Saksıda Lale Bakımı Nasıl Olur?

Saksıda Lale Bakımı Nasıl Olur?
11.05.2022 11:13
Saksıda lale bakımı nasıl olur, lale saksıda yetişir mi, saksıda lale soğanı yetiştirme, saksıda lale püf noktaları nelerdir sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Lale mevsimlik çiçek açan bitki türleri arasındadır. Yalnızca bir defa çiçeklenmenin ardından solmaya başlar. Bu sebeple toprak değişimi gibi işlemlere gerek olmaz. Toprağını devamlı nemli tutmak, suyun güzel bir biçimde süzüldüğüne ve ışık aldığına emin olmanız yeterli olacaktır.

Lale Saksıda Yetişir Mi?

Zambak familyasından olan lale, soğanlı bitkiler arasındadır. Ekim-Kasım aylarıyla beraber toprakla buluşan lale soğanları, cinslerinin özelliklerine ve ortam şartlarına bağlı biçimde bahar mevsimi ortası veya sonuna doğru çiçek açarlar. Çoğunlukla dış ortamlarda iyi gelişim gösterse de uygun mekan sağlanabilirse balkonlarda saksı içinde de yetişmesi mümkündür.

Saksıda Lale Soğanı Yetiştirme

Bütün soğanlı çiçekler de olduğu gibi lale de iyi drenaja sahip toprakta ya da saksıda daha verimli sonuçlar verir. Eğer dikim için saksı kullanırsa birkaç noktaya dikkat etmek lazımdır. Lale soğanı kendinden 2-3 katı fazla toprakla örtülmesi gerekir. Harici kök gelişimi için de yeterli yere sahip olması lazımdır. Bu nedenle saksı derinliği en az 15-18 cm civarında tercih edilmesi lazımdır.

Saksıda Lale Püf Noktaları Nelerdir?

·        Bütün soğanlı çiçekler de olduğu gibi lale de iyi drenaja sahip toprakta ya da saksıda daha verimli sonuçlar verir. Eğer dikim için saksı kullanırsa birkaç noktaya dikkat etmek lazımdır.

·        Lale soğanı kendinden 2-3 katı fazla toprakla örtülmesi gerekir. Harici kök gelişimi için de yeterli yere sahip olması lazımdır. Bu nedenle saksı derinliği en az 15-18 cm civarında tercih edilmesi lazımdır.

·        Saksının dibindeki drenaj deliklerinin açık olduğundan emin olmanız lazım. Emin olduktan sonra çakıl veya lav taşı tarzı bir malzemeyle taban oluşturulması lazımdır. Ardından saksı, bahçe toprağı ile yarısına kadar doldurulup ve üstüne toprağı nemlendirecek kadar su dökülmesi gerekir.

·        Çok olan su drenaj deliklerinden çıkmasının ardından küflü veya çürük olmayan iyi kalite lale soğanı kök bölümünü alta, sivri ucu üzerine gelecek biçimde dikilir ve hafifçe toprağa bastırmak gerekir.

·        Eğer birden çok soğan dikmek istiyorsanız saksınızın genişliğine bağlı biçimde aralarında 2-3 cm boşluk bırakacak biçimde soğanlarınızı dikin. Soğanların üstüne toprakla doldurun ve yine hafifçe sulayın.

·        Lalenin gelişiminde soğuklama en önemli bölümdür. Dikimden ardından balkonunuzun soğuk ve loş bir kısmına, toprağı devamlı nemli tutulup bahar aylarını beklemesi lazımdır. Kök gelişimi bu noktada gerçekleşir. Eğer yeteri kadar soğuk değilse çiçekleri cılız olur, ya da hiç çiçek açmayabilir.

·        Baharla beraber daha çok ışık gören bir yere alınması lazım. Kısa zaman sonra topraktan çıkmaya başlayan güzel renklerdeki laleler balkonlarınızı süsler.

·        Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta belki de en lale soğanlarının toprakla buluşmasının ardından çiçek açıp bahar aylarına kadar soğuk bir kısımda bekletilmesidir. Bu sebeple dikim vakti önemlidir. Harici suyun drenajı güzel olmalı, soğanı çürümekten veya kurumaktan korumak için sulamaya dikkat edilmesi lazımdır. Kullanmadan önce toprağın güzelce havalandırıldığından da emin olmanız lazımdır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir