Çaydanlık Neden Akıtır?

Çaydanlık Neden Akıtır?

Çaydanlık Neden Akıtır?

Çaydanlığın emzik kısmında yer alan aşınmalar nedeni ile çay koyulurken çaydanlıklar akıtma yaparlar. Bunun önlenmesi için çaydanlığın vurulmaması gereklidir. Özellikle posaların çöpe dökülmesi esnasında kenarlara vurulması önerilmemektedir.

Özellikle kahvaltı kültürümüzün vazgeçilmez ögelerinden olan çay, bakır, emaye, porselen gibi çaydanlıklarda demlenerek içilir. Mutfaklarımızın vazgeçilmez yardımcılarından olan çaydanlıklar zaman içerisinde yıpranabilir ve fazla kullanıma bağlı olarak kireç oluşumları görülebilir. Ayrıca bir yandan yemeklerimiz pişerken diğer yandan da çayımızın demini almasını beklemek, kirlenme oranını artırır. Bilhassa kızartma yapılacakken etrafa sıçrayan yağlar, çaydanlıklarımızın daha hızlı kirlenmesine sebebiyet vermektedir.

Ayrıca çaydanlıkların zamanla parlaklığını kaybetmesi de istenilen durumlardan değildir. Limon, karbonat ya da sirke ile doğal bir şekilde temizlendiğinde ilk alındığındaki gibi parlaklık kazanmasına yardımcı olacaktır. Buna ek olarak içinde biriken kireçlenmelerin giderilmesi de hem sağlıklı olması hem de çayın daha lezzetli hale gelmesinde etkilidir. Çaydanlık bakımına bağlı olarak merak edilen tüm sorular ve bu soruların yanıtları sizlerle olacak…

Çaydanlık Çizikleri Nasıl Giderilir?

Çaydanlık üzerinde gelişen çizikler genelde oldukça can sıkıcıdır. Çaydanlıklarımızın çok daha eski ve kirli görünmesine neden olur. Çizikleri doğru bir yöntemle gidermeye çalışmak da yeni çizik oluşumunu engellemek için önemlidir. Genelde çelik çaydanlık ve tencerelerdeki çiziklerin giderilmesi için şu adımlar izlenmelidir;

-Çelik çaydanlık mutfak tezgahına alınmalıdır.

-En az aşındırma özelliğine sahip olan temizlik ürünleri alınmalıdır.

-Genelde toz formlu olan temizlik ürünleri tercih edilmelidir.

-Çizikler üzerine temizleyici özelliğe sahip olan toz ya da sıvı ürün dökülmelidir.

-Nemli bir bez yardımı ya da sünger yardımı ile nazikçe, çiziklerin olduğu bölgeler ovalanmalıdır.

-Ara sıra durulayarak ilerlemenizi kaydedin

-Son olarak zeytinyağı sürün ve deterjanla iyi bir şekilde yıkayın.

-Son olarak kurulama bezi ile silin ve kullanımına devam edin.

Çaydanlık Dışı Nasıl Temizlenir?

Çaydanlıkların dış kısmı en az iç kısmı kadar sık bir şekilde kirlenmektedir. Genelde sık kullanılması ya da diğer kullanılan tencerelerin yanında daima yer alması nedeni ile dış kısmının yağlanması, kararması ve yıpranması kaçınılmazdır. Bu durumdan kurtulmak için ise evde uygulanacak birbirinden basit yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler ise şu şekilde sırlanabilir;

-Bir bardak beyaz şarap sirkesi alınır ve içine bir çay kaşığı kaya tuzu eklenir. Oluşan karışım bir sünger üzerine dökülüp, hem demlik kısmı, hem kapak hem de alt kısmı iyi bir şekilde silinir. Eğer yağlı bir görünüm var ise bulaşık deterjanı ile iyi bir şekilde yıkanıp durulanır.

-Bir bardak sirke ve bir çorba kaşığı karbonat alınıp karıştırılır. Oluşan asitli karışım çaydanlığın her bir köşesine ayrı ayrı dökülüp, bu şekilde on dakika beklemesi sağlanır. Ardından bol suda durulanır ve kurulanır.

Çaydanlık İçi Kireç Nasıl Temizlenir?

Neredeyse tüm şehirlerde yer alan şebeke suyunun az bir miktar da olsa kireç içerdikleri bilinir. Çay yapımında kullanılan musluk sularının zaman içerisinde çaydanlığın alt kısmında kalın katmanlar halinde kireç oluşumuna neden verdiği bilinir. Kirecin temizlenmemesi hem çayın lezzetini bozar hem de böbreklerde taş oluşumuna neden olur. Bu nedenle çaydanlığın alt kısmı sık sık kontrol edilmeli ve kolay yöntemlerle temizlenmelidir. Çaydanlığın içinde ki kireçler şu şekilde temizlenebilir;

-Çaydanlığın alt kısmı ocak üzerine alınır ve içine üç çorba kaşığı limon tuzu eklenir. Üzerine ise bir bardak su konulur ve kaynamaya bırakılır. Bu yöntemle birlikte, çaydanlığın dibine ve yanlarına yapışmış tüm kireçler sökülecektir.

-Çaydanlık içine bir bardak elma ya da üzüm sirkesi eklenmeli ve yaklaşık on dakika kaynatılmalıdır. Bu sayede de tüm kireçler yapışık olduğu bölgeden kolaylıkla ayrılır.

Çaydanlık İçi Nasıl Parlatılır?

Çaydanlığın içi de tıpkı dış kısmı gibi zaman içinde sık kullanıma bağlı olarak kararır ve aşınır. İç kısmının parlatılması için kimyasal bir ürüne gerek bile yoktur. Çaydanlığın alt kısmına limon ya da limon tuzu konularak kaynatılması hem oluşan kireçleri yerinden söker hem de oluşan sararmaları giderir.

Çaydanlık Neden Akıtır?

Çaydanlığın emzik kısmında yer alan aşınmalar nedeni ile çay koyulurken çaydanlıklar akıtma yaparlar. Bunun önlenmesi için çaydanlığın vurulmaması gereklidir. Özellikle posaların çöpe dökülmesi esnasında kenarlara vurulması önerilmemektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir