Füme Et Hakkında Merak Edilenler

Füme Et Hakkında Merak Edilenler
09.11.2021 14:29
Füme et çiğ yenir mi, bozulur mu? Füme et buzluğa konur mu, nasıl saklanır? Füme et ile ilgili merak edilenlere sizler için cevap verdik.

Özellikle mutfakta, et restoranlarında sıklıkla duyduğumuz, yemek programlarıyla da hayatımıza bir nebze dahil olan füme kavramı bugün bizlere füme et hakkında pek çok şeyi merak ettiriyor. Füme kavramı karşımıza en çok et ile birlikte çıkıyor. Füme; et ve balık gibi gıdaların ateş dumanında kurutulması ile elde edilmektedir. Füme et aslında yeni yeni karşılaşmaya başladığımız bir kavram olsa da eski insanlar yüzyıllar önce etleri bozulmadan muhafaza etmek için bu yöntemi uygulamaktaydılar. Füme et günümüzde yenilmeye hazır hale getirilene kadar pek çok aşamadan geçmektedir. Öncelikle; etler şerit halinde kesilir, eti bozabilecek bakterileri etkisiz hale getirmek amacıyla tuzlu suyla birlikte ovarak bekletilir. Ardından gölge veyahut hafif rüzgarlı bir bölgede kurutulmaya bırakılır. Son olarak kurutulmuş etler dumana maruz bırakarak tütsülenir. Bunun sonucunda balık, tavuk, hindi, dana etlerinin tütsülenmiş formları ortaya çıkar ve mutfakta pek çok yemeğe ayrı bir keyifle birlikte tat katar. Bu etlerin yemeklere kattıkları özel tat ve tek başlarına tüketildiklerinde bile keyifli bir öğün haline dönüşmesinin sebebi de söz konusu tütsülenme işleminden geçmektedir. Füme etin her çeşidi protein açısından zengin olarak kabul gördüğü için bugün pek çok sporcunun sıklıkla tükettiği bir besin türü haline gelmiştir.

Füme Et Çiğ Yenir Mi?

Etin pek çok çeşidi füme olarak kullanılmaktadır. Bu da akıllara tütsülenmiş yani füme formuna getirilmiş etin çiğ yenilip yenilemeyeceği ya da nasıl tüketileceği sorusunu getirmektedir. Füme et gözlemlendiği üzere en sık soğuk sandviçlerde kullanılmakta ve burger menülerinin içerisine dahil olmaktadır. Füme et bu menülerin içerisine çiğ olarak girer ve besin değerini arttırma açısından uzun süre tok kalmanıza sebep olur. Pizzalara da dahil olabilen füme, farklı bir tat arayanlar için salataların içerisine bile dahil olabilir. Pek çok ürünün içerisine girebilen füme et genelde çiğ şekilde kullanılır, lakin pizza gibi sonradan fırına giren ürünlerde ekstra olarak fırında piştiği de gözlemlenmiştir. Mezelerde ve soğuk çeşitlerinde de çiğ olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca yüksek asitli alkollerle birlikte de tüketilebilinir.

Füme Et Bozulur Mu?

Özellikler etler bozulmaya fazlasıyla müsait yapıda olan gıdalardır. Normal bir eti dolapta iki ya da üç günden fazla süre saklamaya çalışırsanız bozulmaya başlaması gayet normal karşılanır. Ancak her üründe olduğu gibi et ürünlerinde de bozulması süresi etin çeşidine göre farklılıklar göstermektedir. Klasik çiğ bir kırmızı eti en fazla üç ya da dört gün, işlenmiş ürün grupları içerisinde kabul ettiğimiz sosis, salam ve sucuk gibi ürünleri paketleri açıldıktan itibaren beş gün, füme olarak isimlendirdiğimiz tütsülenmiş et grubuna dahil ürünleri ise paketleri açıldıktan sonra bir hafta daha muhafaza edip daha sonra mutlaka tüketmelisiniz. Aksi halde ürünlerinizin bozulmaya başlaması, tatlarının farklılaşıp başkalaşmaya başlaması normal karşılanır.

Füme Et Buzluğa Konur Mu?

Bilinen tüm et ürünleri, ister pişmiş formda olsun isterse pişmemiş yani çiğ forma uzun süre buzlukta özelliklerini ve besin değerlerini korumaktadır. Çünkü, bu tip et grupları buzluk ve derin dondurucularda aylarca saklanabilecek özellikte olan gıdalardır. Birçok kırmızı et grubu, beyaz et ve hatta sosis, salam ve sucuk gibi işlenmiş çiğ etler bile derin dondurucuda yaklaşık olarak iki ay kalarak saklanarak ilk tazeliklerini korurken, füme et gibi tütsülenmiş et gruplarının kesinlikle buzlukla muhafaza edilmesi tavsiye edilmemektedir. Aldığınız ve tüketmek istediğiniz füme etleri buzdolabında açıldıktan sonra en fazla bir hafta içerisinde tüketmeniz gerekir. Dolayısıyla füme et ve füme etin dahil olduğu et grupları; füme dana, füme balık, füme piliç ve füme hindi yalnızca buzdolabında saklanarak, bir hafta içerisinde tüketilmelidir.

Füme Et Nasıl Saklanır?

Et ve et ürünleri daha önce de ifade edildiği üzere bozulmaya en müsait gıdalardan biridir. Bu yüzden et ürünlerinin aklama koşulları oldukça önemlidir. En önemli adım pişmiş etler ile çiğ etlerin yan yana ya da bir arada kesinlikle muhafaza edilmemesidir. Bazı çiğ etlerin akacak olan suları, siz fark etmeden piş ete nüfuz edebilir bu da tükettikten sonra insan sağlığında ciddi problemlere vesile olabilmektedir. Klasik kırmızı etler genellikle kavurma dediğimiz geleneksel işlemden geçerek buzluk ve derin dondurucuda uzun süre tazeliklerini koruyabilirken, çiğ ama işlenmiş ürün olarak tasvir ettiğimiz sosis, salam ve sucuk gibi kahvaltılık ürünler de evde herhangi bir işlemden geçmeden buzluk ya da derin dondurucuda uzun süre tazeliklerini koruyabilir. Ancak füme et ve füme ete dahil olan et gruplarının saklanma koşulları diğer et grupları kadar uzun süreli değildir. Füme et ya da tütsülenmiş etlerinizi, yalnızca buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Diğer et gruplarından uzakta, genelde kahvaltılık bölmesinde muhafaza edebilirsiniz. Bunun dışında paketleri açıldıktan sonra buzdolabından bir hafta boyunca güvenle saklayabilirsiniz, bir haftanın sonunda ise tat olarak bozulmalar meydana gelebileceği gözlenmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir