Füme et işlenmiş et grubuna girer. Ete baharatlar, tütsüleme, konserve, tuzlama ve katkılar eklenerek füme et haline getirilir. Sucuk, salam, sosis, jambon, pastırma, kurutulmuş et, tuzlanmış et ve füme et işlenmiş et grubuna girer. İşlenmiş et tüketimi kronik hastalıklara neden olabilir. Yüksek miktarda işlenmiş et tüketenlerin kronik rahatsızlıklara neden olduğu gözlenmiştir. Çok miktarda füme et tüketildiği zaman kilo alımına yol açabilir. Obez ve kilolu insanlar çeşitlik hastalıklara daha çabuk maruz kalabilirler. İşlenmiş et, bel ve kalçayı genişleten zararlı yağlar içermektedir. Vücudumuzdaki yağları eritmenin tek yolu ise tüketilen kalori miktarını azaltmak ve yakılan kalori miktarını yükseltmektir. Sürekli işlenmiş et tüketen insanlarda oluşabilecek kronik rahatsızlıklar şöyledir: yüksek tansiyon, kalp hastalığı, bağırsak kanseri, mide kanseri ve kronik obstrüktiktif akciğer hastalığı KOAH’dır. Araştırmalara göre işlenmiş et tüketenlerin bu hastalıklara daha çabuk yakalanabileceğini gösterir ama bu hastalıklara neden olabileceğini ispatlayamaz.
Füme Et Nasıl Yenir?
Füme etinizi her tarife uydurabilirsiniz. Füme etinizi şampanya ve şarap gibi yüksek asit içeren alkollerle birlikte tüketebilirsiniz. Ekmek arasına füme et ekleyerek daha uzun süre tokluğunuzu koruyabilirsiniz. Ekmek arası içerisine hindi füme eti koyabilirsiniz. Salatanızın içerisine hindi füme et veya dana füme et ekleyerek salatanızı zenginleştirebilirsiniz. 1 adet balık füme 36 kaloridir. 1 adet dana füme 20 kaloridir. 1 adet piliç füme 13 kaloridir. 1 dilim ince hindi füme 26 kaloridir.
Füme Et Besin Değeri Nedir?
1 Porsiyon et fümenin kalori değeri 133’dür. Et fümenin içerisinde 20 protein, 4 yağ, 128 sodyum, 377 potasyum, 8 kalsiyum ve 2 demir bulunmaktadır. Diyetinizde protein yüksek değeri olan hindi füme etini tercih edebilirsiniz. Ekmek arası ve omletinize ekleyerek kas kütlenizin gelişmesine yardımcı olacaktır. 1 orta porsiyon hindi füme eti 50-55 kaloridir. 1 dilim hindi füme eti ise 22-26 kaloridir. Hindi füme eti oldukça düşük kalori ve tok tutması bakımından diyet listelerinde sıkça görülmektedir. Hindi füme etiniz ile patlıcan, kabak ve havuç gibi sebzeleri de beraber tüketebilirsiniz. Hindi füme etini sandviç ve tost olarak tüketebilirsiniz. Hindi füme etini sandviç ve tostunuza ekleyerek sizi gün boyu tok tutar.
Hindi füme eti tuzlu olduğundan dolayı yanına tuz tüketmemenizde fayda var. Evinizde hamburger yapmak için hindi füme etini kullanabilirsiniz. Hindi füme etini damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Sabah kahvaltısında kaşarlı, sarımsaklı ve hindi füme etli ekmek dilimleri yapabilirsiniz.
Füme Et Faydaları Nelerdir?
Füme et insanlığın başından günümüze kadar gelen pişirme taktiğidir. Besinlerin daha uzun ve değerlerini kaybetmemesi için yapılan bir taktiktir. Diğer adı ise tütsülemedir. Balık ve hindi eti tütsülemek için daha uygundur. Hindir füme eti derili hindi göğsünün baharat ve tuzlanarak elde edilir. Hindi füme eti ilk olarak baharatlar ile harmanlanarak bir süre dinlendirilir. Hindi füme eti dinlendirildikten sonra ise fırında füme tekniği ile pişirilir. Üretim yerlerinde yapılan füme etler direkt paketlenir ve satışa sunulur. Evinizde füme eti yapmak istiyorsanız serin ve soğuk bir yerde bekletmelisiniz. Yumuşak ve mükemmel lezzetli bir hindi füme eti yapabilirsiniz. İnce bir dilim füme eti ortalama olarak 15 gram olacaktır. İçerisinde ise 4,40 gram protein, 0,27 gram demir, 3.72 miligram kalsiyum, 43.40 miligram potasyum, 150 miligram sodyum ve 12 miligram kolesterol bulunmaktadır.