Menekşe Bakımı Nasıl Olur?

Menekşe Bakımı Nasıl Olur?
16.04.2022 14:30
Menekşe ve menekşe bakımı hakkında oldukça merak edilen pek çok konu bulunmaktadır. Menekşe hakkında en çok merak edilen; menekşe bakımı nasıl olur, menekşe çeşitleri nelerdir gibi soruların cevaplarına yazımızda yer verdik.

Evde menekşe bakımı kolay bitkilerden biridir. Menekşe bakımı yaparken sulama esnasında farklı bir sulama tekniği kullanılır. Bu tekniğin uygulama şekli sırasıyla menekşenin bulunduğu saksının altlığına su doldurulur ve 15 dakika boyunca toprağın suyu çekmesi beklenir ve sonrasında altlıkta kalan su çöpe dökülür. Menekşenin üstten sulanmamasının bu şekilde sulanmasının sebebi bitki yapraklarının suya ihtiyaç duymaması bu bitkide direkt toprağa su verilmelidir. Tabii ki üstten sulamakta mümkündür ancak sadece su toprağa dökülerek yapılmalıdır. Menekşe ortalama olarak yaz aylarında haftada 2 ve kış aylarında haftada kere sulanmalıdır. 

Menekşe Çeşitleri Nelerdir?

Menekşe çiçeğinin yaklaşık 400-500 çeşit farklı türü bulunmaktadır. Bu türlerden en çok bilinenlerin isimleri; viola arvensis-tarla hercai menekşe, viola biflora-sarı ağaç menekşe veya iki çiçek menekşe, viola hirta-tüylü menekşe, viola odorata-tatlı menekşe, viola pubescens-tüylü sarı menekşe, viola rugulosa-batı Kanada menekşe, viola nephrophylla-kuzey bataklık menekşe, viola pedunculata-sarı hercai menekşe, viola riviniana -yaygın köpek menekşe, viola adunca-erken mavi menekşe ve viola üç renkli – yabani hercai menekşe veya kalp kolaylığı şeklindedir.

Menekşe Yağı Faydaları Nelerdir? 

Menekşe yağının bilinen birçok faydası vardır. Bu faydalardan bazıları; ciltte kırışıklıkları yok etmesi, cildi genleştirmesi, sivilce oluşumunu engellemesi, cildi arındırması, egzama ve sedef gibi hastalıkları iyi gelmesi, saç dökülmesine karşı olması, saç derisini beslemesi, yıpranan saçları onarması, stresi azaltması, uyku problemlerine iyi gelmesi, kas ve eklem ağrılarına iyi gelmesi, bronşit ve sinüzit tedavisinde kullanılabilir olması, kısa, seyrek ve dökülen kirpikleri onarıp güçlendirmesi, kaş dökülmesine iyi gelmesi, kan dolaşımını hızlandırması, tırnakları güçlendirmesi ve sararmaları gidermesi ve ev içinde sıkıldığında havayı temizleyen bir kokusu olması şeklindedir.

Menekşe Büyüme Aşamaları Nedir?

Menekşe büyüme aşamaları ilk olarak fidanlar 1 cm derinlikteki toprağa atılır ve üzeri kapatılır daha sonra bitkiye can suyu verilir. Can suyu verilen bitki bir süre sonra filizlenmeye başlar, filizlenme oluşumlarından sonra dal yapısının oluşması gözlemlenir ve gün geçtikçe gözle görülür büyümeler başlar. Tamamen kendine gelen menekşe yaz ve ilkbahar aylarına doğruda çiçek açmaya başlar. 

Menekşe Güneşi Sever Mi?

Menekşe çiçeği aydınlık ortamları çok seven bitkilerden birisidir. Ancak menekşeyi kesinlikle doğrudan güneş ışığının geldiği yerlere koymamak gerekir çünkü menekşeler bu durumu sevmezler ve bu yüzden solabilirler. Kısacası menekşeler güneşi sever ancak direk geleni değil yansıyan güneş ışınlarını severler.

Menekşe Hangi Mevsimde Açar?

Menekşe bol bol çiçek açan bitkilerden birisidir. Ama genel olarak çiçek açtığı dönemler sıcak dönemlerdir. Yani menekşeler çoğunlukla bahar ve yaz aylarında sıkça açarlar diyebiliriz.

Menekşe Hangi Ayda Dikilir?

Menekşe hemen hemen her ay dikilmesi mümkün olan bitkilerden birisidir. Ancak iyi ve kesin sonuçlar almak için menekşenin en iyi dikim ayları yaz ve ilkbahar aylarıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir