Akademisyen Nedir?

Akademisyen Nedir?
21.08.2021 03:30
Akademisyenlik, özellikle üniversite okuyan ve üniversite mezunları tarafından sıkça merak edilen bir meslek dalıdır. Akademisyen nedir, nasıl olunur? Ne kadar maaş alır? Akademisyen başka iş yapabilir mi, akademisyen için gereken özellikler nelerdir? Akademisyen olmak ne kadar sürer, akademisyen şirket kurabilir mi? Doktora yapan akademisyen olur mu?

Akademisyen, yükseköğretim kurumlarından mezun olmuş, burada ALES ve YDS’ye girerek iki yıllık yüksek lisans yapmış ve kendi alanında uzman olmuş eğitim elemanına verilen isimdir. Hem üniversite öğrencilerine ders vermesi, hem kendi alanında bilimsel araştırmalar yapması ve makaleler yayınlaması hem de kongre ve konferans gibi organizasyonlara katılım sağlaması gibi pek çok özelliği bulunmaktadır. Akademisyenlik profesörlüğe kadar giden uzun bir akademik yolun çıkılan ilk adımıdır.

Akademisyenlik, özellikle üniversite okuyan ve üniversite mezunları tarafından sıkça merak edilen bir meslek dalıdır. Üniversitelerde herhangi bir alanda uzmanlaşmış kişilerdir. Toplumun bilgilendirilmesi, öğrencilere üniversitelerde ders verilmesi, panel ve sempozyumlara katılım sağlanması ve bunların organizesi, deneysel çalışmalar hazırlanması gibi tüm durumlar akademisyenlerin görevleri arasında yer almaktadır. Bilimsel makaleler yazarak toplumda paylaşılması da akademisyenlerin görevleri arasında yer alır.

Genelde okumayı ve araştırmayı seven, fikir geliştiren, yazmaktan hoşlanan ve sosyal yönleri gelişmiş kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen bu meslek dört yıllık lisans eğitiminin ardından ALES’e girilmesi ve iki yıllık yüksek lisans yapılması ile mümkündür. Buna ek olarak bir öğrencinin akademisyen olabilmesi için en az 2.50 not ortalamasının olmasının gerekliliği de unutulmamalıdır. Buna ek olarak kişilerin bu yolu yürüyüp akademisyen unvanına kavuşabilmeleri için mutlak suretle doktora eğitimi de alması gerektiği unutulmamalıdır. Hemen hemen hepimizin ilgisini cezbeden akademisyenlik hakkında tüm merak edilenler sizlerle…

Nasıl Akademisyen Olunur?

Bir öğrencinin meslek olarak akademisyenlik yapabilmesi için izlemesi gereken adımlar bulunmaktadır. Akademisyenliğe giden yolda izlenmesi gereken adımlar ise şu şekildedir;

·        Bir öğrenci dört yılık üniversite eğitiminden mezun olmalıdır.

·        Öğrencinin mezuniyet diplomasında ki başarı ortalaması yani diploma ortalamasının en az 2.50 olması gerekmektedir.

·        Öğrencinin Akademik Personel Seçme Sınavı’na girmesi ve ardından Yabancı Dil Sınavı’na girmesi gerekmektedir. Bu sınavlardan alacağı en düşük not ise ALES için 60, YDS için 50 olmalıdır.

·        Yazılı ve sözlü tez hazırlayıp sunması gerekmektedir.

·        Kişilerin belirlenen kriterler çerçevesinde doktora eğitimini de tamamlaması şarttır.

Akademisyen Başka İş Yapabilir Mi?

Evet. Yapabilir. Fakat öğretim kurumu içindeki faaliyetlerinden bağımsız olarak ticari faaliyetler ya da özel iş yaşamlarında bulunabilirler. Ancak döner sermayeden katılım payı almamak şartı aranmaktadır. Kısacası devlet kurumlarından herhangi birinde de kayı olmamalı ve bu kişiler oralardan maaş almamalıdır.

Akademisyen İçin Gereken Özellikler Nelerdir?

Kişilerin gerekli şartları sağladıktan hemen sonra kendi içinde de barındırması gereken belli başlı özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler ise şu şekilde sıralanabilir;

·        Akademisyenler iletişim yönleri iyi gelişmiş kişiler olmalıdır.

·        Akademisyenler hayat boyu öğrenme modeline kendini adamalıdır.

·        Öğrenmek konusunda sınırsız heves ve enerji ile dolu olmalıdır.

·        Son derece sabırlı ve titiz çalışabilecek kişiler akademisyen olmalıdır.

·        Akademik gelişmelere bilimsel makalelerle birlikte destek verecek kişilerden akademisyenler seçilmelidir.

·        Tez aşamasında son derece istekli ve konuya hakim olmalıdır.

·        Kişiler istekli olmalarının yanı sıra aynı zamanda da bilgiye değer veren kişiler olmalıdır.

·        Fikirlerini özgür bir şekilde iletebilmeli ve aynı zamanda da objektif olunmalıdır.

Akademisyen Olmak Ne Kadar Sürer?

Bir lise mezunu öğrenicinin gözünden bakılacak olursa akademisyen olunması için gereken süre zarfı toplamda on yıldır. Bu on yıl içinde dört yıllık lisans eğitimi, iki yıllık yüksek lisans eğitimi ve yine dört yıllık doktora eğitimi yer almaktadır. Fakat üniversite mezunu bir öğrencini açısından bakılacak olursa akademisyen olmak için gereken zaman zarfının iki yıl yüksek lisans ve dört yıl doktora eğitimi olmak üzere altı yıllık bir zaman zarfından bahsedilmesi mümkündür.

Akademisyen Şirket Kurabilir Mi?

Evet. Akademisyenler ister kendi alanlarında özel bir işletme kurup şirketleşebilir, isterlerse de üniversitenin izni ce haberi dahilinde yine kendi alanlarında üniversite kapsamlarında şirket kurabilirler. Buna ek olarak akademisyenlerin şirketlere ortak olabilmeleri de mümkün olarak gözükmektedir.

Doktora Yapan Akademisyen Olur Mu?

Evet. İki yıllık yüksek lisans ve dört yıllık doktora eğitiminden sonra akademisyen olunacağı bilinmelidir. Zaten akademisyen olmanın şartları arasında dört yıllık doktora eğitimi alınması şartı yer almaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir