Kuşkonmaz Besin Değeri Kaçtır?
Kuşkonmaz, soğuk hava koşullarına toleransı olan uzun ömürlü bir bitki olmasına rağmen, özellikle yabani otlarla çevrili olduğunda çok rekabetçi bir bitki değildir. Erkek bitkilerdeki çiçekler daha büyük ve daha parlaktır. Dişi çiçekler tozlaşır ve yoğun meyveler üretir. Erkek kuşkonmaz sürgünleri, dişi muadillerine göre genellikle daha uzun ve daha kalındır ve daha zengin bir tada sahiptir. Kuşkonmazınız uzun yıllar bir bahçe alanını işgal edeceği için kuşkonmaz yatağını ekimden bir yıl önce hazırlamak, iyi bir eğim ve organik madde elde etmek, besin eklemek ve yabani otları yok etmek önemlidir.
Kuşkonmaz Besin Değeri Kaçtır?
Kuşkonmaz; temel vitaminler, mineraller ve antioksidan açısından zengindir. Buna ek olarak kalorisi düşüktür. Kuşkonmaz ayrıca demir, çinko ve riboflavin de dâhil olmak üzere az miktarda diğer mikro besinlere sahiptir. 90 gram pişmiş kuşkonmazın besin değeri; 20 kalori, 2,2 gr protein, 3,7 gr karbonhidrat ve 0,2 gr yağ içerir. Kuşkonmaz aynı zamanda bir K vitamini, A vitamini ve çinko kaynağıdır.
Kuşkonmaz Bitkisi Faydaları Nelerdir?
Kuşkonmaz bitkisinin faydaları arasında kan basıncını düşürmesi yer alır. Zengin potasyum kaynağı olan kuşkonmaz, dolaşımı iyileştirdiği ve böbreklerden sodyum atılımını arttırdığı için daha düşük kan basıncına katkı sağlar. A ve C vitaminleri aynı zamanda kanda dolaşan serbest radikalleri ortadan kaldırmaya yardımcı olan güçlü antioksidanlardır. Bununla birlikte kuşkonmaz vücuttan fazla sıvı atılımını teşvik ederek kan basıncını doğal olarak düşüren hafif idrar söktürücü özelliklere sahiptir.
Kuşkonmaz Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?
Kuşkonmaz bitkisi yetiştirmek için dayanıklı, çok yıllık, büyümesi en kolay sebzelerden biridir. Bitkinin yetiştirilme süreci, oldukça kolaydır. 15 yıla kadar yaşayabilen bir bitki olan kuşkonmazı tohumdan yetiştirmek ve hasat etmek üç yıl sürer, ancak ekimden bir yıl önce yatağın hazırlanması gerekir. Kuşkonmazı yetiştirdiğiniz süreçte toprağa ekstra özen göstermeniz önemlidir.
Kuşkonmazı dikmeden birkaç hafta önce toprağı açın. Eğer toprak ağırsa, perlit, yaşlı gübre ve kompostla değiştirin. Bu, toprağın drenajını iyileştirecek ve bitkinin hızlı büyümesi için gerekli besinleri ekleyecektir. Bunun yanı sıra toprağın asit seviyeleri, kuşkonmaz sürgünlerinin lezzetleri ve kalınlıkları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Toprağın çok asidik hale gelmemesi için düzenli olarak pH seviyelerini okumanız gerekir.
Kuşkonmaz Dondurulur Mu?
Taze kuşkonmaz çabuk kuruyabilir, bu nedenle tazeliğini korumak için uygun şekilde saklamak önemlidir. Kuşkonmazı dondurmak ve raf ömrünü uzatmak için kuşkonmaz demetini lastik bir bantla tutturun. Sapları pişirmeden hemen önce yıkanmamalıdır. Sapların altından bir cm kadar keserek uçlarını nemli bir kâğıt havluya sarın. Daha sonra bunları bir su kabına koyarak buzdolabında saklayın.
Kuşkonmaz Evde Nasıl Yetiştirilir?
Kuşkonmazı evde yetiştirmek için verimli bir toprak kullanılır ve toprağa tohum dikilir. Daha sonra toprağa düzenli olarak su verilir.