalık belgesi işlemlerinde o sınava katılımınız onaylanmaz. Bu sebepten sınav tarihlerinden hemen önce başvuru yapılmamasını öneririz.
Ustalık Belgesi Ne İşe Yarar?
Ustalık belgesi sahibi olan kişiler ya da iş merkezlerinde belge sahibi personeli bünyesinde çalıştıranlar bağımsız iş yeri açma imkânı sunulur.
Ustalık Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
· İlköğretim/Ortaokul mezunu ya da 1996-1997 öğretim senesi öncesi ilkokul mezunu olan kişilerin daha evvel kalfalık belgesi almış olanlardan
· Üç yıllık meslek lisesi eğitimi alıp mezun olanlar.
· Mesleki Yeterlilik Belgesi için Kurumlarından alınan dördüncü seviye yeterlilik belgesi bulunan kişiler.
· Milli Eğitim Bakanlığınca onay dördüncü derece kurs belgesi bulunanlar.
· Mesleki Açık Lise yüz yüze eğitiminden mezun olmuş olanlar.
· Birinci, ikinci sınıf Elektrik Tesisatçı Yetki Belgesi olan kişiler.
· Belge talep edilen Meslek/dal, Mesleki Eğitim Merkezi kapsama alınımdan evvel esnaf ve sanatkârlar dernek ya da odalarınca verilmiş ustalık belgesi sahibi olanlar.
Ustalık Belgesi Kiralama Cezası Nedir?
Ustalık belgesi almak kişinin hem mesleğinde daha iyi bir yere gelmesi hem de usta olması adına son derece faydalıdır. Ancak bazı kişiler kursa gitmeden direk olarak birileri aracılığıyla 500-5000 TL arasında değişen fiyatlara belge kiralamak istiyor ancak bu anayasaya göre cezası “nitelikli dolandırıcılık” cezasına denk gelmektedir.
Ustalık Belgesi Diploma Yerine Geçer Mi?
Mesleki yeterlilik belgesi diploma yerine de geçerli olmaz. Ancak Mesleki Eğitim Merkezinde okuyup mezun olmuş, ancak diploma programına dahil olmayıp kalfalık ve ustalık belgesi almış kişiler artık telafi dersler sayesinde artık lise diploması sahibi olabilirler.
Ustalık Belgesi Parayla Alınır Mı?
Ustalık belgesini parayla satın almak hukuki olarak yasal değildir.
Ustalık Belgesi Hangi Ülkelerde Geçerli?
Ustalık belgesi sadece Türkiye’de değil AB ülkelerinde de geçerlidir bu belge sayesinde kolayca iş bulabilirsiniz.
Ustalık Belgesi Hangi Kurumdan Alınır?
Türkiye’de ustalık belgesini mesleki yeterlilik kurslarından alabilirsiniz
Ustalık Belgesi İstemeyen İşler Hangileridir?
İş yeri açarken ustalık belgesi istenmeyecek olan meslekler, şarküteri, bakkal ve gıda pazarlama satış elemanlığı, giyim ve giyim aksesuarları satış elemanlığı, inşaat malzemeleri satış elemanlığı, meyve ve sebze satış elemanlığı, tarım ürünleri satış elemanlığı saatli elektrikli aletler ve elektronik araçlar satış elemanlığı, , kırtasiye ve kitap satış elemanlığı, su ve deniz ürünleri satış elemanlığı, ayakkabı deri ve yan ürünleri satış elemanlığı, elektrik ve elektronik malzemeler satış elemanlığı, mobilya satış elemanlığı, oto yedek parça satış elemanlığı, sanayi makineleri satış elemanlığı ve tıbbi araçlar ile malzemeleri satış elemanlığı meslekleri için ustalık belgesi şartı bulunmamaktadır.
Ustalık Belgesi İçin Nereye Başvurulur?
Ustalık belgesi almak için mesleki yeterlilik kurslarına başvuru yapmanız gerekmektedir.
Ustalık Belgesi ile Kredi Nasıl Alınır?
Halk bankasından %50 indirimli ustalık belgesi kredi başvurusunda bulunabilir.