Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir?
Milyonlarca öğretmenin gözü ve kulağı öğretmenlik meslek kanununda. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlerin mevcut haklarına ilave olarak yeni mali, sosyal ve özlük hakları tanımlanacak. Öğretmenlik Meslek Kanunu çıktığında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev alan 1 milyon öğretmeni kapsayacak. Sözleşmeli öğretmenlik ve Kadrolu öğretmenler aynı haklara sahip olacak, bu iki öğretmen grubu arasında herhangi bir özlük ayrımı kalmayacak. Öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavı artık uygulanmayacak. Öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yönelik yapılan programlarda yeni öğretmen atamaları olan ve deneyimi 5 yılın altında olan öğretmenlere öncelik verilecek. Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkınca milyonlarca öğretmenin özlük haklarında iyileştirmeler uygulanacak.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Nedir?
Öğretmenlik Meslek Kanunu; öğretmenliği kariyer meslek şeklinde tanımlayan, mesleki gelişim ile birlikte hem kariyer basamağı sunabilen hem de özlük haklarının iyileştirilmesini sağlayan bir kanun teklifi olarak adlandırılıyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile birlikte öğretmenlik mesleği, adaylık döneminin ardından öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç farklı kariyer basamağına ayrılacak.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Maddeleri Nelerdir?
Öğretmenlik meslek kanunu maddeleri arasında; adaylık dönemi kalktıktan sonra meslek öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç farklı kariyer basamağına ayrılıyor. Ayrıca öğretmenlik bir kariyer meslek olarak tanımlanacak. Bu şekilde gelişim temelli bir sisteme dayanarak adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğin hakları, görev ve sorumluluklarının netleştirilmesi planlanıyor.
Öğretmenlik mesleğinde adaylık sınavının kaldırılması hedefleniyor. Bunun yerine öğretmenlerin mesleki gelişimlerinde bir program uygulanarak adaylara destek olmak amaçlanıyor. Öğretmenlik mesleğinde 10 senesini doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkânı getiriliyor. Bu unvanı almak için gereken eğitimleri aldıktan sonra düzenlenecek sınavdan başarı ile geçmek gerekecek. Uzman öğretmen ve başöğretmenlerin maaşlarında buna uygun düzenlemeler yapılacak. Yüksek Lisans ya da Doktora derecesine sahip öğretmenler sınavdan muaf olacaklar.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Avantajları Nelerdir?
Öğretmenlik Meslek Kanunu ile edinilecek avantajlar; branş fark etmeksizin uzman öğretmenler için tezli ya da tezsiz yüksek lisans derecesine sahip olanlar sınavlardan muaf tutulacaklar. 10 yıllık başöğretmenlik sürecinde Doktora yapmış olan öğretmenler için de sınav şartı aranmayacak. Hem uzman öğretmenler hem de başöğretmenler için çalıştıkları dönem içerisinde ve emeklilik dönemlerinde ücret artışı olacak. Sosyal haklar açısından da bir takım avantajlar sağlanacak.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Ne Zaman Uygulanacak?
Pek çok açıdan avantaj sağlamayı amaçlayan, öğretmenlerin özlük haklarında iyileştirmeler yapmayı amaçlayan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ne zaman uygulanacağı milyonlarca öğretmen tarafından sorgulanıyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu TBMM’ye sunuldu. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun 2023 Eğitim Vizyonu ile birlikte uygulamaya konulması bekleniyor.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Çıktı Mı?
Yıllardır beklenen Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili gereken düzenlemeler yapıldı. TBMM’ye de sunulan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkması için önünde hiçbir engel kalmadı. Milyonlarca öğretmeni kapsayan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkıp çıkmadığı merak konusu oldu. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu kapsayan maddeler ortaya çıktı ancak kanun henüz yasaya girmedi. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun 2023 Eğitim Vizyonu ile birlikte uygulamaya girmesi bekleniyor.