Dijital Fotoğrafçılık Nedir?
Dijital fotoğrafçılık, son gelişen teknoloji ile birlikte hayatımızda yer alan yaygın kavramlardan bir tanesidir. Maliyetsiz olması, daha pratik olması ve kullanıcılara her türlü imkanı sağlaması bakımından sık tercih edilen bu fotoğrafçılık türü yaygındır. Az bir ekipmanla kısa sürede çok fotoğraf çekme imkanı tanıması, büyük ve küçük formatlarda fotoğraf çekilebilmesi, fotoğrafların dijital ortama kolaylıkla yüklenebilmesi gibi özellikler sunan bir meslek dalıdır denilebilir.
Fotoğrafçılık çok eski zamandan beri hayatımızda yer alan bir anı kaydetmek olarak bilinir. Eski tip fotoğraf makinelerinde film rulosu kullanılırken, dijital fotoğraf makinelerinde kullanılan bir dijital hafızadır. Eski fotoğrafçılığa göre çok daha pratik bir fotoğraflama işlemi olmakla birlikte hem daha maliyetsiz hem de zahmetsizdir. Bu nedenle son dönemlerde sıklıkla tercih edildiği bilinmektedir. Hem çekilen her bir fotoğrafın anında görüntülenebilmesi, hem bastırma, banyo ya da film gibi ekstra maliyetinin olmaması nedeni ile tercih edilme sebepleri bulunmaktadır.
Dijital Fotoğraf Albümü Nasıl Yapılır?
Dijital fotoğrafların albümlerinin yapılabilmesi için gerekli olan şey elbette yüksek çözünürlüğe sahip ve çok sayıda çekilmiş fotoğraflardır. Bu fotoğraflardan bir albüm yapmak istediğinizde son yıllarda popüler teknolojik cihazlardan olan dijital çerçevelerden destek alabilirsiniz. İstediğiniz fotoğrafları, istediğiniz sıra ile yükleyerek slayt gösterisi halinde evinizde daima yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.
Dijital Fotoğraf Düzenleme Nasıl Yapılır?
Dijital fotoğraflarınızın üzerinde ufak tefek değişikliklere gitmek istediğinizde karşınıza pek çok dijital telefon ve mobil uygulaması çıkmaktadır. Bunlardan en bilinen ve profesyonel olanı ‘Adobe Photoshop’tur. Her türlü değişiklik, düzenleme ve illüstrasyonlar ya da manipülasyon çalışmaları yapabilirsiniz. Ayrıca buna ek olarak yaygın ve kolay kullanıma sahip diğer uygulamalar da bulunmaktadır. Bunlar ise ‘snapseed, photofox, polarr photo editör, prisma ve autodesk pixlr’dir.
Dijital Fotoğrafçılık Kursunda Ne Öğretilir?
· Fotoğraf makineleri ve ilk fotoğrafların tarihçesi
· Fotoğraf makinelerini sensör, zoom, lens, diyafram gibi özellikleri
· Çözünürlük ve bakış açıları
· Mikro fotoğrafçılık ve yakın plan fotoğrafçılığı
· Objektifler ve özellikleri
· ISO ayarlarının nasıl yapılacağı
· Uygulamalı fotoğraf çekimleri
Dijital Fotoğrafçılık Özellikleri Nelerdir?
· Işıksız ortamlarda bile doğal ışık sağlanarak fotoğraf çekilebilmesi
· ISO gibi değerlerin otomatik ayarlanabilmesi
· Üstün çözünürlük kalitesini olması
· Bilgisayarda kullanılabilir olması ve fotoğrafların anında görüntülenebilmesi
· Aynı zamanda video çekebilme özelliğine sahip olunması
· Titreşim ya da hava şartlarından etkilenilmeden üretken olunabilmesi
· Fotoğrafın ne zaman, nerede ve nasıl çekildiğine dair bilgilere ulaşılabilmesi
Dijital Fotoğrafçılık Terimleri Nelerdir?
Dijital fotoğrafçılıkla beraber hayatımıza giren pek çok kavram bulunur. Bunlardan hepsi yeni olmamakla birlikte dijitalleşme ile birlikte gelişmiştir. Dijital fotoğrafçılığın hayatımıza girmesi ile bilinen fotoğrafçılık kavramlarından bazıları şunlardır;
· Akıllı Zoom
· Apochromat
· CCD
· Blör
· Bitmap
· Color Balance
· Contrast
· Diyafram
· Deklanşör
· Format
· Görüş Açısı
· Alan Derinliği
· Kelvin
· Net Alan Derinliği
· Nokta
· Odak Derinliği
· XGA
· Yoğunluk Filtresi
· Yarım Kare
· Texture
· Washing
· Reflektör
· Yakınsama
· TLR
· Tone Seperation
· Tek Ayak
· Enstantane
· Çözünürlük
· Panaroma
· NEF
· Monopod
· Macro Photography
· Mirror Lens