Disk Kayması Nasıl Geçer?
İnsan vücudunun omurga kısmında görülen bir rahatsızlık olarak disk kayması sık sık tıp dilinde konuşulmaktadır. Disk kayması omurga kemikleri diğer bir tabir ile omurlar arasındaki kauçuksu maddenin dış tabakasının yırtılması ile ortaya çıkan bir durum olarak bilinmektedir. Omurilikte bulunan diskin sert bir dış tabakası yırtılır ve bu sebeple de disk içinde olan jölemsi yapı bu yırtıktan dışarı çıktığı taktirde disk kayması durumu meydana gelmektedir. Disk kayması durumunda da birçok belirti görülmektedir.
Disk kayması durumunda olan bir hasta merdivenden inip çıkarken, çömelip ya da kalkarken, koşarken ve uzun süre otururken ağrı hissederler. Bazı durumlarda ise diz kapaklarında morluk veya şişme de görülebilmektedir. Bunun yanında da hareket esnasında gıcırdama hissi ve dizin kitlenmesi, kişinin kendi ağırlığını da taşıyamaması ve boşalma hissi de görülebilmektedir.
Disk Kayması Nasıl Geçer?
Disk kayması düzenli egzersizler yardımı ile hafiflemektedir. Fizik tedavi ve korse yardımı ile de disk kayması tedavisinde ilerleme görülebilmektedir. Bu yöntemleri denemekte fayda olacaktır.
Disk Kayması Engel Oranı Kaçtır?
Disk kayması oldukça ciddi bir sağlık problemidir. %7 şeklinde bir engel oranı bulunmaktadır. Disk kayması göz ardı edildiği taktirde ileri boyutlara taşındığı zaman oldukça tedavi edilemez durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Disk Kayması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Disk kayması tedavi edilemez ise birçok soruna yol açabilir. Kişinin omuriliğinde ağrı ve sızı oluşabilir. Oturuşunda ve kalkışında büyük problemlerde karşı karşıya gelebilir. Yürüme koşma gibi durumlarda da zorluk çekebilmektedir.
Disk Kayması Kendiliğinden Geçer Mi?
Disk kayması kendiliğinden geçilecek bir durum değildir. Bu durum tedaviler sonucu etkisi görülmektedir. Fizik tedavi ve düzelmediği taktirde de ameliyat bu durumu çözebilmektedir.
Disk Kaymasına İyi Gelen Hareketler Nelerdir?
Bel kısmında disk kayması yaşayan bir kişi için birçok fiziksel hareket bulunmaktadır. Oturarak yatarak veya bir yere yaslanarak el, ayak, baş hareketleri disk kayması rahatsızlığına oldukça iyi gelecektir. Bu hareketler günlük düzenli bir şekilde tekrarlandığı zaman fayda sağlayacaktır.
Disk Kayması Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Her ameliyat gibi disk kayması ameliyatının da riskleri bulunmaktadır. Vida ilerlerken sinirlere temas etmesi veya sinirleri kesmesi durumunda ise hasta kalıcı olarak felç riski ile doğrudan karşı karşıya kalabilmektedir. Öte yandan da platinin vücutta enfeksiyon gibi yan etki oluşturup oluşturmadığı da düzenli olarak kontrol edilmelidir. Disk kayması teşhis edilen bir hastada direkt olarak hemen ameliyat operasyonu doğrudan gerçekleştirilmez. İlk öncesinde fizik tedavi hareketleri önerilmektedir. Akabinde ise korse takımına önem gösterilmelidir. Eğer bu durumlar da fayda sağlamıyorsa kişi ameliyat için uzman doktoru tarafından kolları sıvaması gerekmektedir. Bu ameliyat çok ciddi bir operasyondur.