Büyükelçi Güven Mektubu Nedir?

Büyükelçi Güven Mektubu Nedir?
12.12.2022 21:18
Büyükelçi nedir, ne yapar, kimdir, memur mudur… Bilinmemekte olan pek çok konu var. Büyükelçi güven mektubu nedir, istisnai memur mudur? Büyükelçi olmak için hangi bölüm okunmalı, büyükelçi ne iş yapar? Büyükelçi ne iş yapar, kim atar, olmak için gereken şartlar nelerdir? Büyükelçi kavramına dair bilinmeyen pek çok soruyu sizler için bu haberimizde araştırdık, en ince detayları ile birlikte yazımızda sizlere sunduk.

Büyükelçi kavramı çoğumuzun aşina olduğu kavramlardan bir tanesidir. Kısaca büyükelçi, kendi ülkesi olmayan bir ülkede kendi ülkesini temsil eden kişidir. Bu temsil etme durumu siyasi ve hukuki durumlarda olur demek çok da yanlış olmayacaktır. Büyükelçilerin görevi bulunmakta oldukları ülkelerde kendi ülkelerinin başkanının temsilciliğini yapmaktır. Büyükelçilikler Devletler Genel Hukuku ile kurulmakta olan yapılardır. Bunun bir sonucu olarak kurulmaları mümkündür. Diğer ülkeler ile iletişim kurulmasını sağlarlar. Bu iletişimi de diplomatik bir şekilde yaparlar. Kendi ülkelerini temsilen bulundukları görevde başka bir ülkenin sınırları içerisinde üst düzey olan faaliyetler içerisinde de bulunurlar. Büyükelçilik binası çoğunluk ile bulunulan ülkenin başkentinden yer alır. Büyükelçiler dokunulmazlığa sahip insanlardır. Diplomatik olarak dokunulmazlıkları vardır. Başkent haricinde başka şehirlerde elçilik olması da mümkündür, ihtiyaç gibi durumlarda farklı şehirlerde elçilik açılır. Açılan bu elçilik binalarına konsolosluk ya da başkonsolosluk adı verilir.

Büyükelçiler temsil etmekte oldukları ülkelerin başkanlarının imzalamış oldukları, güven mektubu adını alan, belgeleri özel törenler ile birlikte arz ederler. Bu tören gerçekleşmeden büyükelçilerin göreve başlamaları mümkün değildir.

Büyükelçi İstisnai Memur Mudur?

İstisnai memurlar sınavlar ve atanmalar dışındaki hükümlere tabi olan memurlardır. Büyükelçi iki ülke arasında elçi görevi görmekle yükümlü kişilerdir. İstisnai memur olup olmadıklarına dair bir bilgi yoktur.

Büyükelçi Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Büyükelçi olmak için iyi bir eğitim süreci geçirilmiş olmalıdır. Uluslararası İlişkiler bölümü yeterli olacaktır. İktisadi ve idari bilimler fakültesi çıkışlı olmak yeterli bir yapı oluşturacaktır.

Büyükelçi Ne iş yapar?

Büyükelçilerin görevi bulunmakta oldukları ülkelerde kendi ülkelerinin başkanının temsilciliğini yapmaktır. Büyükelçilikler Devletler Genel Hukuku ile kurulmakta olan yapılardır. Bunun bir sonucu olarak kurulmaları mümkündür. Ülkeler arasında aracı görevi görürler.

Büyükelçi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Büyükelçi olabilmek için üst düzey eğitim seviyesi gerekmektedir. Bedende de bir özür olmamalıdır. Yabancı dilde de aksama olmamalıdır.

Büyükelçi Kim Atar?

Büyükelçilikler Devletler Genel Hukuku ile kurulmakta olan yapılardır. Bunun bir sonucu olarak kurulmaları mümkündür. Diğer ülkeler ile iletişim kurulmasını sağlarlar. Bu iletişimi de diplomatik bir şekilde yaparlar. Kendi ülkelerini temsilen bulundukları görevde başka bir ülkenin sınırları içerisinde üst düzey olan faaliyetler içerisinde de bulunurlar. Büyükelçiler devlet başkanlarının temsilcileri görevini görürler. Haliyle, devlet başkanları tarafından atanmaktadırlar. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir