İkindi Namazı İle Akşam Namazı Arası Neden Uyunmaz?
İslam dininde birçok ibadet varken, hepsi ayrı ayrı öneme sahip olarak karşımıza çıkmakta olup, namaz ibadeti dinin temeli olarak lanse edilir. Her gün 5 vakit yapılan bir ibadet olan namaz, bir Müslümanın yapması gereken önemli bir ibadettir. Namaz günde 5 vakit olarak kılınırken, bunlar zaman dilimlerine ayrılmış durumdadır. Sabah namazı ile başlayıp, yatsı namazı ile biten 5 vakit namaz, farz namazlar olarak bilinmektedir. Bu 5 namaz vaktinin içerisinde ikindi namazı da yer alırken, birçok Müslüman bu namazı yerine getirerek, kılınmasına özen gösterir. Öğlen namazından sonra akşam namazından önce kılınan ikindi namazı, en geç güneşin batmasından hemen önce kılınmalı olup, bu vakte kadar bekletilmemesi daha iyidir. İkindi namazı 8 rekattan oluşurken, bunların 4 tanesi farz ve 4 tanesi de sünnet olarak karşımıza çıkmaktadır. İkindi namazı 5 vakit farz namazı içinde yer alan bir namaz olarak, önemli bir durumdadır.
İkindi Namazı Şafiilere Göre Nasıl Kılınır?
Şafilere göre farz namazlardan borcu olanlar sünnetleri kılamazlar, öncelikle bu borçların bitirilmesi gerekirken, bu yüzden zaman zaman ikindi namazının 4 rekat farzını kılarlar. Şafiler ikindinin 4 rekat farzına, 1. rekatta, kamet getirilir, niyet edilir, tekbir getirilir, Veccehtü duası okunur, Fatiha okunur, kısa bir sure okunur, tekbir alınır, rükuya gidilir, doğrulurken tekbir alınır, secdeye gidilir, 2. rekatta ise ayakta kıyama dururuz, besmele çekilir, Fatiha okunur, bilindik bir sure okunur, rükuya gidilir ve kalkılır, secdeye gidilir, burada oturarak Ettahiyyatu okunur. 3. rekatta yine kıyama durulur, besmele çekilir, Fatiha okunur, tekbir alınır, rükuya gidilir, doğrulurken tekbir alınır, secdeye gidilir, doğrulup tekrar secdeye gidilir. Son yani 4. rekatta kıyamda durulur, besmele çekilir, Fatiha okunur, tekbir alınır, rükuya gidilir, doğrulur ve bu arada tekbir alınır, secdeye gidilir, doğrulur, secdeye gidilir, oturulur. Bundan sonra Ettahiyyatu ve Allahumme Salli ve Allahümme Barik duaları okunur. Son olarak sağ ve sola selam verilerek bitirilir.
İkindi Namazı İle Akşam Namazı Arası Neden Uyunmaz?
Kerahet vakti olarak karşımıza çıkan zamanlarda uyumak iyi olmamakla beraber, bunlardan biri ise Feylule yani ikindi ve akşam namazı arasında uyunmamasıdır. Bu vakitte uyumak sersemlik ve akılda tutulma gerçekleşebilirken, birçok yerde bu namazlar arasında uyumak zararlı olarak kabul edilmektedir.
İkindi Namazı İle Akşam Namazı Cem Edilir Mi?
Sağlık sorunları nedeni ile dinde namazları birleştirip kılmak, cem etmek olarak karşımıza çıkmaktadır. Dinimiz kolaylık dini olarak karşımıza çıkarken, belirli sorunlar karşısında kılınamayacak namazları birleştirip, kılmak yani cem etmek yapılabilir. Buna dayanarak ikindi ile akşam namazı da beraber cem edilebilen namazlardır.
İkindi Namazı Kaça Kadar Kılınır?
İkindi namazı öğle namazından sonra ve aksam namazından önce vakitte kılınırken, bunların saatleri diyanet tarafından belirlenip, kılınır. İkindi namazının son kılınış süresi ise güneşin batımından hemen önce olmalıdır. Herhangi bir mazeret bulunmuyorsa, ikindi namazı bu vakte kadar bekletilmemeli olup, bundan önce kılınmalıdır. Mazeret varsa en geç güneş batmadan hemen önceye kadar da bu namaz kılınabilmektedir.
İkindi Namazı Sünneti Kılınmazsa Olur Mu?
Tüm namazlarda olduğu gibi ikindi namazının da önce farzları kılınmalı olup, daha sonra da sünnetleri kılınmalıdır. Sünnetleri zorunlu olmadıkça kılmamak hoş görülmezken, büyük sevaplardan mahrum kalmamıza neden olur. Bu yüzden önce farzlar ve gerekli mazeret yoksa sünnetlerin kılınması faydalı sayılmakla beraber, daha sevaplıdır.
İkindi Namazı Sonra Tilavet Secdesi Yapılır Mı?
İslam dininde kerahet vakitleri varken, bu zamanlarda bazı şeylerin yapılması iyi olmayıp, yapılamazlar. Bunlardan biri de ikindi vakti güneşin sararması ile batışı arasında olan vakit olarak karşımıza çıkmakta olup, bu vakitte ne kazaya kalmış namaz ne vitir vacip ne de tilavet secdesi yapılabilmektedir.
İkindi Namazından Sonra Öğle Namazının Kazası Kılınır Mı?
Vaktinde kılınan farz namazlarına eda denilirken, vaktinden sonra kılınan namazlara kaza denilmekte olup, birçok insan namazlarını kaza yapabilmektedir. Kaza namazları çeşitli sorunlardan dolayı vakittin de kılınamayan namazların, başka bir vakitte kılınması ile olur. Bu bağlamda ikindi namazından sonra öğle namazının kazası da yapılabilmekte olup, bu yolla vakit namazlarının kaza yapabilmektedir.
İkindi Namazı Önce Hangi Rekat Kılınır?
Tüm namazlarda önce farz rekatları kılınırken, bu namazları vaktinde kılmakta, bir sorun olmadıkça önemlidir. İkindi namazı da ilk rekatta farzını kılmak için niyet edilerek başlanır. Bu namazın ilk 4 rekatı böylece kılınıp, daha sonra 4 rekat sünneti olarak kılınır. Toplamda 4 farz 4 de sünnet olarak 8 rekat namaz kılınır.